Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Εργαλείο φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Την ανάγκη μιας πολιτικής «στηριγμένης στη λαϊκή οικονομία», επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, βουλευτής Αγγελος Τζέκης, που δήλωσε ότι το Κόμμα καταψηφίζει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον ταξικό και φιλομονοπωλιακό προϋπολογισμό. Τη θέση αυτή του Κόμματος διατύπωσε, χτες, πρώτη ημέρα έναρξης της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Και εξηγώντας τη θέση του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε παράλληλα ότι «προβάλλουμε τις προτάσεις μας, που δεν είναι προτάσεις μιας καλύτερης διαχείρισης της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, της ακρίβειας».

Να πάρουν θέση
οι πολιτικές δυνάμεις

Προσεγγίζοντας πολιτικά το θέμα του προϋπολογισμού, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως το ΚΚΕ «κρίνει τον κρατικό προϋπολογισμό με κριτήριο ποια συμφέροντα αυτός εξυπηρετεί. Αν, δηλαδή, υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα ή τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των μονοπωλίων» και:

  • Παρατήρησε πως με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004 εκφράζονται οι στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης που «είναι επιλογές του Συμφώνου Σταθερότητας, της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας και υπηρετούν την άνοδο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων σε βάρος του εργαζόμενου λαού». Οι στρατηγικές αυτές στοχεύουν στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση επενδυτικής δραστηριότητας, στην απελευθέρωση αγορών και την προώθηση των εργασιακών αλλαγών».
  • Κάλεσε τις ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΝ να τοποθετηθούν στα παραπάνω ζητήματα και «να πάρουν ξεκάθαρη θέση, χωρίς μισόλογα», γιατί, όπως σημείωσε, «ενώ συμφωνούν μ' αυτές τις στρατηγικές επιλογές: Η μεν ΝΔ επικεντρώνει την κριτική της σε ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, αποσυνδέει τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής από τους στρατηγικούς στόχους και επιδιώκει η αντιπαράθεση και η συζήτηση να γίνεται στην πλασματικότητα ή όχι του κρατικού προϋπολογισμού. Ο δε ΣΥΝ στην προσπάθειά του να απενοχοποιήσει τον μονοπωλιακό χαρακτήρα, ιδίως της ΕΕ, επιλέγει συνειδητά να εξαντλεί την κριτική του στην αδιαφάνεια και στην αναξιοπιστία του κρατικού προϋπολογισμού».

Αναφερόμενος στα περί «ισχυρής οικονομίας» και αύξησης του ΑΕΠ κατά 4%, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε πως δεν είναι το ΑΕΠ ο μόνος δείκτης της ελληνικής οικονομίας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε «τα δημόσια ελλείμματα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά. Το 2003 είχαν προϋπολογιστεί στο - 0,9% η εκτίμηση δίνει - 1,4%, ενώ το 2004 προβλέπεται - 1,2%. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο, γιατί η κυβέρνηση με λογιστικές απάτες διαχειρίζεται εκτός κρατικού προϋπολογισμού μεγάλα χρηματικά ποσά». Παράλληλα, επισήμανε πως «στο τέλος του Σεπτέμβρη του 2003 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 178.877 εκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 3.438 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για το 2003 που ήταν 175.439 εκατ. ευρώ», ενώ «το 2004 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 183.205 εκατ. ευρώ». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση εμφανίζει στο δημόσιο χρέος ένα μόνο μέρος του χρέους των Ενόπλων Δυνάμεων».

Φόροι και ακρίβεια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, στη φορολογική πολιτική, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι ενώ φοροαπαλλάσσονται οι επιχειρήσεις με τη «μείωση κατά 10 μονάδες του φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες επενδύσεις από το 35% στο 25%» ταυτόχρονα, «με τη μη τιμαριθμοποίηση του αφορολόγητου ορίου και της φορολογικής κλίμακας, καθώς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δαπανών που εκπίπτουν, θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου των μισθωτών, συνταξιούχων και θα εξανεμίσει τις όποιες μισθολογικές αυξήσεις». Παρατήρησε, επίσης, πως «τα έσοδα από τους άμεσους φόρους το 2004 θα αυξηθούν κατά 7,8%, ενώ των έμμεσων φόρων που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά, κατά 10,4%».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «η μεγάλη ακρίβεια που ροκανίζει τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων οφείλεται στην ασύδοτη δράση των μεγαλοεπιχειρηματιών» και πρόσθεσε: «Τώρα που η ακρίβεια ξεπερνάει κάθε όριο και φέρνει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες - γιατί βλέπουν ότι το εισόδημά τους να τελειώνει πριν βγει ο μήνας - τώρα οι υμνητές του ευρώ σιωπούν, αποπροσανατολίζουν το λαό και προσπαθούν να στρέψουν τους καταναλωτές ενάντια στους παραγωγούς και μικροπωλητές, προκειμένου να κρύψουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θέση του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «για τους μισθούς και ημερομίσθια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα, προτείνει κατώτερο μισθός στα 1.100 ευρώ και κατώτερο ημερομίσθιο 44 ευρώ».

«Κοινωνική πολιτική» κοροϊδίας

Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «κοινωνικής πολιτικής», ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι «το 2003 από το σύνολο των δαπανών ύψους 11,4 τρισ. δρχ, το 76,9% το έδωσαν τα Ταμεία, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός και το κράτος το 23,1%. Το ποσό του Κρατικού Προϋπολογισμού συνεχώς μειώνεται, γιατί η κυβέρνηση και αυτόν τον τομέα τον παραδίδει στην επιχειρηματική δραστηριότητα». Χαρακτήρισε επίσης «κοροϊδία» την αύξηση των 30 ευρώ το μήνα που δίνεται στο ΕΚΑΣ, μέσω του περιβόητου «κοινωνικού πακέτου»!

Παράλληλα, ζήτησε την υιοθέτηση των μέτρων «που παλεύει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΚΚΕ» προτείνοντας:

  • Η «κατώτερη σύνταξη να είναι στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή το 80% του μισθού», τη «συνταξιοδότηση των ανδρών στα 60 και των γυναικών στα 55».
  • Να βρεθούν «τα αποθεματικά των Ταμείων έξω από τον τζόγο του χρηματιστηρίου».
  • Την «κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ».
  • Την ανάγκη εφαρμογής «φιλοαγροτικής πολιτικής που θα αναζωογονεί την ύπαιθρο».

Ειδικά για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «αυτά τα τεράστια κεφάλαια - μέσω δανεισμού - τα καρπώνονται κατασκευαστικές και άλλες επιχειρήσεις για την κατασκευή των έργων και τη διενέργεια των αγώνων». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε μιλώντας για την ανάγκη για «μια ριζικά διαφορετική οικονομική πολιτική, που διασφαλίζει τις εργατικές λαϊκές ανάγκες και έρχεται σε σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα και την εξουσία που τα διασφαλίζει» και «μια φιλολαϊκή πολιτική, στηριγμένη στη λαϊκή οικονομία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αστρονομικά κέρδη...(2006-03-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2004-12-21 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο!(2004-11-28 00:00:00.0)
Ταξικός και βαθιά αντιλαϊκός(2003-10-16 00:00:00.0)
Εργαλείο αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου(2001-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ