Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Διά νόμου η κυβέρνηση επιχειρεί να χωροθετήσει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης «θεσμοποιώντας» πλήθος παρανομιών

Η δημιουργία τετελεσμένων, μέσω της καταστροφής αρχαιοτήτων, συνεχίζεται
Η δημιουργία τετελεσμένων, μέσω της καταστροφής αρχαιοτήτων, συνεχίζεται
Με την άκρως ...«εκσυγχρονιστική» τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει πια - αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να πείσει κανέναν - τη χωροθέτηση και κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ) στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη.

Ετσι, μέσα στο νέο, έκτο κατά σειρά(!), νομοσχέδιο-«σκούπα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού βρήκε την ευκαιρία να «περάσει» μια σειρά από άρθρα που «ρυθμίζουν» θέματα της αρμοδιότητάς της. Ξεχωριστό άρθρο, το 9, είναι «αφιερωμένο» εξ ολοκλήρου στο ΝΜΑ. Να σημειωθεί ότι το ν/σ κατατέθηκε την ίδια μέρα (Παρασκευή) που η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η προμελέτη για την κατασκευή του ΝΜΑ στου Μακρυγιάννη. Θυμίζουμε, ότι σ' αυτή την προμελέτη στηρίχτηκε η έγκριση της άδειας εκσκαφών και αντιστηρίξεων του Μουσείου. Αναμένεται επίσης στις 5 του Δεκέμβρη η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής για την ακύρωση της κύριας μελέτης για την ανέγερση του Μουσείου, ενώ εκκρεμεί και η έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής.

Πώς απαντά η κυβέρνηση σε όλα αυτά, αλλά και στην τεκμηριωμένη αντίδραση επιστημονικών φορέων και ειδικών σε Ελλάδα και εξωτερικό επί του θέματος; Στην εισηγητική έκθεση του ν/σ διαβάζουμε, ότι με την παράγραφο 4 «προσδιορίζονται οι μελέτες ανέγερσης του ΝΜΑ με βάση τις οποίες χορηγείται άδεια ανέγερσης αυτού...». Στην ίδια την παράγραφο 4 υπάρχει η φράση: «Η παρούσα ρύθμιση επέχει θέση οικοδομικής άδειας»! Με λίγα λόγια, το ΥΠΠΟ θέλει να παρασύρει τη Βουλή όχι μόνο στη θεσμοθέτηση μιας παρανομίας (όπως προκύπτει από το ΣτΕ) αλλά και στο να υποκαταστήσει θεσμοθετημένες κρατικές υπηρεσίες, μετατρέποντάς τη σε ...«εκδοτήριο αδειών»! Να θυμίσουμε, ότι σε απάντηση του υπουργού Πολιτισμού σε Ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα σημειώνεται ότι «δεν υπάρχει γνωμοδότηση του ΚΑΣ (σ.σ. Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) για τη Χωροθέτηση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης μετά το 1999», οπότε βρέθηκαν τα αρχαία, «ούτε αντίστοιχα γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Βυζαντινών Αρχαιοτήτων».

Τέλος, η εμμονή της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί ως κύριο προπαγανδιστικό όπλο για την επιλογή της τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως κάνει και με τη συγκεκριμένη εισηγητική έκθεση, θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι υπονομεύει το κατά τα άλλα δίκαιο αυτό αίτημα, αφού ο τρόπος, ο τύπος και η ουσία της ανέγερσης του ΝΜΑ, με την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη, θα χρησιμοποιηθούν από τους Αγγλους εναντίον μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ