ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Ιούνη 2004
Σελ. /32
Με τη σκέψη στην επόμενη μέρα

ICON

Να, λοιπόν, που έφτασε η ώρα της κάλπης. Η ώρα της τελευταίας αποφασιστικής επίθεσης σε μια σημαντική πολιτική αναμέτρηση. Μια πολιτική μάχη, που οι απλοί άνθρωποι του μόχθου έχουν τη δυνατότητα και την ευθύνη να τη δώσουν αποτελεσματικά με την ψήφο τους και να την κερδίσουν. Με τη σκέψη πάντα στην επόμενη μέρα. Ναι, στην επόμενη μέρα, στην προσδοκία, γιατί στο μέλλον ζωντανεύει η ελπίδα. Στη μέρα, που θα μπορούν να πουν ότι τίποτα δεν είναι όπως χτες, αλλά και το αύριο μπορεί να γίνει αλλιώτικο. Που θα μπορούν να λένε καθημερινά «καινούρια μέρα ξημερώνει» και είναι δική μας, για μας και γι' αυτούς που θα 'ρθουν και έτσι θα ξέρουν πως τις πιο όμορφες μέρες που δεν ήρθαν ακόμη θα τις φέρουν σίγουρα, γιατί μόνον αυτοί οι λαϊκοί άνθρωποι μπορούν να τις φέρουν. Και θα τις φέρουν μόνο σαν πάρουν τη μεγάλη απόφαση.

Απόφαση θέλει και μπορεί να παρθεί απ' τον καθένα ξεχωριστά, μα θα 'ναι για όλους. Την απόφαση πως θα δώσουν δύναμη στη δύναμή τους με την ψήφο τους. Για τις επόμενες μάχες. Μάχες, οι οποίες δεν κρίνονται στην κάλπη, μα στο καθημερινό μετερίζι του αγώνα της ζωής και της δράσης, για το σήμερα και το αύριο. Ολοι οι λαϊκοί άνθρωποι, τούτη τη μέρα, μπορούν να τη θεωρούν ξεχωριστή για τους ίδιους και μπορεί να γίνει ξεχωριστή, αν αξιοποιήσουν σωστά το όπλο της ψήφου. Είναι ώρα, για να δείξουν πως δεν μπορούν να αποφασίζουν άλλοι για την τύχη τους, αλλά οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Οχι γιατί η κάλπη είναι η αρχή και το τέλος. Αλλά κρύβει δύναμη, που μπορεί να κάνει ισχυρό το δίκιο των πολλών. Και θα το κάνει, αν στείλει ξεκάθαρο το πολιτικό μήνυμα, που δε θα χωρά παρερμηνείες και καπηλείες από τα κόμματα που μιλούν στο όνομα του λαού και δρουν ενάντιά του.

Η πλουτοκρατία προσδοκά να ισχυροποιηθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, γιατί έτσι ισχυροποιούνται η πολιτική της, τα συμφέροντά της, η εκμεταλλευτική της δράση, η διακρατική ΕΕ ως λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου και του πολέμου. Για τους ανθρώπους του μόχθου όμως, οι προσδοκίες είναι εντελώς αντίθετες. Θέλουν να ισχυροποιήσουν τη δική τους θέση, τη δική τους προοπτική, τον αγώνα τους για καλύτερες μέρες, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Ναι, προσδοκούν να ενισχύσουν τη δική τους πολιτική. Αυτές οι προσδοκίες εξαρτώνται και από τη σημερινή τους ψήφο. Η ψήφος έχει δύναμη πολιτική, που μπορεί να συμβάλει στην ευόδωση των προσδοκιών τους. Αυτό, που κατευθύνει τη σημερινή τους ψήφο, είναι το «τι κρίνεται για τους ίδιους». Την επόμενη μέρα, που ξημερώνει με τα ίδια προβλήματα, με την ίδια αν όχι χειρότερη πραγματικότητα, μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να την κάνει διαφορετική, από τη σκοπιά της ενίσχυσης και της προοπτικής της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής πάλης. Γιατί θέλουν να ζήσουν καλύτερα, διεκδικώντας την πλήρη ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους. Θέλουν σταθερή και μόνιμη δουλιά, πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση, ελεύθερο χρόνο, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, υψηλού επιπέδου πολιτιστική ζωή, γενικότερη μόρφωση και καλλιέργεια. Θέλουν ανάπαυση και αναψυχή, θέλουν να ζήσουν και να απολαύσουν με βάση τον πλούτο που παράγουν.

Πάνω από την κάλπη για το Ευρωκοινοβούλιο, λοιπόν, καθένας και καθεμιά από τους λαϊκούς ανθρώπους αποφασίζει πως η θέση του είναι με το ρεύμα της ανυπακοής, της απειθαρχίας και της αντίστασης στην ΕΕ και την πολιτική της, που τη συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, με την αμέριστη συνδρομή των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Αποφασίζει πως θα συμβάλει στο να ορθώνονται ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, μέχρι την ακύρωσή της στην πράξη. Πως θα ενισχύσει το ριζοσπαστικό πόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη, θα συμβάλει σε γενικότερες εξελίξεις και ανακατατάξεις στο κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, που θα διευκολύνουν την απελευθέρωση δυνάμεων από την κυρίαρχη πολιτική και θα δώσουν ώθηση σε μια δυναμική λαϊκής αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης. Για να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία, την αποδέσμευση από τις αντιλαϊκές αποφάσεις, συνολικά από το συνασπισμό των καπιταλιστών της ΕΕ.

Θα στείλει μήνυμα στη ΝΔ πως σαν κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη των λαϊκών ανθρώπων, που την ψήφισαν για να απαλλαγούν από το ΠΑΣΟΚ. Πως το δικό της σύνθημα για εφαρμογή των υποσχέσεών της στις εθνικές εκλογές είναι η απόφασή της να ρίξει ακόμη πιο βαριά στο σβέρκο του λαού το βάρβαρο ευρωατλαντισμό για να αυγαταίνουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Θα στείλει μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ πως δεν εμπιστεύεται τις προσδοκίες του για αντίσταση και διεκδίκηση, για καλύτερες μέρες σ' αυτό, αφού από τη φύση του πλέον, από τις δεσμεύσεις του απέναντι στο κεφάλαιο, δεν μπορεί να είναι η αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Μα, και η «αριστερά» της ενσωμάτωσης στον ευρωμονόδρομο, που εκφράζει ο ΣΥΝ και που μιλώντας για προβλήματα καλλιεργεί την ηττοπάθεια σκοτώνοντας την ελπίδα για καλύτερες μέρες στη θηλιά της ΕΕ, θέλει την απάντηση που της πρέπει.

Την ώρα της ψήφου λοιπόν, μπορούν οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, η νεολαία που οραματίζεται και προσδοκά τη ζωή δημιουργικά, χωρίς κοινωνικές ανισότητες, οι γυναίκες των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, που τις φορτώνει η κοινωνία με τα βάσανα της φροντίδας για τη ζωή των σύγχρονων «δούλων» της, να σκέφτονται την επόμενη μέρα. Τη ζωή τους την επόμενη μέρα. Τη δύναμή τους στον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Και στο δίλημμα: «Με τους λαούς κατά της ΕΕ ή με την ΕΕ κατά των λαών», οι απλοί άνθρωποι του μόχθου απαντούν σταθερά μαχητικά «με τους λαούς ενάντια στην ΕΕ», για να ανατραπεί αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα της ΕΕ και να οικοδομηθεί η Ευρώπη των λαών. Γι' αυτό και η μόνη ψήφος, κερδισμένη για τους ίδιους, για το κίνημά τους, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ.

Γιατί ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει:

  • Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαών όλου του κόσμου, δυνάμωμα της πάλης κατά των αιτιών, που γεννούν τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τη δυστυχία, την κοινωνική εγκληματικότητα και τη διάδοση των ναρκωτικών.
  • Συσπείρωση, αποτελεσματική πολιτική συμμαχιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δύναμη στο κίνημα σήμερα, προοπτική στο αύριο. Ανυποχώρητη, αγωνιστική δράση στο Ευρωκοινοβούλιο.
  • Μαχητική διεκδίκηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη στόχων και μέτρων, που ανακουφίζουν τη ζωή των εργαζομένων, ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Μεγαλύτερη συμβολή στη συγκρότηση του ριζοσπαστικού πόλου κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών, αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κινημάτων της Ευρώπης, αριστερών κομμάτων που δεν έχουν συμβιβαστεί με τον ευρω-ιμπεριαλισμό.

Η ευρω-συμμετοχή δεν είναι οριστική και μόνιμη. Οσα κόμματα υποστήριξαν ότι η ΕΕ μπορεί να εξελιχθεί σε «Ευρώπη των εργαζομένων», αποδείχτηκε ότι σκόρπιζαν αυταπάτες. Και, τελικά, στήριξαν και στηρίζουν το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Με τη θέληση των λαών θα διαμορφωθούν πλειοψηφίες σε κάθε χώρα, που θα διεκδικούν αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας. Αφετηρία, η αντίσταση - ανυπακοή - απειθαρχία στην ΕΕ, με τέρμα την αποδέσμευση. Για την ανατροπή της, με προοπτική την Ευρώπη της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Το άνοιγμα της κάλπης μπορεί να αλλάζει τους συσχετισμούς σ' αυτήν την κατεύθυνση. Από μας εξαρτάται. Μπορούμε, λοιπόν, να την κάνουμε δική μας τη μέρα της κάλπης. Κάθε ψήφος στο ΚΚΕ είναι το κόκκινο βόλι, που χτυπά ίσια στην καρδιά τον αντίπαλο. Και δεν έχουμε δικαίωμα να μην το ρίξουμε.


Λ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ