Αντίθετα, το περίεργο φάντασμα της «Αλ Κάιντα» ξεπρόβαλε θολό για μια ακόμη φορά γεννώντας πλείστα ερωτήματα. Το πιθανότερο είναι, η πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια της Μαδρίτης να μείνει στα θολά κι ανεξήγητα και να βαφτιστεί κατά το πρότυπο της Ν. Υόρκης. Αυτό, ακριβώς, είναι το σημείο ουσίας για το τρομοκρατικό χτύπημα της Μαδρίτης. Κάθε ανάλογη ενέργεια μένει σε μια ανεξήγητη θολούρα διαλεύκανσης και δημιουργεί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για επεκτατική αύξηση της ΝΑΤΟικής ευρω-ατλαντικής παρουσίας.
Αυτό συμβαίνει και με την προϊούσα από καιρό επίσημη παρουσία του ΝΑΤΟ για την υποτιθέμενη ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Υπήρξε προϊούσα όχι μόνο επειδή βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι επισημοποιήθηκε με αίτημα της τωρινής της ΝΔ. Είναι, κυρίως, γιατί υπήρξε και υπάρχει από δεκαετίας πολιτική πρόθεση ανοιχτής ενσωμάτωσης της ελληνικής άμυνας και ασφάλειας και ουσιαστικής παράδοσής τους στις ιμπεριαλιστικές ευρω-ατλαντικές δυνάμεις που εκφράζονται στο ΝΑΤΟ υπό αμερικανική πρωτοκαθεδρία. Η τωρινή επίσημη κυβερνητική αίτηση ανάληψης της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΝΑΤΟ είναι η κατάληξη αυτής της πολιτικής διαδικασίας. Ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα εφευρισκόταν κάτι ανάλογο για να δικαιολογηθεί ανάλογη ενέργεια. Ταυτόχρονα, αυτό είναι μια κουκκίδα σε μια συνεχόμενη γραμμή ανοιχτής ενσωμάτωσης των ελληνικών δυνάμεων που ευθυγραμμίζεται με την επίσης προϊούσα θέληση της ελληνικής αστικής τάξης να γίνει εμφανής κρίκος της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας προσδοκώντας μερίδιο της βαλκανικής, κι όχι μόνο, λείας στο όνομα της «διείσδυσης» ως της «μόνης χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής ο ελληνικός καπιταλισμός παραδίνει την Ελλάδα στην τρέχουσα ανοιχτή επικυριαρχία του ευρω-ατλαντισμού με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ΝΑΤΟ δεν έρχεται στους δρόμους της Αθήνας για να φύγει. Ερχεται για να μείνει με διάφορες πιθανές μορφές αμερικανίζουσας, ευρωενωσίτικης και κάθε άλλης απλής ή μεικτής παρουσίας. Επιπρόσθετη αιτία χειραγώγησης αποτελεί πάντα η ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει τη μετατροπή της σε μαγνητικό πόλο έλξης τρομοκρατικών ενεργειών. Σπάει την παραδοσιακή φιλία της με τους αραβο-ισλαμικούς πληθυσμούς και γίνεται το κυριότερο γεωγραφικό σημείο βάσης του ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.