Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ψήφος στο ΚΚΕ σηματοδοτεί γενικότερη τάση ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα

Οι δηλώσεις της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

Με δήλωσή της αργά το βράδυ (σ.σ. δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η καταμέτρηση ενός σημαντικού για το ΚΚΕ αριθμού ψήφων) η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Αναμφισβήτητα το ΚΚΕ πετυχαίνει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, παίρνοντας υπόψη τις συνολικές τάσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Και, βεβαίως, αυτό θα φανεί ακόμα καλύτερα με την ολοκλήρωση της συλλογής των αποτελεσμάτων, που θα κρίνουν και τη συνολική διάταξη των εδρών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μας ψήφισαν και άνθρωποι, εργαζόμενοι, που ανήκουν σε άλλα κόμματα, πολλοί απ' αυτούς μας ψήφισαν για πρώτη φορά και αυτό - κατά τη γνώμη μας - δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε ευκαιριακά, παρά τις όποιες διαφορές μπορεί να είχαν αυτοί οι άνθρωποι με τη γενική πολιτική και το πρόγραμμα του ΚΚΕ.

Δείχνει ότι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα κοινής δράσης με τους κομμουνιστές, σε μια γραμμή προοδευτικής - ριζοσπαστικής αντιπαράθεσης με τις επιλογές της ΕΕ που θίγουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, με την ΕΕ των τρομονόμων, της καταστολής και του πολέμου.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός. Και πάνω απ' όλα δεν περιοριζόμαστε να τους ευχαριστήσουμε - νομίζω ότι αυτό είναι κοινός τόπος, βεβαίως θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στο ευρωψηφοδέλτιο συνεργασίας του ΚΚΕ.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ικανότητα και ποιότητα και με πρωτοβουλίες να δουλέψουμε ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πιο διακριτό κοινό μέτωπο συσπείρωσης και δράσης με όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις, που θέλουν να διαμορφωθεί στην Ελλάδα ένα πιο ισχυρό μέτωπο αντιπαράθεσης προς τις κυβερνητικές επιλογές, προς τις συντηρητικές επιλογές, που υποστηρίζονται στην Ελλάδα και από άλλα κόμματα που μιλάνε στο όνομα του "ευρωπαϊκού προσανατολισμού" - στην πραγματικότητα μιλάνε υπέρ της ΕΕ - ένα κοινό μέτωπο με τα ριζοσπαστικά κινήματα της Ευρώπης. Γιατί, πραγματικά, χρειάζεται και εθνικός και συντονισμένος πανευρωπαϊκός αγώνας, καθώς η ΕΕ προχωράει σε ένα πιο αντιδραστικό δρόμο, με αφορμή, αν θέλετε, και με την ευκαιρία των επιλογών που γίνονται για το Ευρωσύνταγμα.

Αποδείχτηκε πως η προπαγάνδα που έγινε από τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα απέναντι στο ΚΚΕ, ότι είναι ένα κόμμα "αντιευρωπαϊκό", δεν έπιασε σε χιλιάδες προοδευτικούς και ριζοσπαστικούς εργαζόμενους, γιατί ακριβώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι άλλο πράγμα είναι η αντίθεση στην ΕΕ κι άλλο πράγμα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης.

Με πολύ μεγάλη αισιοδοξία θα συνεχίσουμε. Πιστεύουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα σηματοδοτεί μία γενικότερη τάση ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα. Βεβαίως, αυτή η τάση πρέπει να διευρυνθεί, πρέπει να μαζικοποιηθεί. Ακόμα υπολείπεται των πραγματικών της δυνατοτήτων, ωστόσο αισθανόμαστε ικανοποίηση ότι και με τον αγώνα που κάναμε στις ευρωεκλογές, συμβάλαμε να ξεκαθαριστούν καλύτερα οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ενοποίησης της Ευρώπης κι από αυτήν την άποψη από Δευτέρα θα είμαστε σε ακόμα πιο ευνοϊκή και καλύτερη θέση μάχης.

Αναμφισβήτητα έχουμε πολλή δουλιά μπροστά μας.

Η ΝΔ θα θελήσει να επωφεληθεί από αυτό το υψηλό ποσοστό της και να φέρει μια ώρα αρχύτερα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει αποφασίσει να φέρει και ως κόμμα τέτοιο που είναι, αλλά και ως κυβέρνηση που μετέχει ενεργά στις αποφάσεις της ΕΕ.

Θα ήθελα για άλλη μία φορά να απευθυνθούμε στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και να του πούμε ότι πρέπει να σκεφτεί ακόμα πιο καθαρά όλα αυτά τα οποία λέει το ΠΑΣΟΚ περί "ανασυγκρότησης" και "ανανέωσης". Δεν έχουν καμία σχέση με την επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε μια γραμμή πάλης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα, είναι μία πορεία ακόμα μεγαλύτερης συντηρητικοποίησης.

Δε μας διαφεύγουν και ορισμένα άλλα στοιχεία. Π.χ. το ποσοστό της μεγάλης αποχής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν περικλείει στο σύνολό του τάση αδιαφορίας και παθητικότητας. Είναι μια μορφή - επίσης - δυσαρέσκειας και αντίθεσης προς την ΕΕ, που βεβαίως δε συμφωνούμε με το να εκφράζεται με τη μη συμμετοχή στις εκλογές.

Είχαν π.χ. πολλοί Ελληνες ψηφοφόροι να επιλέξουν να πάρουν μια καλή απόφαση και να δώσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στο ΚΚΕ, που ξαναλέμε θα είναι ένα ποσοστό που θα λειτουργήσει υπέρ της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων και όχι απλώς για να καταγραφεί ως ποσοστό ψήφων και εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης θα είμαστε από τη Δευτέρα και θα φροντίσουμε ακριβώς να βρεθούμε ακόμα πιο κοντά με τους ανθρώπους εκείνους που μας ψήφισαν ιδιαίτερα για πρώτη φορά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να συναντηθούμε στην κοινή δράση εναντίον των επιλογών της ΕΕ».

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

- Για το αν αποτέλεσε έκπληξη το ποσοστό που πήρε το κόμμα του Καρατζαφέρη.

- Δεν μπορώ να πω γενικά ότι με εξέπληξε, δεν μπορώ να πω όμως ότι και με ευχαρίστησε. Θα έλεγα, όμως, ότι αυτές οι τάσεις, αυτές οι αντιλήψεις τύπου Καρατζαφέρη είναι ακριβώς γέννημα και παράγωγο των συντηρητικών αντιλήψεων που κυριαρχούν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, της λογικής του μονόδρομου, της λογικής εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και είναι προϊόν συντηρητικών αντιλήψεων που τα κόμματα του ευρωμονόδρομου καλλιεργούν. Κι ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το φαινόμενο σε ορισμένες χώρες το έθρεψαν και σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα κόμματα και για λόγους διαμόρφωσης των δικών τους κομματικών ανταγωνισμών. Βεβαίως, η αντικειμενική βάση είναι η συντηρητική πολιτική. Αυτές οι αντιλήψεις ξεπηδάνε από τους κόλπους συντηρητικών κομμάτων και συντηρητικών πολιτικών και θα πω στη συγκεκριμένη περίπτωση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

- Για το αν δυσχεραίνει το έργο του ΚΚΕ η περίπτωση να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές.

- Μα γιατί βιάζεσαι; Ολοι οι σταθμοί, όλοι οι υπεύθυνοι των δημοσκοπήσεων κι όλες οι τάσεις δείχνουν ότι θα υπάρξει μια έδρα που θα παιχτεί ανάμεσα στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Βεβαίως θέλουμε, και καλό θα είναι, να έχουμε και τον τρίτο ευρωβουλευτή, καλύτερα δουλεύουν τρεις από δύο.

Ομως αυτό που μετράει σε εμάς είναι οι ψήφοι, ο αριθμός των ψήφων, η τάση του ποσοστού και από κει και πέρα βεβαίως το μέτρο ανεβαίνει και υπάρχει το ζήτημα των υπολοίπων. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την τεχνική του εκλογικού νόμου. Βεβαίως περιμένουμε, πιστεύω αύριο το πρωί θα ξέρουμε.

Οπως ξέρετε, βεβαίως μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο θα δουλεύουν δύο ή τρεις βουλευτές, αλλά γύρω από αυτούς τους δύο ή τρεις βουλευτές πιάνει δουλειά ένα ολόκληρο κόμμα. Υπάρχει η δράση του κόμματος με όρους κινήματος. Υπάρχει συνάντηση του κόμματος με ριζοσπαστικές δυνάμεις. Δε θέλω να εκτιμήσω αν θα είναι δύο ή τρεις, αλλά δε νομίζω ότι προκειμένου να εκτιμήσει κανείς ένα εκλογικό αποτέλεσμα θα το δει μόνο από τις κακοτροπίες, αν θέλετε, του εκλογικού νόμου.

- Σε σχέση με το ποσοστό του ΣΥΝ.

- Σ' αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να περιμένει κανείς τον ίδιο τον ΣΥΝ να τοποθετηθεί. Αυτό που θα ήθελα απλώς να πω είναι ότι ο ΣΥΝ κακώς προσπάθησε να αποδείξει ότι το ευάλωτο σημείο του ΚΚΕ είναι οι θέσεις μας για την ΕΕ. Δεν έχει επιβεβαιωθεί, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν και δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί και αύριο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ