Τρίτη 6 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί λείας ο λόγος

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το Κέντρο Αμυντικής Ενεργειακής Υποστήριξης του Πενταγώνου (DESC) ανακοίνωσε ότι το έργο της ανοικοδόμησης της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράκ θα ανατεθεί στο ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου «μέσω της εισαγωγής και διανομής πετρελαίου στον ιρακινό πληθυσμό», εννοώντας φυσικά ότι κατ' αρχήν τερματίστηκε η συμφωνία του κατοχικού στρατού με τον περιβόητη εταιρία «Χαλιμπάρτον», αλλά και ότι θα υπάρξουν πλέον νέα συμβόλαια μέσω της διαδικασίας των μειοδοτικών διαγωνισμών, που θα δοθούν άγνωστο μέχρι στιγμής σε ποιες εταιρίες...

Με μια κίνηση δυνητικώς πολλοί είναι αυτοί που θα «ευεργετηθούν»... Ο,τι έφαγε, έφαγε η πρώην εταιρία του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, αφού το σκάνδαλο που άρχισε να ξεσπά, αναφορικά με τις υπερτιμολογήσεις που ζημιώνουν ακόμη περισσότερο τον Αμερικανό φορολογούμενο, ήταν δυνατό να αποβεί μοιραίο για την κυβέρνηση Μπους και κυρίως για τα συμφέροντα τα οποία τη στηρίζουν, ειδικά σε χρονιά εκλογική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, υποσχέσεις διανέμονται για τη μεγαλύτερη και δικαιότερη ίσως κατανομή της λείας ...γιατί με την «αιματηρή περιπέτεια» του Ιράκ εν εξελίξει «συμμάχους θέλουμε και ουχί εχθρούς». Είτε εγχωρίως, είτε διεθνώς, γύπες, ύαινες και συναφή αρπακτικά, που αδημονούν εδώ και καιρό να πλησιάσουν, καλούνται πια να κατασπαράξουν το «κουφάρι» το Ιράκ... Με τον όρο, εάν τολμούν αφού το Ιράκ αντιστέκεται σφόδρα.

Ανέκδοτα της κάλπης

«Εμείς που ήμασταν μαζί του (σ.σ. εννοεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου) και στήσαμε αυτόν τον αγώνα της κοινωνικής απελευθέρωσης, της δημιουργίας και που για πρώτη φορά καταφέραμε να φέρουμε το σοσιαλισμό στην Ελλάδα, ξέραμε ότι πέραν της κεντρώας πολιτικής της Ενωσης Κέντρου και του Γεωργίου Παπανδρέου υπάρχει και μια άλλη πολιτική για το λαό...». Αυτά λέει, μεταξύ άλλων, ο Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία». Εμείς τι μπορούμε να πούμε; Η ...σοσιαλιστική Ελλάδα, της εμπορευματοποίησης των πάντων, της ανεργίας και της ανέχειας, τα λέει όλα. Αλλά πάντα το ΠΑΣΟΚ ήταν συνώνυμο της υποκρισίας και του ψέματος. Ετσι, τώρα που μύρισε η κάλπη, θα ακούσουμε ...πολλά ΠΑΣΟΚικά ανέκδοτα.

Ο εκσυγχρονισμός του ... σκλαβοπάζαρου

Τούτες τις μέρες τα κανάλια στα δελτία και οι εφημερίδες με τα πρωτοσέλιδα αναλώθηκαν στις «ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις» και για το ποιος θα διαδεχτεί ποιον. Με ποιο πρόσωπο δηλαδή θα βαθύνει ακόμα περισσότερο ο περιβόητος «εκσυγχρονισμός». Γιατί είναι δεδομένο ότι τα «εκσυγχρονιστικά» μαγαζιά θα συνεχίσουν με οποιοδήποτε πρόσωπο να δουλεύουν και να φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων νέα δεινά. Απέναντι σ' αυτή την προοπτική έχουμε να προτείνουμε το άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ» στο φύλλο της Πρωτοχρονιάς για το τι σημαίνει να είσαι απασχολήσιμος στα χρόνια της ΟΝΕ και του «εκσυγχρονισμού». Το περιέγραψε χαρακτηριστικά μια από τις ενοικιαζόμενες υπαλλήλους, η Αλεξάνδρα, με τις μέρες εξευτελισμού που βίωσε ως άνθρωπος και ως εργαζόμενη μέσα από το δουλεμπορικό γραφείο της MANPOWER για 3,20 ευρώ την ώρα. Βίωσε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ευέλικτος και απασχολήσιμος βλέποντας συναδέλφους της να σκάνε μπαλόνια για να κερδίσουν ένα ευρώ «μπόνους». Τέτοια δώρα να λείπουν. Κι όσο πιο γρήγορα αυτό κατανοηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τόσο καλύτερα.

Η «αντιτρομοκρατική» αράχνη

Πολύ σύντομα - με βάση τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού - πρόκειται να γίνει νόμος του ελληνικού κράτους η απόφαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, απόφαση που πήρε η Ευρωπαϊκή Ενωση το Δεκέμβρη του 2001. Είναι πολύ χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο τοποθετεί τα ζητήματα εκείνη η απόφαση. Εκεί, λοιπόν, αδικήματα χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικά αν θίγουν «τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού».

Τι σημαίνει, επομένως, τρομοκρατία για την Ευρωπαϊκή Ενωση; Εθνικοαπελευθερωτικά και προοδευτικά πολιτικά κινήματα εντάσσονται στην ευρωπαϊκή λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η αντίσταση και ο αγώνας του ιρακινού λαού για εθνική απελευθέρωση ονοματίζεται τρομοκρατία, το ίδιο και η αντίσταση του παλαιστινιακού λαού.

Με βάση τις διατάξεις του ευρωτρομονόμου αυτού θα μπορούν να ποινικοποιούνται καθιερωμένες μορφές δράσης του συνδικαλιστικού κινήματος, θα μπορούν να διαλύονται ακόμη και μαζικοί φορείς, συνδικάτα ή κόμματα, αν κάποιο μέλος τους προβεί σε ενέργειες που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές. Καταλαβαίνουμε ότι ανοίγονται έτσι οι ασκοί του Αιόλου. Κανένα προοίμιο δεν μπορεί να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο των διατάξεων, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης. Κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής με τέτοιες νομοθετικές διατάξεις.

Μια προσεκτικότερη μελέτη δείχνει πως τα όσα κυοφορούν οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν αποτελούν μεμονωμένα φαινόμενα. Φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με ένα συνολικότερο σχέδιο δράσης, που πλέκει έναν πανίσχυρο ιστό νομοθετικών και άλλων μηχανισμών με στόχο την καταπίεση. Να μερικά παραδείγματα:

- Η Συνθήκη Σένγκεν, η οποία μάλιστα ενσωματώθηκε στη Συνθήκη για την «Ευρωπαϊκή Ενωση και με την οποία δημιουργήθηκε δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης και καταγραφής "υπόπτων", όσων δηλαδή αμφισβητούν τη "νέα τάξη πραγμάτων"».

- Η συγκρότηση και βαθμιαία ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας που συμπλήρωσε και επέκτεινε τους μηχανισμούς ηλεκτρονικού φακελώματος της Σένγκεν.

- Η απόφαση των αρμόδιων υπουργών το καλοκαίρι του 2001, μετά την αιματηρή καταστολή της διαδήλωσης στη Γένοβα, που θεσμοθέτησε τη συντονισμένη αστυνομική παρακολούθηση, ανταλλαγή πληροφοριών και καταστολή των διαδηλώσεων.

- Η ανοχή της λειτουργίας του αμερικανικού Εσελον μέσω εγκαταστάσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ και η προοπτική δημιουργίας αντίστοιχου ευρωπαϊκού που θα παρακολουθεί και θα καταγράφει κάθε είδους επικοινωνίες (τηλέφωνο, φαξ, διαδίκτυο κλπ.).

- Η συμμετοχή στο καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ κλίμα της τρομο-υστερίας και στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του NATO, η συγκρότηση του Ευρωστρατού.

- Η προώθηση της συγκρότησης ευρωπαϊκής ΚΥΠ, μιας ευρωπαϊκής δηλαδή CIA.

- Η προώθηση της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ που καλύπτει τη «δικαστική συνεργασία», την «ανταλλαγή πληροφοριών», τη «σύλληψη και έκδοση υπόπτων», τη δημιουργία «κοινών ομάδων ανακριτικής έρευνας». Ηδη η δανική προεδρία υπέγραψε συμφωνία για την παράδοση των αρχείων της Ευρωαστυνομίας στο FBI.

Ο ιστός της «αντιτρομοκρατικής» αράχνης πλέκεται, όπως όλοι βλέπουμε, με μεθοδικότητα από τους πολιτικούς υπαλλήλους του ιμπεριαλισμού και απειλεί να εγκλωβίσει τα λαϊκά κινήματα. Είναι ωστόσο στο χέρι των λαϊκών κινημάτων, ή, καλύτερα, στη δράση τους, να αδρανοποιήσουν την αντιλαϊκή αράχνη και να διαλύσουν τους ιστούς της.


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ευσεβείς πόθοι και προπαγάνδα

H προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για να ανατρέψει το σοσιαλισμό στην Κούβα εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Ηδη έχει και επίσημα ανακοινωθεί η σύσταση επιτροπής της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που μέχρι το Μάη το αργότερο θα έχει οριστικοποιήσει το σχέδιο. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, μάλλον πριμοδοτείται το χτύπημα από τα μέσα, με δολιοφθορές και προπαγανδιστικό πόλεμο. Σε αυτά τα πλαίσια βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε δημοσίευμά της στις 30 Δεκέμβρη (που αναπαράγεται από τον εγχώριο αστικό Τύπο) σε ένα φύλλο της «Γκράνμα», οργάνου της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, στις 4 Δεκέμβρη 2003 όπου υπάρχει παραποιημένο ρεπορτάζ και φωτομοντάζ, στο οποίο εμφανίζεται ο Φιντέλ Κάστρο με το μουστάκι του Χίτλερ. Τόσο οι πληροφορίες που εμφανίζονται όσο και οι «λεπτομέρειες» χρήζουν πολλών ερωτημάτων, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν τη στόχευση. Οι ευσεβείς πόθοι των ιμπεριαλιστών έχουν πολλές φορές επιδιωχτεί να παρουσιαστούν ως πραγματικότητα. Εχουν όμως διαψευστεί και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με το υψηλό επαναστατικό φρόνημα ενός ολόκληρου λαού.

Εργο για δυο...

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ το αναγνωρίσουμε πάντως, αυτή τη φορά οι ΠΑΣΟΚοι έχουν βάλει στόχο το αδύνατο, εξ ου και θα ακούσουμε τις πλέον απίστευτες πολιτικές αναλύσεις.

Θέλουν - όπως τουλάχιστον λένε τα κορυφαία στελέχη τους - από τη μια να «ξαποστείλουν» τον Κώστα Σημίτη κι από την άλλη να μας πείσουν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με την πολιτική του, η οποία κάθε άλλο παρά απέτυχε.

Την ίδια ώρα, έχουν λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, για να «φουσκώσουν» το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος πρέπει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, να εμφανιστεί ως ηγέτης διεθνούς βεληνεκούς.

Τελικά, φαίνεται πως σ' αυτό το κόμμα υπάρχουν μόνον «επιτυχημένοι» και «αστέρες», άλλο είδος δεν υφίσταται. Γι' αυτό έχουν την πολυτέλεια να διώχνουν τον έναν και να φέρνουν τον άλλο...

Μόνο που, όταν τελειώσει η πασαρέλα και οι κάθε λογής χειροκροτητές είτε του Σημίτη είτε του Παπανδρέου (είτε και των δυο ταυτόχρονα) σταματήσουν, θα μας μείνει το ...παλιό (καινούριο ή εκσυγχρονισμένο) καλό ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, που ξέρουμε επί δεκαετίες και έχει πίσω του μια μεγάλη ιστορία προσπαθειών εξαπάτησης του κόσμου. Τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί πια να πείσει κανέναν.

ΟΜΩΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ είναι φτιαγμένο για ...δυο ρόλους και η Νέα Δημοκρατία παίζει πολύ καλά το δικό της. Παρά τις υποτιθέμενες προθέσεις της να εστιάσει στα «προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», όλο επί των εσωκομματικών εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ τοποθετείται.

Γιατί, εδώ που τα λέμε, η μη πολιτική αντιπολίτευση που ασκεί βασίζεται σε εκφράσεις και ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο αντιπαράθεσης. Οταν δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντι, είναι μάλλον δύσκολο να εφαρμόσεις αυτήν την τακτική.


Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Το ωράριο

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Για το μεγάλο κεφάλαιο στο εμπόριο η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι μια διαρκής επιδίωξη. Ειδικά τους τελευταίους μήνες, που βρίσκεται σε εξέλιξη μια εντατική προσπάθεια με στόχο ένα μεγάλο άλμα επέκτασης των εμπορικών αλυσίδων και των σούπερ μάρκετ, το ωράριο αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Μόλις οι μεγάλοι του χώρου ολοκληρώσουν τα επεκτατικά τους σχέδια και «λάβουν θέσεις», όταν το νέο σκηνικό θα απειλεί την ύπαρξη ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού μικρών εμπορικών καταστημάτων και σούπερ μάρκετ, τότε η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου θα μπορεί να σηματοδοτήσει πολύ μεγαλύτερες ανακατατάξεις.

Στο μεταξύ, δεν ξαφνιάζει η διαμαρτυρία μεγάλων εμπορικών αλυσίδων ότι μικρότερα εμπορικά σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας παραβίασαν το εορταστικό ωράριο λειτουργίας. Οχι βεβαίως επειδή αυτές οι αλυσίδες έχουν πρόβλημα με την παράταση του ωραρίου. Αλλά επειδή ακριβώς θέλουν αυτή την παράταση για όλους, θεσμοθετημένη και με «ίσους όρους». Τότε θα μπορούν να τσακίσουν οποιονδήποτε ανταγωνισμό μικρότερων επιχειρήσεων σε αυτό τον τομέα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ολοκλήρωση της Οικονομικής Εξόρμησης

Η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ για τις επερχόμενες εκλογές πλησιάζει στο τέλος της. Η υπερκάλυψη του πανελλαδικού πλάνου δύο μέρες πριν μας αφήσει το 2003 δε σήμανε και την εγκατάλειψη των προσπαθειών από τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ. Τη βδομάδα που ήδη τρέχει οι κομμουνιστές σ' όλη την Ελλάδα καλούνται να κάνουν τους τελευταίους «καλούς λογαριασμούς». Να μετρήσουν και να ξαναμετρήσουν πόσους και ποιους φίλους και γνωστούς έχουν «ξεχάσει» και να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους σ' όλους αυτούς. Να δουν και να συζητήσουν με όλους όσους έχουν υποσχεθεί να συναντήσουν αλλά το καθημερινό μεροδούλι-μεροφάι δεν τους άφησε ακόμη να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους. Να κουβεντιάσουν πάλι με τους φίλους τους που έχουν δεχτεί να διακινήσουν κουπόνια. Να εξαντλήσουν, δηλαδή, κάθε δυνατότητα ώστε το αποτέλεσμα της δουλιάς τους να είναι ακόμα πιο μεγάλο.

Οι Κομματικές Οργανώσεις ολοκληρώνουν μια μάχη που την έδωσαν με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό, άλλωστε, την ολοκληρώνουν με επιτυχία. Εκατοντάδες ομιλίες, συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλιάς έγιναν αυτό το δίμηνο σ' όλη την Ελλάδα και έφεραν σε πολιτική επαφή τις δυνάμεις του Κόμματος με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες, απόμαχους της δουλιάς, νέους και νέες. Χιλιάδες ήταν αυτοί που για πρώτη φορά ήρθαν σε άμεση επαφή με τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ, γνώρισαν την αλήθεια τους και αναγνώρισαν σ' αυτές τις λύσεις που επιθυμούν να έχουν τα προβλήματά τους.

Ολη αυτή η δραστηριότητα αλλά και η ανταπόκριση με την οποία την υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι «φορτώνει» όλους τους κομμουνιστές, μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ - ιδιαίτερα μπροστά στην εκλογική μάχη - με αυξημένες υποχρεώσεις και καθήκοντα. Η πολιτική επαφή με τους εργαζόμενους χρειάζεται να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Η συζήτηση μαζί τους για τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, στην οικονομία, στα δικαιώματά τους να γίνεται ει δυνατόν καθημερινά. Η οικονομική συμβολή των εργαζομένων στο Κόμμα της εργατικής τάξης - το Κόμμα τους - να είναι συχνή μια και τεράστια και συνεχώς αυξανόμενα είναι τα έξοδα που απαιτούνται.

Η Οικονομική Εξόρμηση ολοκληρώνεται, η Πολιτική Εξόρμηση, όμως, συνεχίζεται και εντείνεται. Συνεχίζουμε να απευθυνόμαστε σ' όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και όσους δεν μπορέσαμε να πλησιάσουμε κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Εξόρμησης. Απευθυνόμαστε παντού, στον καθένα. Σε όσους αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ ένα συνεπή, αταλάντευτο σύμμαχο και υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων, σε όσους επικροτούν και υιοθετούν την πολιτική του θέση και πρόταση, αλλά και σε όσους μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί του. Τους μεταφέρουμε τη θέση μας για την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η ψήφος τους αλλά και την ανάγκη να ενισχύσουν και με τον οβολό τους το Κόμμα μας. Οι εκλογές είναι κοντά. Η Οικονομική Εξόρμηση είναι ήδη μια πρώτη κερδισμένη μάχη. Ας την ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο τρόπο και ας τη χρησιμοποιήσουμε σαν αποτελεσματικό βατήρα που θα μας φέρει πιο κοντά σε ένα πετυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα και θα μας βοηθήσει να μπολιάσουμε το κίνημα με χιλιάδες νέους αγωνιστές.

«Μαγειρέματα» με τα οικονομικά των κομμάτων

Καινούριο νόμο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων έφερε με το ξεκίνημά του το 2004 στο Βελιγράδι... Υπό τις «εκσυγχρονιστικές» συνταγές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο νέος νόμος απαγορεύει τη χρηματοδότηση των κομμάτων από το εξωτερικό και από κρατικούς οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις. Εξυπακούεται δε, πως απ' τον κρατικό κορβανά θα χρηματοδοτούνται μόνον οι πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη Βουλή... Μέχρι εδώ «καλά», θα μπορούσε να αναφωνήσει κάποιος...

Ομως, ο νέος νόμος δεν αποσκοπεί ουσιαστικά στο γενικό ξεκαθάρισμα του πολιτικού σκηνικού στη Σερβία, μετά δε και απ' την - προ τεσσάρων ετών... - κραυγαλέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον, με τη δημιουργία και χρηματοδότηση «νέων» κομμάτων και «ηγετών» στα θερμοκήπια της CIA στην Ουγγαρία.

Γιατί, πλέον, τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη σερβική Βουλή θα πρέπει να δίνουν λεπτομερείς αναφορές στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, όπως καταλόγους - άραγε, επώνυμους; - με ποσά που χορήγησαν εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, ή πού και πώς αξιοποιήθηκε η κρατική χρηματοδότηση...

Οσο για τα κόμματα και τους κομματικούς συνασπισμούς, που δεν καταφέρνουν να εκπροσωπηθούν στη νέα σερβική Βουλή, αυτά μάλλον «καλούνται» να σβήσουν απ' τον πολιτικό χάρτη, εκτός και εάν βρουν ...γενναιόδωρο χορηγό, π.χ. μία ιδιωτική, «επώνυμη» επιχείρηση...

Το βέβαιο είναι πως τέτοιες συνταγές, που ουσιαστικά αποσκοπούν στον έλεγχο των κομμάτων και του οργανωμένου πολιτικού γίγνεσθαι, δεν περιορίζονται στο Βελιγράδι. Και αυτό είναι, ασφαλώς, ένα μέγα ζήτημα, του οποίου οι πραγματικές διαστάσεις θα γίνουν - αργά ή γρήγορα - ευρύτερα αισθητές...

Οικείοι μύθοι

Στην παμπ «Τζέφρι'ς» στην Μπάνγκαλορ συχνάζει μια «νέα τάξη» Ινδών: οι νεαροί ωφελημένοι της «επανάστασης της πληροφορικής», ή, ακριβέστερα, της μεταφοράς θέσεων εργασίας των πολυεθνικών στην Ινδία, λόγω των φθηνότερων αποδοχών του καλά εκπαιδευμένου, αγγλόφωνου και άφθονου προσωπικού. Η παμπ δονείται από τους ήχους μουσικής ροκ, πάμπολλες τηλεοράσεις παίζουν σκηνές από νίκες της Ινδίας στο κρίκετ και το σφηνάκι του σκοτσέζικου μολτ κάνει κάπου 11 δολάρια. Το ποσό ισούται με όσα βγάζει ένας Ινδός αγρότης δουλεύοντας μια εβδομάδα.

Οι οικείες ψευδαισθήσεις «αειφόρου ανάπτυξης» της ινδικής οικονομίας, λόγω των «ξένων επενδύσεων», καλλιεργούνται επιμελώς από τα γυαλιστερά περιοδικά της παγκοσμιοποιητικής φαντασμαγορίας. Το ινδικό ΑΕΠ, έγραφε ο «Economist», αυξήθηκε 7%. Δεν περνάει ημέρα που να μην ανακοινώνονται «μεταφορές θέσεων εργασίας» στην Ινδία και την Κίνα: 4.700 από την ΙΒΜ, 1.000 από την Μπάρκλεϊς, χιλιάδες από τη «Μάικροσοφτ», την «Τζένεραλ Ελέκτρικ», την Εϊτς Ες Μπι Σι, την Αμέρικαν Εξπρές, την «Ιντέλ».

Ο σωρός οι στάχτες προηγουμένων τέτοιων «θαυμάτων» δεν πτοούν τους παραμυθάδες...

Φώτα

Αν ο λαός δε φωτιστεί

και αν δε βάλει γνώση

ξανά κορόιδο θα πιαστεί

κι αδρά θα την πληρώσει

αν δηλαδή τα «παγανά»

πάει και ψηφίσει πάλι

νέα, χειρότερα δεινά

θα του 'ρθουν στο κεφάλι.

***

Αν ο λαός δεν πει αρκεί

με τούτους τους διαβόλους

και μείν' αιχμάλωτος εκεί,

δεμένος στους δυο πόλους,

αν δε χαράξει ο φτωχός

άλλη επιτέλους ρότα

θα του αλλάξουν δυστυχώς

τα «παγανά» τα φώτα!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ