Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανέξοδες υποσχέσεις από το ΠΑΣΟΚ

«Θα» για ανεργία και ανάπτυξη από τους ομιλητές του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΝ έδωσαν έμφαση στα θέματα... διαχείρισης και διαφάνειας

Ακόμα και υπερβολές στα όρια της φαιδρότητας επιστράτευσαν χτες ο εισηγητής και οι ειδικοί αγορητές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αναδείξουν τον «αναπτυξιακό» - όπως υποστήριξαν - και «κοινωνικό» προϋπολογισμό του 2004. Ενδεικτική ήταν η θριαμβολογική φράση του αγορητή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ανθόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι «η δεκαετία 1993-2003 θα χαρακτηριστεί ως "ο χρυσός αιώνας" της Νεότερης Ελλάδας»!

Ο εισηγητής του κυβερνώντος κόμματος, Μανώλης Μπετενιώτης, υποστήριξε στην παρέμβασή του ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4,2%» και δήλωσε αισιόδοξος ότι «το 2004 η ανεργία θα πέσει στο 8%». Επικαλέστηκε επίσης τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το «κοινωνικό πακέτο», προκειμένου να... τεκμηριώσει τον «κοινωνικό χαρακτήρα» του προϋπολογισμού και πως στον προϋπολογισμό «αποτυπώνεται αξιόπιστα η χρηματοδότηση των Ολυμπιακών Αγώνων». Προτίμησε να μην αναφερθεί στην αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μη τιμαριθμοποίηση (για μια ακόμα χρονιά) της κλίμακας, λέγοντας ότι «δεν υπεισέρχεται κανένας νέος φορολογικός συντελεστής», ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως το δημόσιο χρέος «θα μειωθεί στο 98,5% του ΑΕΠ»! Από τον πλευρά του, ο αγορητής του ΠΑΣΟΚ Αντρέας Μακρυπίδης έκανε λόγο για προϋπολογισμό που «επιβαρύνει τους λίγους και ισχυρούς», υποστηρίζοντας πως έτσι «θα επιτευχθεί ο στόχος της πραγματικής και κοινωνικής σύγκλισης».

Η ΝΔ και ο ΣΥΝ

Στα δευτερεύοντα ζητήματα της λεγόμενης διαχείρισης στάθηκε η όποια κριτική των εισηγητών της ΝΔ και του ΣΥΝ. Το όλο ζήτημα, σύμφωνα με τα κόμματα αυτά, τοποθετείται στο επίπεδο της λεγόμενης διαφάνειας και της προσαρμογής στα κοινοτικά μεγέθη και τους στόχους που μπαίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (το οποίο ωστόσο απέφυγαν για ευνόητους λόγους να κατονομάσουν). Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το κυβερνητικό κόμμα για ...μεταλλάξεις και για ...μετασοσιαλιστική πολιτική.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε την εφαρμοζόμενη πολιτική ως «εισπρακτική και κοντόφθαλμη». Εκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό που «βρίσκεται στον αέρα, αμφισβητείται ευθέως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και θα έχει μεγάλα προβλήματα υλοποίησης με τη σημερινή του μορφή». Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ, μίλησε για «ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή», προσθέτοντας ότι «άμεση προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η έμφαση στην ενίσχυση του δυναμισμού τομέων όπως ο κατασκευαστικός, που συντηρούν την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια». Επιχειρώντας να υπερθεματίσει την κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, είπε πως «το πρώτο πράγμα που θα γίνει (από μια κυβέρνηση ΝΔ) είναι μια δημοσιονομική απογραφή, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ». Εβαλε ανοιχτά ζήτημα για «βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας», αλλά με «συναινετικό» τρόπο. Επίσης για την «ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα σε όλες τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών». Από την ομιλία του εισηγητή της ΝΔ δεν έλειψαν και τα προεκλογικά σλόγκαν περί «επανίδρυσης της δημόσιας διοίκησης». Καταλήγοντας επανέφερε το ζήτημα της προκήρυξης εκλογών κατά το «συντομότερο δυνατό».

Ο εισηγητής του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, έκανε λόγο για έναν «εκσυγχρονισμό, όμηρο άγριων και αρπακτικών μεγάλων και οργανωμένων συμφερόντων», που συνεχώς «εκφυλίζεται σε ένα μόλις συγκεκαλυμμένο πελατειακό λαϊκίστικο σύστημα». Το πρόβλημα για τον συγκεκριμένο εισηγητή και το κόμμα του είναι η ...μετάλλαξη και ο εκφυλισμός του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύπτοντας και την ουσία της πολιτικής που πρεσβεύει το κόμμα του, πρόσθεσε πως ο προϋπολογισμός είναι αιχμάλωτος δογμάτων, τα οποία με τη «θέρμη του νεοφώτιστου ακολουθεί το μεταλλαγμένο, μετασοσιαλιστικό κυβερνητικό κόμμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ