Τετάρτη 21 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμάκωση στο Ν. Λίβανο, εισβολή στη Ράφα

Για άλλη μια φορά σκόρπισε την καταστροφή στη Ράφα ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Για άλλη μια φορά σκόρπισε την καταστροφή στη Ράφα ο ισραηλινός στρατός
ΡΑΦΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κλιμακώνεται η ένταση στα ισραηλινο-λιβανικά σύνορα μετά τη χτεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε θέσεις της «Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο και την εκτόξευση κατηγοριών και απειλών, εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας, κατά της Συρίας, ως «ηθικής αυτουργού» για τη δράση της σιιτικής ένοπλης λιβανικής οργάνωσης. Ο ισραηλινός στρατός, παράλληλα χτες, εμφανίστηκε δραστήριος και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Νέα εισβολή στην πόλη της Ράφα πραγματοποίησαν, χτες, ισραηλινά τεθωρακισμένα και εκσκαφείς. Κατά τη διάρκειά της, τραυματίστηκαν 3 Παλαιστίνιοι, και κατεδαφίστηκαν 25 σπίτια με αποτέλεσμα άλλοι 400 Παλαιστίνιοι να μείνουν άστεγοι. Σκηνές αλλοφροσύνης εκτυλίχτηκαν για άλλη μια φορά, καθώς πανικόβλητοι Παλαιστίνιοι κράδαιναν άσπρα μαντίλια εκλιπαρώντας τους Ισραηλινούς στρατιώτες να τους δώσουν λίγο χρόνο να απομακρύνουν, τουλάχιστον, τα λιγοστά υπάρχοντά τους από τα σπίτια τους.

Παράλληλα, στη Δυτική Οχθη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνελήφθησαν 34 Παλαιστίνιοι ενώ το πρωί ο ισραηλινός στρατός απέλασε 1 μέλος της Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάζοντας ανενόχλητος κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Χτες, όμως, δόθηκε άλλη μια παράσταση για τα ΜΜΕ, καθώς Ισραηλινοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με εποίκους στον εποικισμό Τάπουα, της Δυτικής Οχθης, στην προσπάθεια των πρώτων να κατεδαφίσουν μέρος των οικημάτων. Τελικά, κατεδαφίστηκε μόνο μια συναγωγή, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 3 στρατιώτες και 14 έποικοι. Εκπρόσωποι ισραηλινών φιλειρηνικών οργανώσεων μιλούσαν για «εξαπάτηση» υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά δε διαλύεται κανένας εποικισμός και ό,τι και αν κατεδαφίζεται, μετά από μερικά 24ωρα βρίσκεται και πάλι στη θέση του.

Κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν, το απόγευμα, θέσεις της «Χεζμπολάχ» στις περιοχές Ζίμπκιν, νοτιοανατολικά της Τύρου, και Ααλμάν, στην περιοχή της Ναμπάτιγιε, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στην κοιλάδα Μπεκάα. Οι επιδρομές, όπως φαίνεται, ήταν τα ισραηλινά αντίποινα για την επίθεση της «Χεζμπολάχ», χτες, εναντίον ισραηλινού οχήματος με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ισραηλινός στρατιώτης και να τραυματιστεί δεύτερος. Αρχικά, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι το όχημα βρισκόταν εντός ισραηλινού εδάφους, αλλά χτες παραδέχτηκε ότι είχε εισέλθει στο Λίβανο «για να εξουδετερώσει νάρκες που είχε τοποθετήσει η "Χεζμπολάχ" στη μεθόριο».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, κατηγόρησε τη «Χεζμπολάχ» και τη Συρία ως «ηθική αυτουργό» των πράξεων της οργάνωσης που «προκαλεί σκόπιμα κλιμάκωση της έντασης» και προειδοποίησε ότι «οι υπεύθυνοι αυτών των προκλήσεων θα πληρώσουν βαρύ τίμημα». Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, επιρρίπτοντας την ευθύνη της κλιμάκωσης στη «Χεζμπολάχ» και προειδοποιώντας τη Συρία να μην την υποστηρίζει. Η Δαμασκός έχει, επανειλημμένως, διακηρύξει ότι δεν ελέγχει τη «Χεζμπολάχ» ενώ, χτες, το συριακό ραδιόφωνο εκτιμούσε ότι η επίτευξη ειρήνης με το Ισραήλ είναι «πολύ μακριά, εφόσον η ισραηλινή ηγεσία συνεχίζει την επιθετική της πολιτική».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβεβαιώσεις ετοιμότητας εκατέρωθεν(2005-07-28 00:00:00.0)
«Βρέχει» πυραύλους και βόμβες(2003-08-12 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της έντασης(2001-02-14 00:00:00.0)
Οξυνση σε όλα τα μέτωπα(1998-08-28 00:00:00.0)
Προς συνολική εκτράχυνση(1996-08-21 00:00:00.0)
Η βία και πάλι στο προσκήνιο(1996-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ