Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΔΑ
Καταγγέλλεται η ανάμειξη των ΗΠΑ στην Κολομβία

Οπως ανακοίνωσαν πρόσφατα οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), συνελήφθη στις 2 Γενάρη στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, Κίτο, ο Σιμόν Τρινιδάδ ή Ρικάρντο Παλμέρα, στέλεχος της οργάνωσης. Ο Τρινιδάδ βρισκόταν στο Κίτο, προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση των κατάλληλων συνθηκών για τη συνάντηση, ανάμεσα στον ΟΗΕ και τις FARC-EP, καθώς και για τη συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Γαλλίας, για να βρεθεί λύση στο θέμα των αιχμαλώτων πολέμου.

Η σύλληψη αυτή ανοίγει πολλά νέα κεφάλαια στην τραγική ιστορία της Κολομβίας. Αν και υπάρχουν πολλές και διαφορετικές εκδοχές, είναι φανερό ότι πρόκειται για μια συντονισμένη ενέργεια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Κολομβίας, στο έδαφος του Εκουαδόρ, αλλά και με τη συναίνεση και συμπαράσταση της κυβέρνησης του Λούσιρ Γκουτιέρες. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη συνεργασία των τριών πλευρών στα πλαίσια του «Σχεδίου Κολομβία», που το τελευταίο διάστημα έχει και την υποστήριξη της σημερινής κυβέρνησης του Εκουαδόρ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το καταδίκαζε σε όλους τους τόνους μέχρι πριν από τις περσινές εκλογές.

Καταγγέλλουμε την αυξανόμενη στρατιωτική ανάμειξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην εσωτερική σύγκρουση της Κολομβίας. Καταγγέλλουμε τη φιλοπόλεμη πολιτική της κυβέρνησης Ουρίμπε και την άρνησή της να ξεκινήσει συζητήσεις με τις FARC-EP για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων πολέμου και των δύο πλευρών. Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας στους πολιτικούς κρατούμενους της Κολομβίας και σε όλα τα θύματα της 40χρονης σύγκρουσης.

Η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική σύγκρουση που μαίνεται εδώ και σαράντα χρόνια στην Κολομβία δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα, με την κλιμάκωση του πολέμου και της βίας. Η μόνη δυνατή λύση είναι να αρχίσει και πάλι ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αντάρτικες οργανώσεις. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας και ένα πρώτο βήμα η ανταλλαγή αιχμαλώτων, ανάμεσά τους και του Σιμόν Τρινιδάδ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ