Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2004 - αριθ. φύλλου: 8903

Μπροστά! ΜΕ ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΗ για τη συσπείρωση λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων

Συνεδρίασε χτες η ΚΕ του ΚΚΕ για μια πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών

  • Το εκλογικό αποτέλεσμα που συγκέντρωσε το ΚΚΕ περικλείει μεγαλύτερη δυναμική από αυτή που εκφράστηκε σε ψήφους και ποσοστά. Πολλοί περισσότεροι από πριν κατανοούν ότι η αντίθεση του ΚΚΕ προς την ΕΕ, τα συνθήματα της ανυπακοής και απειθαρχίας, της αποδέσμευσης, ισοδυναμούν με θέσεις και αιτήματα πάλης για τη δημιουργία προϋποθέσεων υπέρ μιας Ευρώπης των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, υπέρ της Ευρώπης του σοσιαλισμού.
  • Το υψηλό ποσοστό της ΝΔ δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δίνει πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, δεν έχει αποσαφηνίσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα του προγράμματος και της πολιτικής της. Ταυτόχρονα απαιτείται δράση, ώστε τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ να κατανοήσουν ότι αυτό δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του λαϊκού υπερασπιστή απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και της ΕΕ. Αποδείχτηκε επίσης ότι η προπαγάνδα που καλλιεργείται από την ηγεσία του ΣΥΝ, περί του «απομονωμένου και αντιευρωπαϊκού» ΚΚΕ, δεν πιάνει τόπο ανάλογο με τις προσπάθειες που κάνουν οι εφευρέτες και εμπνευστές της.
  • Το φαινόμενο της μεγάλης αποχής δεν εκφράζει στο σύνολό του τάση απάθειας και αδιαφορίας. Ενα σημαντικό μέρος του εκφράζει αμφισβήτηση της πολιτικής της ΕΕ, δυσφορία, έλλειψη εμπιστοσύνης στις αποφάσεις και ανησυχία. Γι' αυτό πρέπει να βγουν συμπεράσματα ότι η αποχή δεν είναι ο σωστός τρόπος καταδίκης, τιμωρίας της κυρίαρχης πολιτικής.
  • Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις προσπάθειές του για τη συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων, που ορθώνουν το ανάστημά τους στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κομμάτων που τη στηρίζουν.

ΣΕΛ.  6   -   7

Μπορεί, το υπουργείο Εσωτερικών και η «Delta Singular», να κρατούσαν καθηλωμένο το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ στα επίπεδα του 1999 και να του στερούσαν την τρίτη έδρα, μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής των εκλογών, αλλά η σημαντική άνοδος του ευρωψηφοδελτίου συνεργασίας του Κόμματος ήταν ήδη φανερή και σκόρπιζε αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού. Στις φωτογραφίες κνίτες πανηγυρίζουν στην Ομόνοια, αργά το βράδυ της Κυριακής


9,5% το ποσοστό του ΚΚΕ και 580.000 ψήφοι



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ