Κυριακή 25 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Ρεκόρ στα μέτρα καταστολής

Στόχος οι λαϊκοί αγώνες...

Με πρόσχημα την ανάγκη λήψης μέτρων ασφαλείας ενόψει της Ολυμπιάδας βιώνουμε μια πρωτοφανή εκστρατεία παραβίασης της προσωπικής ζωής των πολιτών με την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης και επεξεργασίας των σχετικών δεδομένων. Μάλιστα, στο κλίμα ανοχής της παραβίασης των σχετικών ατομικών ελευθεριών που δημιουργείται, αναπτύσσονται και άλλες αντισυνταγματικές και παράνομες πρακτικές, χωρίς άμεση σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τη βδομάδα που πέρασε - όπως γίνεται επί πολλούς μήνες τώρα - ξαναδιαβάσαμε δημοσιεύματα (αρχικά στον ξένο Τύπο) και δηλώσεις για ειδικές δυνάμεις και πράκτορες των ΗΠΑ που θα δράσουν στην Ελλάδα με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η τελευταία «είδηση» ήταν των «Νιου Γιορκ Τάιμς», για 400 Αμερικανούς κομάντος, που θα «εισβάλουν» στη χώρα μας, με πρόσχημα την ασφάλεια της «Ολυμπιακής» ομάδα των ΗΠΑ. Ηδη στο Βόλο παρουσιάστηκαν 20 άνδρες του FBI ως συνοδεία της αμερικανικής ομάδας πόλο, η οποία συμμετέχει σε αγώνες που γίνονται εκεί.

Σε όλους αυτούς προσθέστε τη «συνδρομή» του ΝΑΤΟ στην «ασφάλειά» μας, όπως την αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση κατόπιν πιέσεων της Ουάσιγκτον. Κοντά σε αυτούς αναμένεται να σταθούν και οπλοφορούντες Βρετανοί και Ισραηλινοί πράκτορες. Εξάλλου έτοιμη να μας επισκεφτεί είναι και η ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα του ΝΑΤΟ. Εδρεύει στη Γερμανία, αποτελείται - αναλόγως του στόχου της - από 200 έως 400 άτομα και μπορεί να φθάσει στο ελληνικό έδαφος σε ελάχιστο χρόνο. Τμήμα της ομάδας ή και ολόκληρη, θα μπορεί να βρίσκεται ακόμη και σε πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, το οποίο θα κινείται στα διεθνή ύδατα πολύ κοντά στην Αθήνα.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η ΝΑΤΟική «ομπρέλα ασφαλείας» δε διαθέτει συνταγματικά και νομικά ερείσματα. Οι κυβερνώντες παραβιάζουν ευθέως το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, όταν, χωρίς ειδικό νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή, επιτρέπουν σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις να εισέρχονται στο έδαφος της χώρας μας. Ωστόσο, αυτό ουδέποτε εμπόδισε τους - κατά τα λοιπά νομιμόφρονες - κυβερνώντες του δικομματισμού, να καταντήσουν ακόμα και το Σύνταγμα κουρέλι, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Οι του «εσωτερικού»

Την ίδια στιγμή το κλίμα αστυνομοκρατίας στο εσωτερικό εντείνεται. Σύμφωνα με τα σχέδια των αρχών, κινητοποιούνται ήδη 40.000 αστυνομικοί, στρατιώτες, λιμενικοί και πυροσβέστες. Το προσωπικό των δυνάμεων ασφάλειας βρίσκεται σε 126 ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ 68 πυροτεχνουργοί, 66 ναρκαλιευτές και 44 συνοδοί σκύλων με 100 σκυλιά ελέγχουν 116 Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για εκρηκτικά. Οι στρατοκρατούμενες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ελεγχόμενες ζώνες πλάτους 50 - 400 μέτρων και περιμέτρους 100 - 1.000 μέτρων. Σε αυτές υπάρχουν διπλές περιφράξεις, συστήματα με 1.026 κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σκοπιές, παρατηρητήρια και περιπολίες. Ανάλογη εικόνα θα υπάρξει σε 213 ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις της Αττικής και των υπόλοιπων ολυμπιακών πόλεων, όπου θα φιλοξενηθούν αποστολές και επισκέπτες.

Το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης C4I (εγκαταστάθηκε στη ΓΑΔΑ) περιλαμβάνει ευρύ φάσμα ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης και ελέγχου, τοποθετημένα σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις και οδικούς άξονες, προκειμένου να παρέχεται ζωντανή εικόνα και ήχος στις αρχές. Περίπου 1.600 κάμερες στους δρόμους του Λεκανοπεδίου ελέγχουν ό,τι κινείται στο χώρο που θα επιτηρούν. Το σύστημα διαθέτει δίκτυο δεδομένων και άλλες εφαρμογές της πληροφορικής, 36 κέντρα επιχειρήσεων και 60 περιφερειακά κέντρα επιχειρήσεων, ψηφιακό συγκαναλικό ραδιοδίκτυο πληροφοριών και εξειδικευμένα συστήματα ασφαλείας. Η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει 4.205 συστήματα εντοπισμού οχημάτων. Τέλος, κάποια στιγμή, και όταν κοπάσουν οι άνεμοι, αναμένεται να πετάξει στον ουρανό της Αττικής το διαβόητο αερόπλοιο παρακολούθησης «Ζέπελιν». Εκφράζονται δικαιολογημένες και βάσιμες ανησυχίες ότι έχει δυνατότητες παρακολούθησης συνομιλιών κινητών τηλεφώνων αλλά και απλών συνομιλιών μεταξύ των πολιτών.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι το ηλεκτρονικό αυτό αρχείο θα καταστραφεί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμη και αν κάτι τέτοιο γίνει επίσημα, δεν υφίστανται οι ελεγκτικοί εκείνοι μηχανισμοί που θα εξασφαλίσουν κάτι τέτοιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως παραδέχονται τα στελέχη της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα», δεν μπορούν να ελέγξουν ούτε το πού ακριβώς είναι τοποθετημένες όλες αυτές οι κάμερες. Πόσο μάλλον να ελέγξουν τι καταγράφουν, πού αποθηκεύεται, για πόσο, από ποιον αξιοποιείται και για πόσο. Εξάλλου, η εμπειρία αποδεικνύει ότι διάφοροι επίσημοι και ανεπίσημοι φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας, μπορούν να αξιοποιήσουν και να αντιγράψουν το αρχείο αυτό με κάθε ευκολία.

Πού στοχεύουν;

Οι ίδιες οι αρχές διέλυσαν κάθε αυταπάτη. Η προσπάθεια πριν μερικές βδομάδες στο κέντρο της Αθήνας, να κατεβάσουν την ταμπέλα του Συνδικάτου Οικοδόμων - τους χαλά την «αισθητική», τη μόστρα, και όχι μόνο - δείχνει ποιος και τι τους ενοχλεί. Ποιον και τι δεν ανέχονται και με κάθε τρόπο πασχίζουν να περιορίσουν, να αποσιωπήσουν, να καταστείλουν τη δράση του. Το λαϊκό κίνημα φοβίζει με τη δράση του, όσους αγωνιούν μην τους αμφισβητήσει μαζικά οργανωμένα, σταθερά.

Οπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά μαζικοί φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά τα ζητήματα (κύρια η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη»), με τα παραπάνω ως δεδομένα, αποτελεί μέγιστη υποχρέωση του ελληνικού λαού, κάθε καλοπροαίρετου ανθρώπου, να αντισταθεί σε αυτές τις αντιδημοκρατικές και επικίνδυνες μεθοδεύσεις. Χρέος όλων είναι ο αγώνας για την απόσυρση της ΝΑΤΟικής δήθεν «ομπρέλας ασφαλείας», την αποκαθήλωση των μηχανημάτων καταγραφής εικόνας και ήχου από τους δρόμους τουλάχιστον αμέσως μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, τη διακοπή των μέτρων αστυνομοκρατίας. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η εθνική κυριαρχία και τα δημοκρατικά δικαιώματα δεν παζαρεύονται. Ολοι πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους. Αύριο ίσως να είναι αργά.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ