Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πολιτική αλλαγή» αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ

Συνεπής και «έντιμη» διαχείριση του νεοφιλελευθερισμού, το στίγμα του οικονομικού προγράμματος που παρουσιάζεται σήμερα

Εκφραστής του αιτήματος για «πολιτική αλλαγή» εμφανίζεται δημαγωγικά και υποκριτικά ο Κ. Καραμανλής, τη στιγμή που καυγαδίζει με τον Γ. Παπανδρέου για «αντιγραφή» (νεοφιλελεύθερων) προτάσεων και ιδεών και τα δίνει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά με το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα.

Ο βασικός άξονας της προεκλογικής καμπάνιας της ηγεσίας της ΝΔ στηρίζεται στη συστηματική πλύση εγκεφάλου και παραπλάνησης των λαϊκών μαζών, ότι, τάχα, η πολιτική της είναι διαφορετική από αυτήν που εφάρμοσε ή υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας: «Ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή». «Η νέα πολιτική», τόνισε χθες μιλώντας σε ΟΝΝΕΔίτες ο Κ. Καραμανλής, «απαντά στις προσδοκίες και τις ελπίδες των Ελλήνων»(!). Η νέα πολιτική, συνέχισε, δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα: «Στην έλλειψη εργασίας, στη νέα φτώχεια, στην ακρίβεια, στις κοινωνικές ανισότητες, στην άθλια κατάσταση στην Παιδεία και την Υγεία»(!).

Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ κατηγορεί τον Γ. Α. Παπανδρέου ότι αυτός είναι που «κλέβει» το πρόγραμμά της! Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Γ. Σουφλιά, που εξανέστη γιατί ο μελλοντικός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη ΝΔ ότι τον αντιγράφει: «Μου φαίνεται πάρα πολύ παράξενο να διαμαρτύρεται ο κ. Παπανδρέου ότι τον αντιγράφουμε», είπε και πρόσθεσε: «Αλήθεια πού; Το αγροτικό πρόγραμμα εμείς το εξαγγείλαμε τον Ιούλιο. Μας αντέγραψαν σε πάρα πολλά. Στο ΦΠΑ, στα τοπικά κέντρα στήριξης αγροτών, στους συμβούλους, που λέει τώρα ο κ. Παπανδρέου. Εμείς το πρόγραμμα για την Παιδεία το εξαγγείλαμε το Μάιο του 2003. Σήμερα βγήκε ή χθες ο κ. Παπανδρέου και λέει αύξηση στο 5%, που εμείς το είχαμε πει από τότε και θυμάστε τι ύβρεις είχαμε ακούσει από τον υπουργό Παιδείας. Και θα μπορούσα να αναφέρω και πολλά άλλα παραδείγματα».

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού ανέφερε ότι η ΝΔ δε θα κάνει «γκρίζα διαφήμιση», αλλά «30% θα αφορά την ανάδειξη των προβλημάτων και το 70% θα αφορά την προβολή των προτάσεών μας»! Η διαφημιστική καμπάνια, προϊόν μεγάλων διαφημιστικών εταιριών, που επικυρώθηκε σε χθεσινή σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με στενούς συνεργάτες του, σχεδιάζεται να ξεκινήσει μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ως αντίβαρο στο νέο κύμα «επικοινωνιακής καταιγίδας» που αναμένουν.

Στο μεταξύ, σήμερα παρουσιάζεται το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο δε θα είναι τίποτα περισσότερο από μια συνεπή και έντιμη διαχείριση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. «Κινητήριος δύναμη» για τη λύση των προβλημάτων είναι η παραπέρα γενναία ενίσχυση και «κινητροδότηση» του μεγάλου κεφαλαίου, στο όνομα της πραγματοποίησης των «επενδύσεων» και της δημιουργίας «νέων θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, προαναγγέλλεται δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, καθώς και πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών (ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.).

Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ φάνηκε καθαρά στη χθεσινή ομιλία του Κ. Καραμανλή, που ανέθεσε την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας αποκλειστικά στο κεφάλαιο: «Για μας, τόνισε, η μείωση της ανεργίας είναι άρρηκτα δεμένη με μια νέα οικονομική πολιτική για ταχεία και δυναμική ανάπτυξη. Με μέτρα γενναία και αποφασιστικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη διευκόλυνση των προσλήψεων, για την τόνωση της παραγωγικότητας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, υπάρχουν μόνο ρεαλιστικές επιλογές». Κατά τα λοιπά, πέρα από την εξόφθαλμη και αποκρουστική προσπάθεια κολακείας των νέων, επανέλαβε τις γνωστές προτάσεις του για την Παιδεία (ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% «κάποτε», κ.ά.). Προκειμένου να γίνει πιο πειστικός, υποσχέθηκε ατομικό ηλεκτρονικό υπολογιστή σε όλα τα παιδιά του Γυμνασίου, αλλά ξεκινώντας σιγά - σιγά, υπολογίζοντας να ξοδέψει 75 εκατ. ευρώ την πρώτη χρονιά!

Στο μεταξύ, τις υποψηφιότητες σε πέντε ακόμα περιφέρειες, ανακοίνωσε προχτές η ΝΔ. Μεταξύ των νομών και το Ρέθυμνο, όπου τελικά θα είναι υποψήφιος ο Γ. Κεφαλογιάννης. Στο Νομό Κυκλάδων υποψήφιος θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παλαιοκρασσάς. Επίσης, ανακοινώθηκαν και οι υποψήφιοι των νομών Κοζάνης, Πέλλας και Φωκίδας. Τον αποκλεισμό του από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ Βοιωτίας κατήγγειλε με δήλωσή του ο Αντρέας Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «πολιτικό έγκλημα σε βάρος της Βοιωτίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ