Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη δημοσιότητα τουρκικό έγγραφο για τη λύση του

Εγγραφο που ετοίμασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» αποκάλυψε χτες η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ». Με τίτλο «Η στάση της τουρκικής πλευράς» το έγγραφο περιλαμβάνει 15 χάρτες για το εδαφικό, με το τουρκοκυπριακό έδαφος να κυμαίνεται μεταξύ 28,7% και 31,8%. Προβλέπεται επίσης αποδοχή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίλυση των διαφορών, μείωση του τουρκικού στρατού στις έξι χιλιάδες και συνέχιση των εγγυήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Προβλέπει, ακόμα, πως οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν στα Κατεχόμενα δε θα δικαιούνται να εκλέγονται βουλευτές, οι κάτοικοι της Τουρκίας και της Ελλάδας να μην υπερβαίνουν το 5% του πληθυσμού της Κύπρου και οι βρετανικές βάσεις να μη συζητηθούν στο πλαίσιο του σχεδίου.

Το «σχέδιο Ανάν» προβλέπει την παραμονή στην τουρκοκυπριακή πλευρά ποσοστού εδάφους 29,2%. Το νέο τουρκικό έγγραφο προβαίνει σε κάποιες αναπροσαρμογές στο εδαφικό και εισηγείται ποσοστά από 28,7% μέχρι 31,8%. Επιφέρει, επίσης, διαφοροποιήσεις στην εγκατάσταση Ελληνοκυπρίων στο βόρειο τμήμα της νήσου. Το «σχέδιο Ανάν» προβλέπει την επιστροφή του 7% των Ελληνοκυπρίων κατά το έβδομο έτος από τη συμφωνία, του 14% από το δέκατο έτος και του 21% από το 15ο έτος. Το έγγραφο μειώνει τα ποσοστά αυτά σε 6%, 10% και 15% αντίστοιχα. Στα ποσοστά αυτά περιλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι στην Καρπασία και οι Ελληνοκύπριοι άνω των 65 ετών. Με βάση το έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αυξάνεται ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί από τις 45 χιλιάδες στις 50 χιλιάδες.

Ενα άλλο σημείο του εγγράφου που διαφέρει από αυτό του «σχεδίου Ανάν», είναι η αναφορά στην αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί. Το έγγραφο δε συμφωνεί με το «σχέδιο Ανάν» για την αποχώρηση του συνόλου του τουρκικού στρατού με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι με την ένταξη της Τουρκίας πρέπει να επανεξεταστεί ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών.

Επίσης, το «σχέδιο Ανάν» παραχωρούσε πλήρεις αρμοδιότητες στις ειρηνευτικές δυνάμεις για υλοποίηση των προνοιών του σχεδίου. Το νέο έγγραφο αξιώνει οι ειρηνευτικές δυνάμεις να ασκούν τις αρμοδιότητές τους σε συνεργασία με τα συνιστώντα κράτη και την ομόσπονδη κυβέρνηση.

Σύμφωνα, επίσης, με την «Τζουμχουριέτ», το έγγραφο εισηγείται ότι μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να αγοράζουν δεύτερο σπίτι στο βόρειο τμήμα της νήσου, να συνεταιρίζονται με οικονομικές και βιομηχανικές μονάδες και να αγοράζουν αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Τ. Παπαδόπουλος: Βάση το «σχέδιο Ανάν»

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί των τουρκικών προτάσεων για το «σχέδιο Ανάν», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Παπαδόπουλος, είπε ότι «η γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είναι σαφής ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα πραγματοποιηθούν στη βάση του σχεδίου του».

Ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει υπόψη του το τουρκικό σχέδιο και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι τουρκικές προτάσεις θα πάρουν τη μορφή τροποποιήσεων ή παρατηρήσεων και δε θα είναι νέο, ολοκληρωμένο σχέδιο. «Ομως, οι θέσεις του ΓΓ είναι σαφείς, οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν με βάση το σχέδιό του», υπογράμμισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν έλαβε απάντηση στην επιστολή που έστειλε στον Κόφι Ανάν την περασμένη βδομάδα, ο Τ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο Κ. Ανάν έλειπε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη.

Σε ερώτηση για το πώς θα χειριστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά το θέμα του τουρκικού σχεδίου, στην περίπτωση που βολιδοσκοπηθεί είτε από τον ΟΗΕ, είτε από τον ξένο παράγοντα, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι «υπάρχει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες όποτε μας καλέσουν με βάση το σχέδιο Ανάν».

Προς σχηματισμό κυβέρνησης στα Κατεχόμενα

Ο Ραούφ Ντενκτάς έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Νωρίτερα ο Ραούφ Ντενκτάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στους οποίους ανακοίνωσε την πρόθεσή του. Μιλώντας λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο Μ. Ταλάτ είπε ότι δε γνώριζε κατά πόσο θα του ανέθετε την εντολή.

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Ερογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του θα πράξει το καθήκον του στη νέα διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, βάσει δημοκρατικών κανόνων. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συμμετοχής τεσσάρων κομμάτων στη νέα κυβέρνηση, ο Ντ. Ερογλου είπε ότι δεν υπήρξε πρόσκληση για κάτι τέτοιο ούτε υπήρξε και σχετική απόφαση. Πρόσθεσε ότι θα συζητήσει αυτό το θέμα, όταν εγερθεί, με το κόμμα του.

Την άποψη ότι στο σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» πρέπει να συμμετάσχουν και τα τέσσερα κόμματα, εξέφρασε και ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς. Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι το πρόγραμμα της νέας «κυβέρνησης» πρέπει να επικεντρωθεί σε λύση του Κυπριακού πριν από την 1η του Μάη 2004, στο «σχέδιο Ανάν» και σε εσωτερικά ζητήματα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του, σήμερα, στα γραφεία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, είπε πως πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στις ελεύθερες περιοχές από το 1974. Είπε ότι σκοπός των επισκέψεών του στο ΑΚΕΛ και στο ΔΗΚΟ είναι να συζητήσει «τη νέα περίοδο που περνούμε» και να κατανοήσει το είδος της λύσης που επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι.

Ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ραούφ Ντενκτάς ότι σημασία έχει ο σκοπός της νέας κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από την επίλυση του Κυπριακού πριν από το Μάη του 2004, η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ και η υποστήριξη της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ