Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής και όξυνση των αντιθέσεων

Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το ψήφισμα για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσε τα εξής:

«Το Συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών δεν πρωτοτύπησε σε σύγκριση με προηγούμενα ως προς τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αποφάσεών του. Σημειώνουμε ιδιαίτερα τη σύμπνοια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ με το κείμενο που υιοθετήθηκε για τις διατλαντικές θέσεις, την παραπέρα επεξεργασία της επιθετικής πολιτικής "ασφάλειας" με το δεύτερο, βελτιωμένο και επαυξημένο σε σχέση με αυτό της Θεσσαλονίκης, έγγραφο Σολάνα, την ετοιμότητα να στείλουν "ευρωστρατό" στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Για πολλοστή φορά συγχαίρουν την τουρκική κυβέρνηση για τις "μεταρρυθμίσεις" της, ενώ επαναλαμβάνουν το ευχολόγιο για λύση του Κυπριακού, χωρίς να τολμούν να κλείσουν την πόρτα της ένταξης για την Τουρκία σε αντίθετη περίπτωση.

Σημειώνουμε ακόμα την ένταση της επίθεσης κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, την κοινή διαχείριση των συνόρων, την επιβεβαίωση και εξειδίκευση της απόφασης της Θεσσαλονίκης για εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια. Στον οικονομικό τομέα, επιβεβαιώνουν τα δώρα τους στα μονοπώλια μέσω των διευρωπαϊκών δικτύων, ενώ υπόσχονται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εντατικοποίηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων, αύξηση "προσαρμοστικότητας" επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μολονότι ψελλίζει κάποιες επιφυλάξεις για τα βιομετρικά στοιχεία, επικροτεί πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου και φτάνει στο σημείο να εκφράζει λύπη για τη μη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του "ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης" από τα περισσότερα κράτη - μέλη! Για τους λόγους αυτούς το καταψηφίσαμε».

Σε σχέση με την αποτυχία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη νέα «συνταγματική» συνθήκη, ο Κώστας Αλυσσανδράκης τόνισε:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίσαμε το ψήφισμα επειδή, αντίθετα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να θρηνήσουν για την αποτυχία της Διακυβερνητικής για το "Ευρωσύνταγμα". Μολονότι η αποτυχία ήταν, κυρίως, αποτέλεσμα εσωτερικών αντιθέσεων για το μοίρασμα της εξουσίας, αντικειμενικά δίνει νέες δυνατότητες για παραπέρα ανάπτυξη των λαϊκών αντιδράσεων σε όλη την ΕΕ ενάντια στο τερατούργημα της νέας Συνθήκης.

Κατά τα άλλα η Διακυβερνητική Σύνοδος των Βρυξελλών επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η συζήτηση είναι μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα, αφού κανείς τους δεν αμφισβήτησε ούτε τη θεσμοθέτηση του νεοφιλελευθερισμού, ούτε την ανάδειξη της ΕΕ σε δεύτερο χωροφύλακα στο πλευρό των ΗΠΑ, ούτε το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ