Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ
Εξι στις δέκα παρανομούν ποικιλοτρόπως

«Λάδι» επιχειρεί να «βγάλει» ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες όσον αφορά στην παραγωγή και επισήμανση των προϊόντων τους, τη στιγμή που, σύμφωνα με τον ίδιο το φορέα, μόνο οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις εφαρμόζουν «πλήρως» τη νομοθεσία. Αυτό προκύπτει από τις προχτεσινές ανακοινώσεις της διοίκησης του φορέα από κοινού με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα ελέγχων που διενήργησε ο ΕΦΕΤ σε 50 από τις 600 μονάδες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι ανακοινώσεις όσον αφορά στις μεγάλες μονάδες εξαντλούνται στη διατύπωση «σε γενικές γραμμές τηρούνται οι κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής», ενώ με «συστάσεις» «καθάρισαν» για «ορισμένα προβλήματα» στην εφαρμογή των λεγόμενων διαδικασιών αυτοελέγχου.

Σε ποσοστό 50% των επιχειρήσεων μεσαίου και μικρού μεγέθους, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, διαπιστώθηκαν «αποκλίσεις» στην εφαρμογή των κανόνων υγιεινής. Από την κατηγορία αυτή επτά επιχειρήσεις στάλθηκαν στον εισαγγελέα και στις περισσότερες επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ για μία μονάδα («Μπαταγιάννη ΑΕΒΕ, Βοσκοπούλα, Γαλακτοκομικά Προϊόντα» στην Καρδίτσα) αποφασίστηκε επιβολή προσωρινής αναστολής λειτουργίας.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι ετικέτες στις συσκευασίες του 26% των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν εφαρμόζεται καν η υπουργική απόφαση που ισχύει εδώ και ένα χρόνο περί επισήμανσης των «μη γαλακτοκομικών» προϊόντων όταν το προϊόν δεν είναι παράγωγο γάλακτος. Βαφτίζονται δηλαδή «γιαούρτι» προϊόντα που είναι παράγωγα σκόνης γάλακτος, έχουν πρόσθετα που μόνο γάλα δεν είναι κλπ. παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Επίσης, δεσμεύτηκαν 45 τόνοι τυριών, που στις ετικέτες τους παραπληροφορούσαν σχετικά με το γνήσιο του προϊόντος και κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν άλλοι 40 τόνοι τυριών αλλοιωμένων ή με ληγμένες ημερομηνίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ