Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Νέα κινητοποίηση των καθαριστριών

Ολο και περισσότερους συμβασιούχους αποκλείει το Προεδρικό Διάταγμα που συντάσσει το υπουργείο Εσωτερικών

Καθαρίστρια αλυσοδέθηκε μπροστά στο υπουργείο
Καθαρίστρια αλυσοδέθηκε μπροστά στο υπουργείο
Νέα κινητοποίηση-διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών έξω από τα γραφεία του, απαιτώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Μάλιστα, ο κίνδυνος να βρεθούν σε πολύ λίγες μέρες στο δρόμο, τις έχει φέρει σε τέτοια απόγνωση και οργή, ώστε μία από τις εργαζόμενες, η Βασιλική Σιόκα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου, αλυσοδέθηκε από πολύ νωρίς το πρωί στην πόρτα του υπουργείου σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας.

Οι τρέχουσες συμβάσεις των 700 εργαζομένων, που δουλεύουν για περίπου δέκα χρόνια με ανανεούμενες συμβάσεις έργου (!) και μισθό 325 ευρώ, λήγουν στις 30 του Απρίλη. Ηδη το υπουργείο απέλυσε τις πρώτες πενήντα καθαρίστριες στα τέλη του Μάρτη. Η περίπτωση των καθαριστριών είναι μόνο μία από τις «εστίες» του τραγικού αυτού κοινωνικού προβλήματος. Που δείχνει, όμως, το βάρβαρο καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας, το οποίο βιώνουν οι χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο, καθώς ο κίνδυνος να βρεθούν άνεργοι είναι μια καθημερινή πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης οι εργαζόμενες συναντήθηκαν εκ νέου με τον υφυπουργό Οικονομικών Α. Ρεγκούζα, ο τελευταίος δε δεσμεύτηκε και πάλι για τίποτα εκτός του ότι θα τους δώσει τα δεδουλευμένα που τους χρωστά το υπουργείο από τις αρχές του έτους. Στη συνέχεια οι καθαρίστριες κατευθύνθηκαν στη Βουλή όπου και επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν αργότερα με δύο βουλευτές της ΝΔ και δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μια συνάντηση που οργάνωσε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (σαν να μην ήταν αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια ανήκαν στο κυβερνών κόμμα) και της ΝΔ (το κόμμα που στήριζε ως αντιπολίτευση την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σήμερα τη συνεχίζει) «αναγνώρισαν» το δίκαιο των αιτημάτων τους και, ως είθισται, «υποσχέθηκαν» να βοηθήσουν..!

Διευρύνονται οι αποκλεισμοί

Τα όσα σταδιακά γνωστοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικών για το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που συντάσσει σχετικά με τους συμβασιούχους δείχνουν ότι πολύ λίγοι θα είναι τελικά αυτοί που θα ενταχθούν στη διαδικασία αυτόματης μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Αν φυσικά δεν κριθεί αντισυνταγματικό το ΠΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τότε το υπουργείο επαναφέρει τη «λύση» της μοριοδότησης.

Ετσι, σύμφωνα με τα όσα μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει το υπουργείο, από το Προεδρικό Διάταγμα αποκλείονται οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσοι εντάσσονται σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (όπως, για παράδειγμα, οι σχολικοί φύλακες, που όμως στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενοι) και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε προγράμματα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση (όπως οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.α.).

Οι εξελίξεις αυτές μαρτυρούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, έχει προχωρήσει σε μια σειρά διαχωρισμών και αποκλεισμών εργαζομένων, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Είναι πλέον φανερό ότι οι αποσπασματικοί αγώνες ή οι νομικίστικες διαδικασίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μονόδρομο αποτελεί ο συντονισμός της δράσης των συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και η ανάπτυξη κοινών αγώνων που θα διεκδικήσουν δυναμικά και ανυποχώρητα το δικαίωμά τους στη δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ