Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝ
Συντάχθηκε το πρωτόκολλο, συνεχίζονται οι συζητήσεις

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ετοιμο είναι το συμπληρωματικό πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, το οποίο θα κληθεί, εντός των επόμενων βδομάδων, να υπογράψει η ιρανική ηγεσία και στη συνέχεια να εγκρίνει το ιρανικό Κοινοβούλιο. Με το πρωτόκολλο ανοίγει ο δρόμος για αιφνίδιες επιθεωρήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει δηλώσει έτοιμη να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο.

Το συμβούλιο των 35 κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε τα του πρωτοκόλλου αλλά όπως έγινε γνωστό η συνεδρίασή του για τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν θα συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα. Οι διαφωνίες είναι αρκετά μεγάλες καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει να υπάρξει απόφαση που θα κρίνει ότι το Ιράν παραβίασε την αρχική Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, καθώς μέσα από τις πρόσφατες αναφορές του, παραδέχτηκε ότι παρέλειψε να αναφέρει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου και παραγωγής πλουτωνίου, σε μικροποσότητες, στις οποίες επιδόθηκε τα τελευταία χρόνια.

Χαρακτηριστικά, ο Αμερικανός πρέσβης στη ΔΕΑΕ, Κένεθ Μπριλ, υποστήριζε ότι «δεν έχει καμία λογική βάση το συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν αποκρύπτει ακόμη και σήμερα στοιχεία, αφού το έπραττε μέχρι σήμερα, και κατά συνέπεια πρέπει να κατηγορηθεί για παραβίαση της Συνθήκης και να παραπεμφθεί το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Εντούτοις, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Βρετανία, όπως και η ηγεσία της ΔΕΑΕ, εκτιμά ότι η τωρινή συμπεριφορά της Τεχεράνης είναι έντιμη και ότι η ενίσχυση των επιθεωρήσεων είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org