Εγγραφο - μέσω του ΓΕΕΘΑ - του Ανωτάτου Στρατηγείου του ΝΑΤΟ προς όλα τα υπουργεία και οργανισμούς για τη στρατολόγηση «Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» (FS) για 31 πεδία και 151 ειδικότητες, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε πολυεθνικές αποστολές επιβολής της νέας τάξης
Η επιχείρηση αυτή ονομάζεται «Εθνική Δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων - Ανάπτυξη Πολιτικοστρατιωτικής Δυνατότητας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Σχετικό έγγραφο του κλάδου πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ (ΣΧΕΤ: Φ.592.2/65597/Σ 162/06 Φεβρ.2004/ΓΕΕΘΑ/Γ' ΚΛ/CIMIC - SEDM - TM CEP/CIMIC), που το υπογράφει ο επιτελάρχης υποστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος, έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα υπουργεία, στις διευθύνσεις ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτακτης Ανάγκης), σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, προκειμένου «με ευθύνη των προϊσταμένων να λάβουν γνώση οι υπάλληλοι κάθε υπηρεσίας» και να καταρτιστούν οι σχετικοί κατάλογοι με τα στοιχεία αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις, μέχρι τις 13 Απρίλη 2004. Το εν λόγω έγγραφο του ΓΕΕΘΑ είναι στη βάση σχετικού εμπιστευτικού εγγράφου του Ανωτάτου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη της 21ης Γενάρη 2000.
Πρόκειται για τη διαδικασία στελέχωσης ενός άτυπου παγκόσμιου «κρατικού μηχανισμού», όπου καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή υπάλληλοι που καλύπτουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών (Δημόσια Διοίκηση, Πολιτική Υποδομή, Ανθρωπιστική Βοήθεια, Ανάπτυξη, Πολιτιστικά Θέματα), σε συνολικά 31 πεδία και 151 ειδικότητες «Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» (FS), που θα έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις στρατιωτικές δυνάμεις και να εδραιώσουν την ιμπεριαλιστική εξουσία στη χώρα όπου θα αναπτύσσονται.
Ο μηχανισμός αυτός, σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί δίαυλο στρατιωτικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και σαν μοχλός για τη διείσδυση ιδιωτικών εταιριών στο χώρο της άμυνας της ασφάλειας και γενικά της οργάνωσης των κρατικών δομών. Επίσης, με την υπαγωγή όλου αυτού του κόσμου, που θα στελεχώσει τη «Δεξαμενή Ειδικών Εμπειρογνωμόνων» κατευθείαν στις ΝΑΤΟικές δομές, ανοίγουν οι πόρτες για πλήρη άλωση του κρατικού μηχανισμού από τα νεοταξικά όργανα.
Η προετοιμασία του συγκεκριμένου μηχανισμού εντάσσεται, όπως επιβεβαιώνεται και από πηγές του ΓΕΕΘΑ, στο νέο διευρυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ, που σηματοδοτεί την επέκτασή του και σε επίπεδο πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας και προαναγγέλλει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Η εξέλιξη αυτή είναι σε εφαρμογή του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και της νέας δομής των δυνάμεών του, που πανηγυρικά επικυρώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999.
Σε παράρτημα του εν λόγω εγγράφου, με τίτλο «Τομείς Ειδικοτήτων - Καθηκόντων FS», γίνεται αναλυτική παρουσίαση του ειδικοτήτων και των προσόντων που απαιτείται να έχουν οι «Ειδικοί Εμπειρογνώμονες» (FS).
«Οι FS, αναφέρεται στο παράρτημα, έχουν εκτός από υψηλό βαθμό γλωσσομάθειας, εξειδικευμένες γνώσεις ανωτάτου επιπέδου καθώς και αναγνωρισμένη προϋπηρεσία συνολικά σε τριάντα ένα πεδία / εκατόν πενήντα μία δυνατές ειδικότητες που κατηγοριοποιούνται στους παρακάτω τομείς:
α. Δημόσια Διοίκηση
β. Πολιτική Υποδομή
γ. Ανθρωπιστική Βοήθεια
δ. Ανάπτυξη
ε. Πολιτιστικά Θέματα».
Αναφορικά με τα καθήκοντα, τα οποία αναλαμβάνουν στα πλαίσια κάποιας αποστολής και αναφέρονται στην ειδικότητά τους θα είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:
«α. Αποτίμηση/ Αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή των επιχειρήσεων.
β. Ανάλυση και εισήγηση για τον τρόπο συντονισμένης ενέργειας των διαθέσιμων πολιτικοστρατιωτικών μέσων, με γνώμονα την επίτευξη της επιθυμητής τελικής κατάστασης.
γ. Επίβλεψη/ Καθοδήγηση της υλοποίησης των εγκεκριμένων σχεδίων δράσης CIMIC.
δ. Παροχή της απαιτούμενης τεχνικής υποστήριξης/ συνδρομής.
ε. Τυποποίηση των ακολουθούμενων διαδικασιών για λόγους διαλειτουργικότητας, μεταξύ των συνεργαζομένων φορέων.
στ. Συντονισμός και συνεργασία με πολιτικούς φορείς (τοπικές αρχές, Οργανισμούς, μη κυβερνητικές Οργανώσεις και τυχόν Αναδόχους) στην περιοχή των επιχειρήσεων».
Σε άλλο παράρτημα του αρχικού εγγράφου, γίνεται αναφορά στο θέμα «Νομικό Καθεστώς - Εκπαίδευση - Διάρκεια Αποστολών FS». Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται φανερό ότι αυτό που συγκροτείται είναι σαφώς ένας παγκόσμιος μηχανισμός, ο έλεγχος του οποίου βρίσκεται σε υπερεθνικά κέντρα. «Το νομικό καθεστώς (ετοιμότητα ενεργοποίησης, σχέσεις διοικήσεως και ελέγχου, διοικητική μέριμνα και συναφή νομικά θέματα) - σημειώνεται - υπό το οποίο θα τελεί το προσωπικό FS της χώρας μας κατά τις περιόδους ειρήνης, καθώς και συμμετοχής του σε επιχειρήσεις τελεί υπό διερεύνηση, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τις απαραίτητες διεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Πάντως, όπως αναφέρεται, «σε κάθε περίπτωση, το νομικό καθεστώς που αποδίδεται στους FS θα καθορίζεται εκ των προτέρων ως συνάρτηση των κατωτέρω παραγόντων:
α. Του εσωτερικού Δικαίου της χώρας μας
β. Του διεθνούς Δικαίου
γ. Της Συμφωνίας μεταξύ ΝΑΤΟ και φιλοξενούντος έθνους για το καθεστώς των Δυνάμεων (Status of Forces Agreement - SOFA) που πρόκειται να συμμετάσχουν σε κάποια επιχείρηση ή τυχόν αντίστοιχης διμερούς/ πολυμερούς Συμφωνίας.
δ. Των ιδιαιτεροτήτων/ συνθηκών/ απαιτήσεων της κάθε αποστολής».