Πέμπτη 3 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Βουτηγμένα στο αίμα

Μπορεί η καθημερινή ειδησεογραφία από το βασανισμένο Ιράκ να σημαδεύεται από τις ένοπλες συγκρούσεις, τους νεκρούς και τις βαρβαρότητες των κατοχικών δυνάμεων, αλλά πάνω στο αίμα, που ρέει άφθονο, κάποιοι κεφαλαιοκράτες θησαυρίζουν. Σχετικό με το γεγονός αυτό είναι ένα τελευταίο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν».

Επί προεδρίας Τζ. Μπους, σημειώνει το δημοσίευμα, άλλαξε ριζικά η διαδικασία ανάθεσης συμβολαίων. Μια σχετική έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη βδομάδα, σημειώνει ότι συμβόλαια συνολικού ύψους 107 δισ. δολαρίων ανατέθηκαν σε εταιρίες χωρίς να προηγηθούν διαγωνισμοί. Σχεδόν τα τρία τέταρτα του ποσού αυτού - αξίας περίπου 88 δισ. δολαρίων - έχουν σχέση με το Ιράκ, σημειώνει ο «Γκάρντιαν» και, βέβαια, ένα μεγάλο μερίδιο κέρδισε η εταιρία «Χαλιμπάρτον».

Θυμίζουμε ότι ο Ντικ Τσέινι, αντιπρόεδρος σήμερα των ΗΠΑ, ήταν στην εταιρία αυτή πρόεδρος του ΔΣ και εκτελεστικός διευθυντής, την περίοδο 1995-1997 και στη συνέχεια ανέλαβε πρόεδρός της μέχρι το 2000, όταν εκλέχθηκε στην αντιπροεδρία. Πέρσι, ο Ντικ Τσέινι έλαβε από τη «Χαλιμπάρτον» 178.437 δολάρια, ως προθεσμιακή αποζημίωση, ενώ παραμένει πάντα μέτοχος της εταιρίας, αφού κατέχει περισσότερες από 400.000 μετοχές της, όπως έχει γραφτεί σε αμερικανικές εφημερίδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ