Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΧΡΕΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ -- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ξεπέρασαν το 65,5% του ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδας, τα δάνεια των νοικοκυριών (στεγαστικά - καταναλωτικά) στις τράπεζες αυξήθηκαν στο τελευταίο δωδεκάμηνο 28,7% ξεπερνώντας έτσι το 25% του ΑΕΠ

Στο 65,6% του ΑΕΠ έφτασε... αισίως ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα (επιχειρήσεων και νοικοκυριών) προς τις τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Η ελληνική κοινωνία καλύπτει με ταχείς ρυθμούς τα χαμηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα με τις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού, ο οποίος εμφανίζει την ακόλουθη αντιφατική εικόνα. Η μεγάλη παραγωγή απαιτεί και αντίστοιχη υψηλή κατανάλωση, η οποία όμως φρενάρεται από τις περιοριστικές εισοδηματικές πολιτικές. Το κενό το καλύπτει... από μηχανής Θεός. Ο τραπεζικός δανεισμός ο οποίος διατηρεί την ισορροπία παραγωγής - κατανάλωσης. Αν όμως η ισορροπία αυτή σπάσει, και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σπάσει, τότε, αρχίζουν τα επικίνδυνα παιχνίδια, κυρίως για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά...

Από τα στοιχεία της ΤΕ προκύπτει ότι το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στο τέλος του Οκτώβρη του 2003, ανήλθε στα 98.403,4 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά 28,7% ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του Οκτώβρη του 2002. Το ιδιωτικό αυτό χρέος αναλύεται σε 38.410,8 εκατ. ευρώ που αφορά το χρέος των νοικοκυριών και 59.992,6 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο χρέος των επιχειρήσεων. Σαν ποσοστά του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών αναλογεί πλέον στο 25,6% του Εγχώριου Προϊόντος και των επιχειρήσεων στο 40%. Συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 2002, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, είναι αυξημένο κατά 10,8%.

Το δε χρέος των νοικοκυριών παρουσιάζει την ακόλουθη εικόνα: Από τα συνολικά 38.410,8 εκατ. ευρώ:

  • 25.559,5 εκατ. ευρώ είναι τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία σε ετήσια δωδεκάμηνη βάση αυξήθηκαν κατά 28,3%.
  • 19.914,7 εκατ. ευρώ είναι τα κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια, που είναι αυξημένα κατά 23,9%.
  • 1.180,9 εκατ. ευρώ είναι τα λοιπά δάνεια (μετοχοδάνεια και χρεωστικά ανοίγματα των τρεχούμενων λογαριασμών), που εμφανίζουν αύξηση σε ένα χρόνο 135,9%!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι νέα έκρηξη του χρέους των νοικοκυριών αναμένεται με τη γνωστοποίηση των στοιχείων του τρέχοντος Δεκέμβρη, καθώς τα λεγόμενα εορτοδάνεια κάνουν κυριολεκτικά θραύση και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, είναι αυξημένα μέχρι και 300% ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ