Τετάρτη 21 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξική η ελπίδα επανένωσης

Ανάμεσα στα άλλα περίοπτη θέση κρατά το... επιχείρημα που «κραδαίνουν» οι υπέρμαχοι του σχεδίου Ανάν πως η εφαρμογή του, σε τελική ανάλυση, θα επιφέρει την πολυπόθητη ειρηνική και αρμονική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων. Και ποιος αλήθεια δε θα ήθελε κάτι τέτοιο; Μόνο που οι διακηρύξεις απέχουν πολύ από την οδυνηρή πραγματικότητα που κυοφορεί το σχέδιο Ανάν. Επιχειρήματα σαν αυτό αν δεν αποτελούν έκφραση ευσεβών πόθων κάποιων αφελών, τότε συνιστούν συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Το σχέδιο Ανάν εμβαθύνει την υπάρχουσα διχοτόμηση. Αυτή είναι η αλήθεια που διατρέχει απ' άκρη σ' άκρη τις 9.000 σελίδες του.

Θα ήταν πολύ ωραίο για τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων σε ειρήνη και αρμονία να αρκούσε απλά και μόνο ένα «ΝΑΙ» στο επικείμενο δημοψήφισμα. Ακριβώς όμως η κατάκτησή της προϋποθέτει και επιτάσσει το «ΟΧΙ». Προϋποθέτει την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και τέτοια συνιστά το διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Προϋποθέτει συγχρόνως κοινούς αγώνες στη βάση της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας Eλληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων.

Στα δημοψηφίσματα της 24ης Απρίλη δεν κρίνεται αν οι Κύπριοι θέλουν να ζουν μαζί ή χώρια. Κρίνεται αν η Κύπρος θα υπάρχει στο εξής ως ένα κράτος - προτεκτοράτο με θύμα τον ίδιο το λαό της ή αν ο λαός θα κρατήσει ανοιχτό το δρόμο για μια πραγματικά δίκαιη, πρωτίστως για εκείνον στο σύνολό του, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Η ενότητα των δύο κοινοτήτων δεν μπορεί να επιτευχθεί με εκβιασμούς και το πιστόλι στον κρόταφο, πόσο μάλλον που το σχέδιο Ανάν την τορπιλίζει ούτως ή άλλως. Η ενότητά τους μπορεί να αναπτυχθεί, να βαθύνει, να εδραιωθεί και αρκεί γι' αυτό η συναδέλφωσή τους, το αντάμωμά τους στον κοινό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, στον αγώνα για την απόκρουση οικονομικών και κοινωνικών σε βάρος τους συνεπειών που έτσι κι αλλιώς προκύπτουν από το σχέδιο, στον κοινό ταξικό αγώνα. Η ενότητά τους θα επιτυγχάνεται με την αλληλεγγύη τους προς τους λαούς που υποφέρουν, τον ιρακινό, τον παλαιστινιακό, με τον συντονισμό τους με τους Eλληνες και Tούρκους εργαζόμενους.

Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι σκεφτόμενοι το «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», αισθανόμενοι τις πιέσεις και τα κάλπικα διλήμματα στα οποία επιδιώκουν να τους εγκλωβίσουν, μπορούν οι ίδιοι αντιστεκόμενοι στο ιμπεριαλιστικό σχέδιο και απορρίπτοντάς το, να οικοδομήσουν το μέλλον που τους αξίζει, το μέλλον που οραματίζονται. Κι αυτό δε συναντάται πουθενά με το μέλλον που θέλουν και ετοιμάζουν για την Κύπρο οι ιμπεριαλιστές. Οι δύο κοινότητες μπορούν να αποκρούσουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», μπορούν να δώσουν πληρωμένη απάντηση σε όσους εκμεταλλεύονται τον πόθο τους για επανένωση και επαναπροσέγγιση, ψευδολογώντας ασύστολα πως το σχέδιο Ανάν εγγυάται μια τέτοια εξέλιξη. Μπορούν μαζί να γράψουν το μέλλον της πατρίδας τους με γνώμονα τα δικά τους κοινά συμφέροντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ