Τρίτη 3 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είναι συμφέρον για τον αγρότη η ενίσχυση του ΚΚΕ

Τις προτάσεις του Κόμματος για τη μικρομεσαία αγροτιά παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Αγρότικα», η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

«Το ΚΚΕ με συνέπεια συμπαραστάθηκε στους αγώνες των αγροτών, μέλη και στελέχη του πρωταγωνίστησαν σ' αυτούς. Σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ ζητάει μαζικά την ψήφο των αγροτών για να δυναμώσει η αντίσταση».

Στη φράση αυτή της Αλ. Παπαρήγα συνοψίζεται αυτό που οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν ως εμπειρία τους, αλλά και το ζητούμενο σήμερα για να μπορούν από καλύτερες θέσεις να δοθούν οι αγώνες αύριο, καθώς είναι πλέον κοινή η ομολογία ότι από τις 8 του Μάρτη έρχονται χειρότερα.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι η συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ακριβώς με την επισήμανση ότι οι εξαγγελίες και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τους αγρότες «είναι τσιγκούνικες. Γιατί ξέρουν ότι έρχονται πάρα πολύ δύσκολα χρόνια για τους αγρότες και αποφεύγουν από σήμερα να δεσμευτούν με εξαγγελίες». Οπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ γνωρίζουν την εκτίμηση - πρόβλεψη που κάνει και η διοίκηση του ΙΚΑ ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα περισσότεροι από 300.000 νέοι αγρότες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια και θα περάσουν για τη στοιχειώδη ασφάλισή τους αναγκαστικά στο ΙΚΑ.

«Ούτε σαν "ασπιρίνες" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι όποιες εξαγγελίες, συνέχισε, από τη στιγμή που η κύρια γραμμή και των δύο αυτών κομμάτων είναι η εκτόπιση των μικρομεσαίων αγροτών».

«Υπάρχει, τόνισε, θέμα απειθαρχίας στις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς στην παραγωγή». «Αυτή, συνέχισε, είναι και μια βασική διαφορά μας από αυτά τα κόμματα. Επικαλούνται τις ποσοστώσεις και τους περιορισμούς που θέτει η ΕΕ. Εμείς διατυπώνουμε πρόταση αντίστασης και προοπτικής».

Ξεκινάμε, είπε, από μία αντίληψη απειθαρχίας στην ΕΕ και την ΟΝΕ, γιατί αν δεν πάρεις θέση αντίστασης, δεν μπορείς να βοηθήσεις τον αγρότη. Λέμε ευθέως στους αγρότες να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους κατά του δικομματισμού και όχι για να αυτοκτονήσουν.

Το ΚΚΕ, συνέχισε, ζητά την ψήφο των μικρομεσαίων αγροτών θέτοντας ξεκάθαρους στόχους:

- Για να υπάρξει μια φιλοαγροτική πολιτική με ολόπλευρη ανάπτυξη αγροτικής οικονομίας, χωρίς ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

- Για παραγωγικό συνεταιρισμό ως βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.

- Κρατικές επιχειρήσεις παραγωγής βασικών αγροτικών εφοδίων και μηχανημάτων. Με εγχώρια γεωργική έρευνα.

- Για ολοκληρωμένες κλαδικές και περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές με βάση τα αγροτικά προϊόντα εθνικής σημασίας, για ΑΤΕ κρατική, κοινωνική, αναπτυξιακή.

- Για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών των αγροτών, με αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν αποκεντρωμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

- Για αγροτική σύνταξη τώρα, ίση με την εισφορά στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση 400 ευρώ το μήνα.

- Για σύνταξη στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

- Για πλήρη ασφαλιστική κάλυψη της αγροτικής παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

Η ύπαιθρος ερημώνει

Αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σαν αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε:

«Ανάμεσα στα θύματα αυτής της πολιτικής είναι και η μικρομεσαία αγροτιά. Περισσότερα από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά δεν μπορούν να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ, ενώ τα κέρδη της ΑΤΕ ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια ευρώ ή 238,5 δισ. δρχ. στο διάστημα 2000-2003.

Η ύπαιθρος ερημώνει. Τα μικρομεσαία νοικοκυριά ξεκληρίζονται με ρυθμό 2% το χρόνο, η γη και η παραγωγή συγκεντρώνεται σε λίγα χέρια. Το 2,5% των μεγάλων χοιροτροφικών μονάδων κατέχει το 82% του συνολικού χοιροτροφικού κεφαλαίου, ενώ το 1,5% των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων έχει το 30% των αμπελώνων.

Ο νόμος για τους συνεταιρισμούς τους μετατρέπει σε ανώνυμες εταιρίες των μεγαλοαγροτών και εμποροβιομηχάνων. Αποδιοργανώθηκαν και διαλύθηκαν σημαντικές υπηρεσίες και οργανισμοί (βαμβακιού, καπνού κ.ά.) του υπουργείου Γεωργίας. Η ανεπάρκεια του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί με την ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου του. Οι συντάξεις του ΟΓΑ παραμένουν επιδόματα ελεημοσύνης. Πάνω από 450.000 συνταξιούχοι αγρότες ζουν με 192 ευρώ το μήνα.

Ταυτόχρονα εντάθηκε η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Τα ελλείμματα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο έφτασαν ήδη το 2002 στα 612 δισ. δρχ. ή 1,8 δισ. ευρώ. Εγιναν μεγάλα βήματα ξεπουλήματος σημαντικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΣΕΚΑΠ, ΔΩΔΩΝΗ, ΣΕΒΑΘ, ΡΟΔΟΠΗ κ.ά.) στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ομως, τόνισε, η επόμενη μέρα των εκλογών θα έχει χειρότερα. Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ θα επιταχύνει τις αντιαγροτικές αναδιαρθρώσεις, με στόχο την ακόμα πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, το ξεκλήρισμα των πολλών μικρομεσαίων. Για παράδειγμα, η κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας θα καταστρέψει οικονομικά και κοινωνικά ολόκληρους νομούς της χώρας.

Η ενδιάμεση αναθεώρηση μαζί με τη συμφωνία του ΠΟΕ θα αποτελούν τη βάση της αγροτικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ.

Οι πολιτικές δυνάμεις, κατέληξε, πρέπει να κριθούν με βάση τη στάση που κράτησαν και απέναντι στις κινητοποιήσεις. Το ΠΑΣΟΚ για τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, η ΝΔ για τις προσπάθειές της να εκφυλίσει τους αγώνες, ο ΣΥΝ για την ανοιχτή διαφωνία στελεχών του με τις κινητοποιήσεις και την καλλιέργεια απογοήτευσης και μοιρολατρίας».

Στη διάρκεια της επίσκεψης στην «Αγρότικα», η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση της HELEXPO, ενώ είχε συζητήσεις και με εκπροσώπους μικρομεσαίων εταιριών που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ