Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Σε προεκλογική τροχιά

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΕ ΜΟΪΝΣ.-

Την τελευταία του ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου για την Κατάσταση του Εθνους, πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, αναμενόταν να εκφωνήσει ο Αμερικανικός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μια ομιλία εστιασμένη φυσικά στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αλλά και στα εγχώρια ζητήματα, όπως η οικονομία. Ενεκα εκλογών...

Με το ετήσιο διάγγελμά του, η προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου εστιάζεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στην προσπάθεια προσέλκυσης του ενδιαφέροντος της αμερικανικής κοινής γνώμης, που έχει στραφεί στην κούρσα των Δημοκρατικών για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και ειδικά υπό το πρίσμα της νέας δημοσκόπησης του Ινστιτούτου TNS για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου ABC και της εφημερίδας Washington Post, όπου και πάλι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι, αν και αυτή τη φορά ο Μπους προηγείται έστω και ελαφρά του υποψηφίου των Δημοκρατικών (48%-46%).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Μπους, κατά την ομιλία του που θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά σε ολόκληρη τη χώρα, αναμένεται να υποσχεθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη, ενώ κατά το BBC δεν αναμένονταν νέες εξαγγελίες για περικοπές φόρων. Το κυριότερο, όμως, αναμένεται να υπερασπιστεί τον πόλεμο γενικώς, τονίζοντας περί της συνέχισης της «απηνούς εκστρατείας κατά των τρομοκρατών που απειλούν τη χώρα μας», αλλά υπερασπιζόμενος κιόλας την πολιτική του στο Ιράκ, λέγοντας ότι με την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν δημιουργείται η ευκαιρία για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού καθεστώτος στη Μέση Ανατολή.

«Αγριες κόντρες»

Την ίδια στιγμή, η ανατροπή των προγνωστικών, αναφορικά με το «φαβορί» για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χάουαρντ Ντιν - ανατροπή που είχε διαφανεί την παραμονή της προκριματικής ψηφοφορίας στην Αϊόβα - επιβεβαιώθηκε. Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, είναι ο νικητής της αναμέτρησης, καθώς συγκεντρώνει το 37,6%, έναντι 31,8% του γερουσιαστή της Βόρειας Καρολίνας Τζον Εντουαρντς. Χαρακτηριστικό είναι ότι και οι δύο έχουν στηρίξει τις επιλογές του προέδρου για τον πόλεμο, εν αντιθέσει με τον πρώην κυβερνήτη του Βέρμοντ, Χάουαρντ Ντιν, ο οποίος όμως κατέκτησε την τρίτη θέση (18%). Ωστόσο, ο Ντιν «παραμένει» φαβορί για την εξασφάλιση του χρίσματος των Δημοκρατικών σε πανεθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, η κούρσα τελείωσε για τον 62χρονο βουλευτή του Μιζούρι και ηγέτη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, Ντικ Γκέπχαρντ, ο οποίος απέσπασε μόλις το 10,6% και ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Αδοξο ήταν το «τέλος» και για τον αιδεσιμότατο Αλ Σάρπτον, το μόνο μαύρο διεκδικητή του χρίσματος, που δεν πήρε ψήφους στην Αϊόβα (0%) αλλά και τον βουλευτή Ντένις Κούσινιτς (1%).

Αλλοι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών, ο πρώην στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ και ο γερουσιαστής και υποψήφιος αντιπρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2000, Τζο Λίμπερμαν, δεν πήραν μέρος στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, αλλά θα διεκδικήσουν την ψήφο των Δημοκρατικών ψηφοφόρων στις επικείμενες προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ, στις 27 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ