Δευτέρα 14 Ιούνη 2004 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Βρήκε ... θαυμάσιο το εκλογικό αποτέλεσμα

Eurokinissi

Σαν «θαυμάσιο» εκλογικό αποτέλεσμα επιχείρησε να εμφανίσει τη μεγάλη ήττα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μάλιστα, δείχνοντας πλήρη απαξίωση για τη λαϊκή ετυμηγορία, έκανε λόγο «για την τελευταία πράξη ενός ιστορικού κύκλου που έκλεισε κι αρχή ενός νέου, που αρχίζει με την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πολύ νωρίτερα από την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, έσπευσε με δηλώσεις του από τη Χαριλάου Τρικούπη, να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα, υποστηρίζοντας: «Τρεις μόλις μήνες μετά τις προηγούμενες εκλογές, και βεβαίως με δεδομένη την περίοδο χάριτος για την κυβέρνηση, δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στον ελληνικό λαό, έχει πίστη, έχει ελπίδα».

Δείχνει, συνέχισε ο ίδιος, ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά με την ανασυγκρότησή μας σε μια νικηφόρα πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας εναλλάξ τις λέξεις «ανασυγκρότηση» και «ανανέωση», έδειξε περίτρανα ότι εκτιμά τη λαϊκή ψήφο, μόνο όταν του δίνει την ...εντολή να προχωρά στη δημιουργία του «νέου» κόμματος που οραματίζεται και να αδιαφορεί ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα καταδικάζει την αντιλαϊκή πολιτική του.

Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου, αντιλαμβανόμενος ότι η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, θα «γεννήσει» νέες γκρίνιες και δυσφορία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, προσπάθησε να πολώσει το κλίμα και να ενισχύσει τη συσπείρωση του κόμματός του. Εντελώς δημαγωγικά λοιπόν, ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τις ουσιαστικές του διαφορές με τη συντηρητική παράταξη.

Ομως και αυτές τις δήθεν διαφορές που προφασίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, δεν τις έθεσε στη βάση των πολιτικών επιλογών, αφού σε αυτές έχει πλήρη ταύτιση με την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά στην «ανανέωση και ανασυγκρότηση» του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως σε κανένα σημείο δεν πρόκειται να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε αντιπαράθεση με την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Τη συντηρητικοποίηση του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου τη «βάφτισε» νέα «πρόταση για την ελληνική κοινωνία». Στηριζόμαστε στα ποσοστά των εθνικών και των ευρωπαϊκών εκλογών, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου, για να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση «για ένα σύγχρονο, ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό κόμμα, που θα εκφράζει αυθεντικά όχι μόνο τις λαϊκές τάξεις, τις δυνάμεις της πατρίδας μας, τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, αλλά θα αναδείξει και τα νέα διακυβεύματα».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «θα είναι μια συντηρητική παρένθεση στην προοδευτική πορεία της χώρας» και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει «λευκή επιταγή».

Σε ερώτηση για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει την «εσωστρέφεια» και την «γκρίνια» μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και αποδέχεται τις διαφορετικές απόψεις. «Ολες οι απόψεις είναι σεβαστές και είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσουν στη σύνθεση», δήλωσε.

ΑντιΚΚΕ προπαγάνδα

Από τις χτεσινές του δηλώσεις, ο Γ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε να συνεχίσει και την αντικομμουνιστική του προπαγάνδα, υποστηρίζοντας αρχικά ότι διαφωνεί πλήρως στην πρόταση του ΚΚΕ σε ό,τι «αφορά τη διάλυση της ΕΕ», φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η ΕΕ μπορεί να είναι ένα ανάχωμα υπέρ του εργαζόμενου και είναι ένα ανάχωμα απέναντι σε μια παγκοσμιοποίηση της αγοράς με κανόνες και ουσία που θα καλύπτουν και θα προστατεύουν τον Ελληνα εργαζόμενο και του Ευρωπαίους εργαζόμενους. Ενα ανάχωμα στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ένα ανάχωμα σε ένα μονοπολικό κόσμο»!!

Επαναφέροντας τις θέσεις του περί ταύτισης του ΚΚΕ με ακροδεξιά κόμματα, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε, συνεχίζοντας την προπαγάνδα του: «Οι απόψεις του ΚΚΕ περί διάλυσης της ΕΕ, πράγματι - δε λέω ότι είναι ίδιο - αλλά πράγματι πολλές ακροδεξιές οργανώσεις έχουν τις ίδιες απόψεις και θα περιμένουμε να δούμε τη διαφοροποίηση του ΚΚΕ»

Ο Γ. Παπανδρέου άφησε, τέλος, ανοιχτό το «παράθυρο» του διαλόγου με την Αριστερά, αναφερόμενος ξεκάθαρα στον ΣΥΝ, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα δώσει την ιδεολογική μάχη και θα συζητήσει και με τις δυνάμεις της Αριστεράς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ