Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τέλος της περιοδείας Μπους

ΣΕΤΖΦΙΛΝΤ.--

Αναχώρησε τελικά χτες από τη Μεγάλη Βρετανία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους ολοκληρώνοντας έτσι την τριήμερη επίσκεψή του, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες εκδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προτού αναχωρήσει επισκέφθηκε χτες το πρωί την εκλογική περιφέρεια του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, στο Σέτζφιλντ της βορειοανατολικής Αγγλίας. Ο Μπους μαζί με τη σύζυγο του Λόρα έγιναν δεκτοί από το ζεύγος Μπλερ στο αγρόκτημα που διαθέτουν οι τελευταίοι στην περιοχή και αργότερα τα δύο ζεύγη γευμάτισαν σε τοπική παμπ και επισκέφθηκαν κολέγιο (γυμνάσιο)...

Ωστόσο και στο Σέτζφιλντ (κοινότητα πρώην ανθρακωρύχων), ο Μπους έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και διαδηλώσεις από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής που περίμεναν αυτόν και τους «συνοδούς» του. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της πολιτικής των ΗΠΑ σε Ιράκ και Μέση Ανατολή, πάντα όμως υπό το «άγρυπνο βλέμμα» των δυνάμεων ασφάλειας. Χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί απέκλεισαν από νωρίς τον κύριο δρόμο της πόλης και έψαχναν τις τσάντες όλων των περαστικών, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η χτεσινή «επιχείρηση ασφαλείας» κόστισε 1 εκατομμύριο λίρες στερλίνες - «Ενα εκατομμύριο για να προστατεύσουμε ένα δολοφόνο», όπως έγραφε και πανό διαδηλωτή.

Ο χτεσινός βρετανικός Τύπος πάντως, μετά τις επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων στην Τουρκία, εμφανίστηκε διχασμένος. Η «Daily Express» έγραφε ότι «Η Αλ Κάιντα δε μας άφησε άλλη επιλογή από το να διεξαγάγουμε τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μέχρι το τέλος», ενώ ο Ρόμπερτ Φισκ από τον «Ιντιπέντεντ» σημείωσε ότι «πληρώνουμε το τίμημα μιας παδιάστικης απόπειρας για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής».

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής ημέρας πάντως ήταν και η δήλωση του αξιωματούχου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών Ντένις ΜακΣέιν, ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας θα πρέπει «να διαλέξουν μεταξύ του βρετανικού δρόμου - του πολιτικού διαλόγου και τη μη βίαιων διαδηλώσεων (!) - ή το δρόμο των τρομοκρατών»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ