Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ μπορούν να εξασφαλίσουν δουλιά στους εργάτες

Αντιμέτωποι - για πολλοστή φορά - μ' έναν ωμό εκβιασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως προέκυψε και στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο ναυπηγείο. Ετσι ενώ μέσα από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων 2.000 εργάτες βρέθηκαν εκτός ναυπηγείου, σήμερα τα ίδια τα θύματα αυτής της πολιτικής καλούνται όχι μόνο να μην καταδικάσουν αυτή την πολιτική, αλλά και να παλέψουν για το ποιος από τους δήμιους της εργατικής τάξης θα είναι αυτός που θα δώσει τη χαριστική βολή στη ναυπηγική βιομηχανία.

Τόσο από τις συζητήσεις που είχαμε με τη διοίκηση του σωματείου, όσο και από αυτές με τη διοίκηση της επιχείρησης, έγινε καθαρό ότι επίκειται βάθεμα της κρίσης στα ναυπηγεία όσο αυτά υποχρεώνονται να λειτουργούν υπό καθεστώς «ελεύθερης αγοράς». Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για την ιδιωτικοποίησή τους, ότι έτσι θα εξασφαλιστούν δουλιές και άρα θέσεις εργασίας, έχει τιναχτεί από την πράξη στον αέρα. Μόνο 890 είναι οι μόνιμοι εργάτες του ναυπηγείου σε σχέση με τους 2.500 που υπήρχαν πριν την ιδιωτικοποίηση. Το σωματείο εκτιμά ότι τα πρώτα 5 χρόνια της ιδιωτικοποίησης η επιχείρηση είχε καθαρό κέρδος 25 δισ. Τώρα επικαλείται τη συναλλαγματική διαφορά μεταξύ ευρώ και δολαρίου για να αιτιολογήσει αυτό που η ιδιοκτησία παρουσιάζει ως ζημιογόνα λειτουργία. Η ίδια η διοίκηση της εταιρίας δεν έκρυψε στη συζήτηση ότι διεκδικεί καθαρά μείωση αυτού που το κεφάλαιο ονομάζει «μη μισθολογικό κόστος». Είναι το σημείο στο οποίο συναντιέται με τις διακηρύξεις Παπανδρέου περί παροχής ανασφάλιστων εργατών στις επιχειρήσεις.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ στο ναυπηγείο καλλιεργεί στους εργάτες τον τρόμο ότι το μέλλον του ναυπηγείου κινδυνεύει μόνο από το αν στην κυβέρνηση βρεθεί η ΝΔ και όχι από τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής, που από κοινού προωθούν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Περιορίζουν το πρόβλημα στο αν οι κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού θα δοθούν με ανάθεση ή με διεθνή διαγωνισμό. Και ισχυρίζονται πως το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει τα πλοία στο ναυπηγείο. Κάτι, όμως, που η μέχρι τώρα πράξη δεν το επιβεβαιώνει.

Σχολιάζοντας τα περί κινδύνων από το διεθνή διαγωνισμό, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε καθαρό ότι όλα εξαρτώνται από την πίεση που μπορεί να ασκήσουν οι ίδιοι οι αγώνες. Το ΚΚΕ, τόνισε, μιλά για κρατική αμυντική βιομηχανία. Θέση μας είναι η διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης. Και όταν λέμε πως η ΕΕ έχει και εσωτερικό καθεστώς ανισοτιμίας, η ίδια η δική σας εμπειρία το επιβεβαιώνει.

Η συρρίκνωση του κλάδου στη χώρα μας, τόνισε, είναι αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των καπιταλιστών. Η διεύρυνση της ΕΕ θα φέρει ακόμα χειρότερο καταμερισμό εργασίας. Διεκδικούμε να δίνονται οι δουλιές της αμυντικής βιομηχανίας στα ναυπηγεία της χώρας μας, όπως επίσης και οι δουλιές του ειρηνικού τομέα της βιομηχανίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ