Σάββατο 22 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Α-ψηφίστε τους!

Στις εκλογές που έρχονται, το ζητούμενο είναι η αποχώρηση των λαϊκών στρωμάτων από τα ψηφοδέλτια του δικομματισμού. Ο απεγκλωβισμός όσο γίνεται περισσότερων εργαζόμενων από τη γελοιότητα «διλημμάτων» του τύπου «με τον Κώστα ή με τον ...Κώστα». Το ζητούμενο είναι η οριστική «διαφυγή» του λαού από την αστεία «κοκορομαχία» των δημαγωγών. Από τη μια μεριά, οι δημαγωγοί της «αντιδεξιάς ρητορείας», που ενώ «έχουν ενδώσει στην κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας», όπως έλεγε ο Πάγκαλος για τους «συντρόφους» του (πριν γίνει ο ...στρατηγός τους), τώρα επενδύουν σε έναν υφέρποντα εκφασισμό, επενδύοντας στην ακροδεξιά κινδυνολογία. Από την άλλη, οι δημαγωγοί της ΝΔ, που καμώνονται τα δήθεν «λαϊκά» παιδιά, τα οποία - φυσικά - ουδεμία σχέση έχουν με τη Δεξιά...

Το ζητούμενο είναι να δοθεί στις εκλογές ένα ριζοσπαστικό μήνυμα αντίστασης, αγώνα, ελπίδας, προοπτικής. Και τέτοιο ψηφοδέλτιο, με τέτοιο μήνυμα, υπάρχει: Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

***

Στη συζήτηση, λοιπόν, που διεξάγεται περί ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, κάθε περιδίνηση, γύρω από τα ονόματα αυτών που μένουν ή αυτών που «φεύγουν», είναι άνευ ουσίας. Οχι μόνο, γιατί αυτοί που «φεύγουν» (όπως κι αυτοί που μένουν) «ΠΑΣΟΚ» δηλώνουν οι άνθρωποι. Αλλά γιατί αυτή η υπαρκτή κρίση «αναχωρητισμού» στο ΠΑΣΟΚ, κάθε άλλο παρά κινείται σε κατεύθυνση θετική για τα λαϊκά στρώματα. Πρόκειται για ένα ιδιότυπο «φύγε εσύ - έλα εσύ», με κάποιους να επιλέγουν ρόλο «εφεδρείας» στο πολιτικό σκηνικό που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Σκηνικό, που όλοι τους (και όσοι μένουν και όσοι φεύγουν) θα κάνουν τα πάντα για παραμείνει δικομματικό και «κεντροαριστεροδέξιο»...

***

Επομένως, δε χωρά και δεν επιτρέπεται καμία αυταπάτη για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους πάλαι ποτέ «μη προνομιούχους». Ολοι οι παραπάνω δε χωρούν στο «μικροαστικό όνειρο των νοικοκυραίων» (!) που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο Θ. Πάγκαλος (σε μια εκπληκτική δήλωση - ομολογία της δεξιάς σκουριάς, που κουβαλάει ο περιλάλητος «εκσυγχρονισμός»).

Το «μικροαστικό όνειρο» του ΠΑΣΟΚ είναι η παραμονή του σε θέση διαχειριστή της «κουτάλας», απ' όπου θα συνεχίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και θα εξακολουθεί να παθητικοποιεί και να εξαπατά το λαό, εμποτίζοντάς τον με το «ναρκωτικό» της σοσιαλδημοκρατικής «συναίνεσης».

***

Οσοι μένουν και όσοι φεύγουν από τα κυβερνητικά ψηφοδέλτια αυτού του είδους την ιδεολογία της «συναίνεσης» και την πολιτική των «νοικοκυραίων» ασπάζονται.

Κανείς τους δεν απομακρύνεται από τις ράγες του «μονόδρομου», του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των «τρομονόμων», του αντιασφαλιστικού εκτρώματος, της ευρω-λιτότητας και της ευρω-ακρίβειας.

Οσο για το λαό, που τον θέλουν να ενστερνιστεί την άποψη ότι είναι ένα «κουκί» στην κάλπη και να «αγωνιά», αν θα τον «ψηφοθηρο-τρυγήσει» είτε ο «αποχωρών» Παπαδόπουλος, είτε η προσχωρούσα Αννα Ροκόφυλλου, έχει ευρύτερες αγωνίες και σοβαρότερα προβλήματα. Που δε θα αντιμετωπίζονται, αν δεν απεγκλωβίζεται από την πολιτική που όλοι αυτοί υπηρετούν.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ