Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογική δημαγωγία για τους μικρούς ΕΒΕ

Φλυαρίες για τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εγκαίνια του Ταμείου Εγγυοδοσίας και επιβεβαίωση ότι μόνο οι ...μεγάλοι «μικροί» μπορούν να ελπίζουν

Η προεκλογική αγωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φάνηκε χτες σε όλο το μεγαλείο της στη φιέστα, που έστησε για την εγκαινιάσει την εταιρία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ» (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ), από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Προηγήθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο «επαναβεβαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Αυτό που επιβεβαιώθηκε όμως από τις χτεσινές κυβερνητικές διεργασίες είναι ότι οι μικροί Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμποροι θα συνεχίζουν να βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Πρώτα απ' όλα, δεν ανακοινώθηκε κανένα νέο πολιτικό μέτρο. Ο Α. Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε σε μια ανακεφαλαίωση της κυβερνητικής πολιτικής με πολλές αναφορές στο πόσο έχουν ευνοηθεί από αυτή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορολογικά, επιχειρηματικά και ...οικονομικά.

Με λίγα λόγια, ανακυκλώθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με:

  • Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία είναι για λίγους κι εκλεκτούς.
  • Τις ...μειώσεις φορολογικού συντελεστή που στηρίζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρές πιέζονται αφόρητα από τη συνάφεια και τα κλεισίματα πενταετίας.
  • Τους οργανισμούς ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που αποτελούν ουσιαστικά εργαλεία άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που προωθεί η ΕΕ και δεν αλλάζει στο ελάχιστον τη δεινή θέση εκατοντάδων χιλιάδων μικρών ΕΒΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι 3 στις 4 επιχειρήσεις που ανοίγουν κάθε χρόνο κλείνουν, κάτι που θεώρησε σημαντικό! Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι τα κριτήρια της κυβέρνησης για την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων είναι ίδια με αυτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτόν τον τρόπο «τσουβαλιάζονται» κάτω από την ταμπέλα «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» εταιρίες που απασχολούν μέχρι και 249 εργαζόμενους, με τζίρο πολλών εκατομμυρίων ευρώ και οι... αυτοαπασχολούμενοι.

Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης ήταν χαρακτηριστικός στην ομιλία του, αναφερόμενος στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις»: «Θέλουμε να ορθοποδήσουν, να μεγαλώσουν, να γίνουν ανταγωνιστικές. Οχι μονάχα μέσα στην Ελλάδα ή σε έναν περιορισμένο χώρο, αλλά και στη γειτονική περιοχή και την Ευρώπη. Θέλουμε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν τη χώρα μας περιφερειακή οικονομική δύναμη. Θέλουμε να παράγουν σημαντική προστιθέμενη αξία. Θέλουμε να αποκτήσουν εξωστρέφεια, εξαγωγικό προσανατολισμό. Θέλουμε να δικτυωθούν στην ευρύτερη περιοχή, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά τους και μέσω θυγατρικών εταιριών».

Το κυβερνητικό «μοντέλο» ανάπτυξης δε χωράει τους πραγματικά μικρούς ΕΒΕ, παρ' όλο που ο Α. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για την εφαρμογή μιας «ειδικής πολιτικής» για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, επειδή χρειάζονται επιπλέον στήριξη.

Το μεγάλο «ατού» της κυβέρνησης χτες, το ΤΕΜΠΜΕ, επιβεβαιώνει ουσιαστικά την προσήλωσή της σε εκείνες τις επιχειρήσεις που υπηρετούν το αναπτυξιακό όραμα της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, ο πρωθυπουργός: «Επιζητούμε να χρηματοδοτούνται εκείνοι που το αξίζουν. (...) Χρειάζεται αξιοπιστία στην πρόταση του επιχειρηματία και τότε οι τράπεζες θα τον δανείσουν και τότε θα τον στηρίξει και το Ταμείο Εγγυοδοσίας».

Για τη δανειοδότηση μιας μικρής επιχείρησης αρμόδιες παραμένουν οι τράπεζες. Αυτές θα κρίνουν εάν θα απευθυνθούν στο ΤΕΜΠΜΕ. Αυτό θα εγγυάται μέχρι το 70% του δανείου και για το υπόλοιπο ποσό η τράπεζα θα μπορεί να απαιτήσει υποθήκη ή προσημείωση, εκτός από την πρώτη κατοικία. Το ΤΕΜΠΜΕ θα παίρνει και προμήθεια από 1,5% έως 3%! Ξεκαθαρίστηκε ότι η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ θα λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ελεγχόμενη από την Τράπεζα της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ