Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το συρματόπλεγμα...«Η βία της αστυνομίας φέρνει περισσότερη βία. Οι άνθρωποι αντιδρούν. Το Κράτος απαντάει με περισσότερους αστυνομικούς. Ελέγχουν τις επικοινωνίες. Αστυνομεύουν το Ιντερνετ. Καταγράφουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Στέλνουν τα προσωπικά δεδομένα στη μητρόπολη του αντιτρομοκρατικού πολέμου. Το Κράτος που ίδρυσαν οι πολίτες προστατεύει τον εαυτό του από τους ίδιους τους πολίτες. Το συρματόπλεγμα μέσα στο οποίο κλείνουν οι Αμερικανοί τα ιρακινά χωριά έχει μόνο μία έξοδο. Αργά ή γρήγορα θα περνάμε και εμείς από αυτήν για να πηγαίνουμε στο σπίτι μας, στη δουλειά μας. Ομως, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι» (Ρούσσος Βρανάς - «ΝΕΑ»).

Παιδοκτόνοι...«Εννέα παιδιά έπεσαν θύματα τυφλού βομβαρδισμού, στο Ανατολικό Αφγανιστάν, από αμερικανικό πολεμικό αεροπλάνο που καταδίωκε "γνωστό τρομοκράτη"... Στο ορεινό χωριό Χουτάλα του Αφγανιστάν, αίμα, παιδικά καπέλα και παπούτσια αποτελούν το σκηνικό σε ένα χωράφι που έχει σημαδευτεί από δεκάδες μικρούς κρατήρες, εξαιτίας πυρών αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφους A-160. Τα παιδιά σκοτώθηκαν ενώ έπαιζαν μπάλα από τα πυρά του αεροπλάνου που καταδίωκε τον μουλά Ουαζίρ, πρώην τοπικό διοικητή υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν και "γνωστό τρομοκράτη", σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές» (Αμαλία Νεγρεπόντη - «ΝΕΑ»).

Δικαιολόγηση της βαρβαρότητας: «Υπάρχει το "δικαίωμα της προληπτικής επίθεσης" στο πλαίσιο του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου; Και ποιες είναι οι συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες μια χώρα μπορεί να το ασκήσει; Οι ερωτήσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, στο βαθμό στον οποίο ακρογωνιαίος λίθος του νέου αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ είναι ακριβώς η αρχή της προληπτικής επίθεσης. Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Η.Ε. υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου μια χώρα μπορεί να κηρύξει τον πόλεμο. -Μετά από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που μπορεί να αποφασίσει "ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν... προκειμένου να διατηρηθεί ή να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια"... Με επίκληση του άρθρου 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το οποίο επιτρέπει την αυτοάμυνα» (Τάκης Μίχας -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ