Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Εξαγγελίες με τη... σέσουλα

Στη Θεσσαλία... αύξησε τις αγροτικές συντάξεις και υποσχέθηκε τραπεζικές ρυθμίσεις για τα πανωτόκια. Στην Εύβοια, «πάταξε» την ανεργία και μοίρασε θέσεις εργασίας. Χτες στην Αθήνα, υποσχέθηκε «μέτρα για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις εξαγγελίες για «αλλαγή» και «νέα σελίδα», φαίνεται ότι ακολουθεί την πεπατημένη, της... πλειοδοσίας στις παροχές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και των προεκλογικών εξαγγελιών.

Στα 300 ευρώ ανέβασε την αγροτική σύνταξη ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην Καρδίτσα, περίπου 40 μέρες πριν τις εκλογές, όταν 55 μέρες πριν απ' αυτές, θεωρούσε «ικανοποιητικά» τα 200 ευρώ που έπαιρνε ο συνταξιούχος αγρότης. Ρυθμίσεις υποσχέθηκε για τα πανωτόκια, όπως και οι προκάτοχοί του, αλλά το πρόβλημα της υπερχρέωσης των αγροτών, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, αφού το εισόδημά τους, μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Στη Χαλκίδα, ο Γ. Παπανδρέου, ζήτησε τη «βοήθεια» του λαού στη «νέα εποχή», για να... υλοποιήσει όπως είπε δυο αδιαπραγμάτευτους στόχους: «Την ανάπτυξη παντού, την ανάπτυξη στην περιφέρεια και την καταπολέμηση της ανεργίας, την απασχόληση για όλους, για τους νέους, για τις γυναίκες και τους απολυμένους». Ο διάδοχος του Κ. Σημίτη, τόλμησε να πάει στην πρωτεύουσα της Εύβοιας, σε μια πόλη, «χτυπημένη» βάναυσα από την ανεργία, για να υπερασπιστεί: «Στο Λαύριο έδωσα μια πρώτη ιδέα των προθέσεων μου». Στο νομό που είδε μια πόλη του, το Μαντούδι, να «διαλύεται» με τις στρατιές των απολυμένων και των ανέργων να το εγκαταλείπουν, ο Γ. Παπανδρέου πήγε να προτείνει την «ανασφάλιστη» και «μαύρη εργασία», που εξήγγειλε στο Λαύριο...

Θα επαναφέρει τα «αντικειμενικά κριτήρια»...

Χτες από κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο Γ. Παπανδρέου, υποσχέθηκε μέτρα προς... όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επικεντρώνονται «στην ελάφρυνση του φορολογικού βάρους και στην απλοποίηση του φορολογικού καθεστώτος». Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε «την προαιρετική υπαγωγή όσων επιχειρήσεων έχουν αγορές μέχρι 100.000 ευρώ σε ένα καθεστώς όπου από την αρχή της χρονιάς θα είναι γνωστός ο φόρος που θα πληρώσουν, το ΦΠΑ και το εισόδημα, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο συντελεστή και με ελάχιστο φόρο εισοδήματος τα 300 ευρώ» καθώς και ότι «η επιχείρηση θα τηρεί μόνο ένα βιβλίο αγορών». Ο ίδιος παράλληλα πρότεινε «τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 10 μονάδες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο τουλάχιστον 30 χιλ. ευρώ, εφόσον συνενώνονται».

Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου, μετά από 20 χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής οικονομικής πολιτικής σε βάρος των μικρών επαγγελματιών και βιοτεχνών, έρχεται να υποσχεθεί ότι θα επαναφέρει τα...«αντικειμενικά κριτήρια», αφού οι επαγγελματίες θα καλούνται να πληρώσουν ένα προκαθορισμένο ποσό φορού, ακόμα και αν δεν παρουσιάζουν κέρδη! Συγχρόνως, καλεί τις μικρές επιχειρήσεις, να συνενωθούν και με αόριστες και «έωλες» υποσχέσεις, τους προτείνει να ξεφύγουν από τη «μιζέρια» και το «μικρό μέγεθος» και να ανταγωνιστούν στις σημερινές συνθήκες της αγοράς το μεγάλο κεφάλαιο! Μ' άλλα λόγια μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν κερδοφόρο τζίρο, καλούνται από τον υπουργό Εξωτερικών να συνενώσουν τα οικονομικά τους αδιέξοδα.

Την ίδια στιγμή και αναφερόμενος στις γενικές αρχές της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, είπε ότι «θα στηρίζεται στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων», και «στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στήριξε για μια ακόμα φορά τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές που στοχεύουν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών, στους οποίους είναι διατεθειμένοι οι κυβερνώντες να προσφέρουν κάθε είδους... διευκόλυνση καθώς και στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας», φυσικά προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Μια... ανταγωνιστικότητα, την οποία πλήρωσαν με χιλιάδες «λουκέτα» μικρές επιχειρήσεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ