Τρίτη 6 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Εξελίσσεται σε ΝΑΤΟική επιχείρηση «νέας τάξης»
  • Με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα εξελιχθεί μια στρατιωτική επιχείρηση με πρωτοφανείς διαστάσεις, που εντάσσεται στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου και θα σκιάσει εθνική ανεξαρτησία, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα
  • Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ετοιμάζονται για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας» ξαναζωντανεύοντας το φάντασμα του «εσωτερικού εχθρού»

Στην Ελλάδα, το 2004, με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα λάβει χώρα μια τεράστια ΝΑΤΟική επιχείρηση, καθώς θα ενεργοποιηθούν όλα τα ΝΑΤΟικά μέσα και τα οπλικά συστήματα που προορίζονται γι' αυτόν το σκοπό. Πρόκειται για συστήματα συλλογής πληροφοριών (εναέρια ραντάρ, συστήματα παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών, πράκτορες κλπ.), μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα για τον έλεγχο του εναέριου χώρου, αεροπλανοφόρα, θαλάσσια μέσα (κάθε είδους πολεμικών πλοίων) και χιλιάδες πράκτορες που θα απαρτίζουν έναν πολυεθνικό στρατό κατά τα σύγχρονα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας εξελίσσονται σε μια στρατιωτική επιχείρηση νεοταξικού τύπου, με όσες συνέπειες προκύπτουν από κάτι τέτοιο, σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών και δημοκρατιών δικαιωμάτων των πολιτών. Ολα αυτά, στο όνομα της αποτροπής κάθε είδους «τρομοκρατικού κινδύνου», των λεγομένων ασύμμετρων απειλών, οι οποίες ξεκινάνε από τις κλασικές επιθέσεις αυτοκτονίας με εκρηκτικά και φθάνουν μέχρι τις επιθέσεις με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα. Ετσι, η Αθήνα και ολόκληρη η Ελλάδα προετοιμάζεται να τεθούν σε «κατάσταση πολιορκίας».

Η εμπλοκή των Αμερικανών

Σχετικά με όλα αυτά, ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, σε πρόσφατες δηλώσεις του, είχε αναφέρει ότι «δεν είμαστε σε θέση μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Θα χρειαστούμε συνδρομές από υπηρεσίες άλλων χωρών και στο πλαίσιο αυτό εντοπίζουμε αποθέματα τεχνογνωσίας, στελεχών, εξοπλιστικών μέσων, τα οποία σε οποιαδήποτε περίπτωση θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε». Επίσης, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι τα ΝΑΤΟικά μέσα, ανάμεσά τους και αμερικανικό αεροπλανοφόρο, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο θαλάσσιο χώρο κοντά στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων για να επέμβουν αν χρειαστεί.


Βέβαια, όπως επισημαίνουν οι γνωρίζοντες από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, το θέμα δεν εντοπίζεται στο εάν ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα... αποβιβαστούν στην Αθήνα, αλλά στο ποιος θα ελέγχει και θα συντονίζει αυτή την τεράστια επιχείρηση, όπως και στο ποιος διαθέτει όλα αυτά τα εξειδικευμένα μέσα συλλογής -αξιολόγησης πληροφοριών και τα οπλικά συστήματα. Ο Γ. Παπαντωνίου σε δηλώσεις του μετά από σχετική κυβερνητική σύσκεψη έσπευσε να διευκρινίσει: «Δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει, βεβαίως, θέμα συνεργασίας των ελληνικών δυνάμεων (και άμυνας και δημόσιας τάξης) με ξένες χώρες και ξένες υπηρεσίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων (είτε πληροφοριών είτε άλλων μέσων) που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ενδεχόμενης απειλής». Που βεβαίως είναι ΝΑΤΟικά και διατίθενται στην Ελλάδα ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ.

Αλλά η απειλή στα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα από την ανάπτυξη αυτών των νέων κατασταλτικών μηχανισμών δεν είναι στιγμιαία αλλά διαρκείας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είχε αναφέρει σε δηλώσεις μετά την ίδια κυβερνητική σύσκεψη ότι οι μηχανισμοί «ασφάλειας» που στήνονται με αφορμή τους Αγώνες θα μείνουν και μετά από αυτούς. «Θα είναι ακόμη, είπε, και μια ευκαιρία να μας μείνει και μια σημαντική υποδομή και για περαιτέρω, μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αποκτήσει η Ελλάδα τα απαραίτητα μέσα για το όποιο πιθανό ενδεχόμενο».

Ο στρατός σε εσωτερικές αποστολές

Στην ουσία στήνεται με γοργούς ρυθμούς, στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ένας στρατιωτικός μηχανισμός για εσωτερικές αποστολές, που σχετίζονται με καθήκοντα κατασταλτικά.

Ο μηχανισμός αυτός των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τη δική του αυτόνομη δομή. Μάλιστα, εδώ και ένα χρόνο έχει συγκροτηθεί στο ΓΕΕΘΑ και ειδικός κλάδος ασφάλειας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενας μηχανισμός στεγανοποιημένος με μέσα και προσωπικό, που όλα δείχνουν πως στήνεται μεν για το 2004, αλλά φτιάχνεται για να μείνει... Ο εγκέφαλος του όλου σχεδίου βρίσκεται στον τομέα των πληροφοριών, όπου υπάρχει «συνεργασία», στα πλαίσια της λεγόμενης Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, με «εμπειρογνώμονες» των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και του Ισραήλ. Ετσι ενισχύεται η διαπλοκή του δικτύου πληροφοριών των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Το όλο οικοδόμημα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πραγματικότητα, αποτελεί εφαρμογή του νέου αμυντικού δόγματος, που προσανατολίζει, σύμφωνα με τις νέες ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις στο εσωτερικό, για την αντιμετώπιση των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών. Στο στόχαστρο μπαίνει ο «εχθρός λαός». Να σημειωθεί ότι στις «ασύμμετρες απειλές», που μετά τις 11 του Σεπτέμβρη 2001 καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια του γενικευμένου «αντιτρομοκρατικού» αγώνα, μπορούν να περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τον ευρωτρομονόμο, εκτός από τα τρομοκρατικά χτυπήματα και όποια άλλη ενέργεια και δραστηριότητα επιδιώκει «τη σοβαρή προσβολή ή την καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών».

Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας εντάσσονται και οι ασκήσεις καταστολής διαδηλώσεων από ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως στις 13 του Μάρτη 2002 στη Βέροια, με σενάριο την προετοιμασία των στρατιωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση «ατάκτων ομάδων» αμάχων πολιτών στα πλαίσια των αποστολών «διατήρησης της ειρήνης». Ωστόσο, η ουσία βρίσκεται και στο γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις άρχισαν να εκπαιδεύονται ανοιχτά για καθαρά αστυνομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις και για την αντιμετώπιση όχι στρατιωτικών δυνάμεων οποιασδήποτε μορφής - τακτικών ή ατάκτων - αλλά για την καταστολή διαδηλωτών. Και αυτό το ρόλο, από τη στιγμή που εκπαιδεύονται, θα μπορούν να τον παίζουν τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας.

Και... προληπτική δράση

Εδώ προκύπτουν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα: Το ένα είναι ότι συγκροτείται στρατιωτικός μηχανισμός, που προορίζεται για αποστολές, οι οποίες έχουν σχέση με την εσωτερική ασφάλεια, πράγμα που παραπέμπει ξεκάθαρα στο παρελθόν, όταν και επίσημα στην αποστολή του Στρατού ήταν η αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού». Το άλλο αφορά στην εκπαίδευση και στη διαπαιδαγώγηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πλέον καλούνται να «αλληθωρίσουν» στο εσωτερικό, ενάντια στο λαό δηλαδή.

Η ανοιχτή ανάμειξη των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των άλλων «ασύμμετρων απειλών» (επιθέσεις με χημικά, σαμποτάζ σε βασικές υποδομές, λαθρομετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, θρησκευτικός φανατισμός κλπ.), προβλέπεται και σε μελέτη του ΓΕΣ που παρουσιάστηκε προ μηνών σε διεθνές φόρουμ. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η συγκρότηση μηχανισμού που θα υποστηρίζεται από αυτοδύναμο κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, ο οποίος μηχανισμός θα λαμβάνει αποφάσεις και θα δρα έξω από τις «συνήθεις γραφειοκρατικές δομές». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μελέτη του ΓΕΣ προβλέπεται πως ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να αναλαμβάνει ακόμα και προληπτική δράση πριν την εκδήλωση των «απειλών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δρομολογημένη η εμπλοκή στο Μεταναστευτικό(2009-07-21 00:00:00.0)
Εχουν κηρύξει συναγερμό για «εσωτερική απειλή»(2008-12-12 00:00:00.0)
Αμυντικά δόγματα προσδεμένα στο ΝΑΤΟικό άρμα(2007-02-23 00:00:00.0)
Η ανασφάλεια της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων(2004-03-25 00:00:00.0)
Δρομολογούν ανάμειξη του Στρατού στα εσωτερικά!(2003-01-28 00:00:00.0)
Ο «εσωτερικός εχθρός» ενόψει...(2002-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ