Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΚΑ
Προς παραγραφή των αναδρομικών

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου, με την οποία ερωτά ποια μέτρα και πότε θα πάρει η κυβέρνηση για την κατάργηση των εισφορών και την επιστροφή των αναδρομικών

Στην παραγραφή των αναδρομικών από το χαράτσι του Λογαριασμού Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ) φαίνεται να οδηγεί η πρακτική της κυβέρνησης, καθώς την καταβολή τους την εξαρτά από αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θυμίζουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε αφενός την κατάργηση της εισφοράς 1-5% των συντάξεων υπέρ του ΛΑΦΚΑ αλλά και την επιστροφή των αναδρομικών από 1.1.2001 ύστερα από προσφυγή σε αυτό συνταξιούχου του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποσχέθηκε την κατάργηση των εισφορών 1-5% υπέρ του ΛΑΦΚΑ από την 1.7.2004, ενώ δεν ανέφερε κουβέντα για τα αναδρομικά.

Χτες λοιπόν υπήρξαν δυο γεγονότα σχετικά:

  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για τους υπουργούς Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και ερωτούσε την κυβέρνηση ποια μέτρα και πότε πρόκειται να πάρει, ώστε να σταματήσει αμέσως η κράτηση υπέρ του ΛΑΦΚΑ από τις συντάξεις, αλλά και να επιστραφούν στους δικαιούχους όλες οι κρατήσεις από τις συντάξεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα παράνομα, για να μην αναγκαστούν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να καταθέσουν ο καθένας ξεχωριστά αιτήσεις στους φορείς που τους χορηγούν τις συντάξεις.
  • Λίγο αργότερα ο υφυπουργός Οικονομίας Π. Δούκας σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η «συνταξιοδοτική εισφορά υπέρ του Δημοσίου που παρατάθηκε με το Ν. 3234/2004 μέχρι 31.12.2007 καταργείται από 1.7.2004 με διάταξη η οποία προωθείται προς ψήφιση».

Η παραπάνω διατύπωση δίνει την αίσθηση ότι η κατάργηση της εισφοράς αφορά μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς η ανακοίνωση αναφέρει «εισφορά υπέρ του Δημοσίου» και όχι υπέρ του ΛΑΦΚΑ, που αφορά τους συνταξιούχους όλων των ταμείων.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός για τα αναδρομικά περιορίζεται μόνο στους συνταξιούχους του Δημοσίου και ρίχνει το μπαλάκι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Επίσης ανακοινώνεται ότι τα αναδρομικά που διεκδικούνται από τους συνταξιούχους του Δημοσίου για την αιτία αυτή, θα τους καταβληθούν, εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφασίσει θετικά με αμετάκλητη απόφασή του», αναφέρει επί λέξει ο Π. Δούκας.

Με την ήδη υπάρχουσα απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι υποχρεωμένο μέσα σε ένα χρόνο να καταβάλει τα αναδρομικά, εφόσον δεν κάνει προσφυγή το υπουργείο Οικονομικών. Επομένως η παραπομπή του Π. Δούκα σε αμετάκλητη απόφαση κρύβει ίσως και την πρόθεση της κυβέρνησης σε κάποια προσφυγή.

Επιπλέον για να καταβληθούν τα αναδρομικά θα πρέπει οι συνταξιούχοι να έχουν υποβάλει αίτηση όπως ο συγκεκριμένος συνταξιούχος που πέτυχε την απόφαση. Αν δεν υπάρχει αίτηση δεν μπορεί να υπάρξει και οποιαδήποτε απόφαση.

Ετσι, παρότι η κυβέρνηση δε δείχνει να προωθεί συνολική ρύθμιση για τα αναδρομικά όλων των ταμείων, σπεύδει να αποτρέψει τους συνταξιούχους να «φρακάρουν» τα ταμεία με αιτήσεις - που δε χρειάζονται δικηγόρο. Η ανακοίνωση του Π. Δούκα καταλήγει: «Κατά συνέπεια, δε συντρέχει λόγος να υποβάλουν σχετική αίτηση οι συνταξιούχοι και να ταλαιπωρούνται συνωστιζόμενοι στην αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ