Σάββατο 15 Μάη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν περιθώρια ψευδαισθήσεων και αναμονών

Κάλεσε τους εργαζόμενους να τιμωρήσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κόμματα που τη στηρίζουν στις ερχόμενες εκλογές

Την ανάγκη για ένα εργατικό κίνημα ισχυρό, απελευθερωμένο από τις δαγκάνες της συναίνεσης και ταξικά προσανατολισμένο, που θα αντιπαλεύει συνολικά και θα αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική και τα οικονομικά της στηρίγματα, θα διεκδικεί στόχους πάλης, αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, θα οικοδομεί τις προϋποθέσεις για βαθιές, ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, υπογράμμισε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο συνέδριο του ΕΚΑ.

«Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, νέοι και νέες είναι άνεργοι και υποαπασχολούμενοι. Κανένας εργάτης, καμία εργάτρια - τόνισε - δεν μπορεί πλέον να πιστεύει τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για καλύτερες μέρες, ούτε φυσικά τις συμμετοχικές δημοκρατίες που υπόσχονται οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΣΕΒ - πλειοψηφίας ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) είπε: «Το γεγονός ότι ο ΣΕΒ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησαν για μια ΕΓΣΣΕ, με την οποία για δυο χρόνια θα προσπαθήσουν να δέσουν τα χέρια της εργατικής τάξης, δεν αφήνει περιθώρια για ψευδαισθήσεις και αναμονές. Η ΕΓΣΣΕ που συμφώνησαν έχει στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως λένε όσοι στηρίζουν την ΕΕ, την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και το χτύπημα του βιοτικού επιπέδου της εργατικής οικογένειας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τρίβει τα χέρια του, δηλώνοντας προκλητικά ότι η συμφωνία είχε ευτυχές τέλος. Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας εργάτης που θα δεχτεί αυτές τις θεωρίες και αποφάσεις. Κανένας αντιπρόσωπος σωματείου που σέβεται την τάξη του και τα συμφέροντα των εργατών που εκπροσωπεί, δεν πρέπει να ανεχτεί αυτή την τακτική και τέτοιου είδους συμφωνίες. Κανένας αντιπρόσωπος των εργατών δεν πρέπει να προσυπογράψει το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζει η πλουτοκρατία για τη λαϊκή οικογένεια».

Ο Δ. Αρβανιτάκης, στη συνέχεια, κατήγγειλε ότι «η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ μαζί με τις ηγεσίες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και τον ΣΥΝ ψήφισαν το Μάαστριχτ, έσυραν την εργατική τάξη σε κοινωνικούς διαλόγους. Το Μάστριχτ και την ΕΕ τα ζούμε. Είναι το μεροκάματο των 23 ευρώ μεικτά, οι συντάξεις πείνας, η μερική απασχόληση, οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η "μετανάστευση" των επιχειρήσεων, οι αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι».

Μιλώντας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές κάλεσε την εργατική τάξη «να τιμωρήσει την πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να μείνει αδιάφορο. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και της Ευρώπης μια επιλογή έχουν: Την αντίσταση στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να πειθαρχεί και να υποτάσσεται στις αντιδραστικές ντιρεκτίβες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Δεν μπορεί να υπακούει στους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη και τους κήρυκες της μοιρολατρίας και της υποταγής. Το μήνυμα του ΚΚΕ στους εργάτες είναι αντίσταση, ανυπακοή και απειθαρχία, πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, διεθνιστική δράση, αλληλεγγύη.

Το ΟΧΙ των εργατών στον ιμπεριαλισμό της ΕΕ και των ΗΠΑ να ακουστεί βροντερό όπως το ΟΧΙ στο περιβόητο "σχέδιο Ανάν" του κυπριακού λαού. Δυνατά να ακουστεί το ΟΧΙ στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και τις επιθέσεις στην Κούβα και την Κορέα που εξαπολύουν οι ιμπεριαλιστές.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες της εργατικής τάξης. Προσπαθεί να χτιστεί και να ενισχυθεί η ταξική ενότητα και η συγκέντρωση δυνάμεων ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Αυτή η ενότητα θα στεριώνει όταν οικοδομείται πάνω σε στόχους και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργατικών οικογενειών ενάντια στην κερδοφορία του κεφαλαίου και τις πολιτικές που την υπηρετούν».

Αναφερόμενος στο ΠΑΜΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα και τη δράση του, ενώ για το σοβαρό και επίκαιρο θέμα των συμβασιούχων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα, στους ΟΤΑ, στον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τη μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους.

Και κατέληξε: «Η ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και η συμμαχία με τη μικρομεσαία αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στην πλουτοκρατία και τον ιμπεριαλισμό είναι η λύση. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ που απαντάει στις ανάγκες της καθημερινής πάλης και στοχεύει στη διεκδίκηση ριζικών αλλαγών, μέχρι το επίπεδο της εξουσίας. Γιατί μόνο όταν περάσει η εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, θα παραμεριστεί το εμπόδιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τότε οι επιχειρήσεις αυτές θα γίνουν κρατική λαϊκή περιουσία, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν. Μόνο έτσι να απαλλαχτεί η εργατική τάξη από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Το μέλλον της εργατικής τάξης βρίσκεται σε αυτήν τη γραμμή. Εκεί θα οδηγήσει τελικά η ταξική πάλη. Οσα μέτρα και αν παίρνουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, η κυβέρνηση και η εργοδοσία, θα ανοίξει ο δρόμος για μια νικηφόρα πορεία της εργατικής τάξης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ