Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το όνειρο, πραγματικότητα!

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Ηταν μια ξεχωριστή μέρα για τη Λάρισα, η προχτεσινή Κυριακή. Μετά από σκληρούς και πολύχρονους αγώνες του λαού της πόλης, 13 χρόνια από τότε που ο αείμνηστος δήμαρχος Αριστείδης Λαμπρούλης έβαλε την πέτρα της θεμελίωσης, πραγματοποιήθηκαν, τελικά, τα εγκαίνια λειτουργίας της.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «σχολείο πολιτισμού και σπουδαίο έργο εικαστικής προσφοράς».

Πρόκειται, πράγματι, για σπουδαίο έργο - είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Πινακοθήκη στη χώρα μας, μετά την Εθνική Πινακοθήκη - καθώς σ' ένα κτίριο - κόσμημα θα εκτίθεται, μονίμως, η περίφημη «Συλλογή Κατσίγρα», που δώρισε το 1981 στο δήμο Λάρισας ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας και η οποία θα περιλαμβάνει 781 διαλεχτά έργα Ελλήνων ζωγράφων, ενώ σε άλλους χώρους θα γίνονται, περιοδικές εκθέσεις άλλων ζωγράφων και θα λειτουργούν εργαστήρια ζωγραφικής.

Στη λαμπρή η τελετή των εγκαινίων, παρουσία πολλών επισήμων και πλήθους κόσμου, μίλησαν η Ειρήνη Κατσίγρα, κόρη του δωρητή και ισόβια γενική γραμματέας του ΔΣ της Πινακοθήκης, ο δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης και η ιστορικός τέχνης, Ειρήνη Οράτη. Αλλά δυο «μεγάλες απουσίες» έκαναν πολλούς να μελαγχολήσουν. Δεν ήταν παρόντες - «έφυγαν» πριν λίγα χρόνια από τη ζωή - ο Γεώργιος Κατσίγρας, ο οποίος, δωρίζοντας την πολύτιμη συλλογή του στο δήμο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως μέγας ευεργέτης του πολιτισμού, και ο Αριστείδης Λαμπρούλης, ο οποίος οραματίστηκε το πολιτιστικό μέλλον της Λάρισας κι ενέπνευσε και καθοδήγησε τους Λαρισαίους στον αγώνα για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ