Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οι «παρενέργειες» της υπόθεσης «17Ν»

Με την ανάγνωση της απόφασης για την ενοχή, ή μη, των κατηγορουμένων η δίκη της «17 Νοέμβρη» εισήλθε στην τελική της φάση. Δε θα ασχοληθούμε εδώ με την απόφαση του δικαστηρίου αλλά με κάποιες σοβαρές «παρενέργειες» αυτής της υπόθεσης, που απασχολεί την ελληνική κοινή γνώμη τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, απ' το βράδυ της «τυχαίας» έκρηξης της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού.

Η υπόθεση της «17 Νοέμβρη», τόσο κατά την περίοδο της δράσης της, όσο και το τελευταίο δεκαοχτάμηνο, αποτέλεσε εφαλτήριο για την προώθηση μέτρων περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, καταστολής του λαϊκού κινήματος. Ολα αυτά στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να θέσει σε εφαρμογή τον «τρομονόμο», που είχε προηγουμένως ψηφίσει (μαζί με τη ΝΔ) εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων. Η υπόθεση της «17Ν» χρησιμοποιήθηκε για τη νομιμοποίηση στην πράξη ενός νόμου-έκτρωμα, που ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την κατάργηση δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η υπόθεση «17Ν» εξελίχθηκε μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, που σφραγίζεται από τις επιλογές της αμερικανικής «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας» με την ψήφιση τρομονόμων, τρομοσυμφωνιών, συμφωνιών για δικαστική συνδρομή και έκδοση υπόπτων, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Μια περίοδος που σφραγίζεται από τη λειτουργία του κολαστηρίου του Γκουαντανάμο ως συμβόλου του παγκόσμιου «αντιτρομοκρατικού» στρατιωτικού νόμου.

Ως εγχώριο υποπροϊόν της διεθνούς «τρομοκρατίας» η υπόθεση της «17Ν» χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί και στον ελληνικό λαό το δίλημμα: Ασφάλεια, ή ελευθερίες;

Τα παραπάνω αποκτούν μια πρόσθετη βαρύτητα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να επισείει το φόβητρο της τρομοκρατίας για να δικαιολογήσει και τα επόμενα μέτρα που σκοπεύει να θέσει, κατ' εντολή και των ΗΠΑ, σε εφαρμογή ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004. Αυτό επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Φ. Νασιάκου, αλλά και η προχτεσινή δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδη, για το ενδεχόμενο σύλληψης και άλλων μελών της «17Ν», ενώ ανοιχτή μένει και η υπόθεση ΕΛΑ.

Εξάλλου, το κλίμα της αστυνομοκρατίας, που θα εξελιχθεί σε καθεστώς «Ολυμπιακού στρατιωτικού νόμου», είναι πλέον καθημερινά αισθητό. Η δολοφονική μανία των «ειδικών φρουρών» κατά του 22χρονου Ηρ. Μαραγκάκη είναι μια ακόμη απόδειξη των ακραίων συνεπειών μιας λογικής που κυριαρχεί στους μηχανισμούς ασφαλείας.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη συστηματική προσπάθεια κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια «γκρίζα» ζώνη μεταξύ τρομοκρατίας και μαζικού κινήματος με προφανή στόχο να τεθεί στο στόχαστρο των τρομονόμων ο «εσωτερικός εχθρός».


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ