Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η εκλογική συνεργασία δεν μπορεί να αποσπάται από τα ζητήματα γενικότερης πολιτικής

Στη Λαμία την Τετάρτη και στη Λιβαδειά την Κυριακή μίλησε το στέλεχος του ΚΚΕ

Με ικανοποιητική συμμετοχή έγιναν οι εκδηλώσεις την περασμένη Τετάρτη και την Κυριακή σε Λαμία και Λιβαδειά, οργανωμένες από τις αντίστοιχες ΝΕ Φθιώτιδας και Βοιωτίας του ΚΚΕ και με θέμα την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, για τη συνεργασία και συσπείρωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων της κοινωνίας μας. Στις συγκεντρώσεις μίλησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Κατά την κεντρική ομιλία στη Λιβαδειά, αλλά και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη Λαμία, εκτός από τα συνολικά ζητήματα των εξελίξεων και τις θέσεις του ΚΚΕ, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προπαγάνδα περί «ενότητας της αριστεράς» κλπ. Είπε συγκεκριμένα:

«Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται απόψεις, αρκετές είναι καλοπροαίρετες, δε λείπουν όμως και οι εκ του πονηρού, για λόγους προπαγάνδας, οι οποίες επαναλαμβάνουν μονότονα την άποψη για διαμόρφωση κοινού εκλογικού ψηφοδελτίου ανάμεσα σε μικρότερα κόμματα ως συμμαχία κατά του δικομματισμού, ή ως συμμαχία της αριστεράς.

Η εκλογική συνεργασία, βεβαίως, μπορεί να έχει λιγότερες απαιτήσεις από μια γενική πολιτική συνεργασία, όμως δεν μπορεί να διαχωρίζεται, να αποσπάται από ζητήματα της γενικότερης πολιτικής. Εκλογική συνεργασία που αρχίζει και τελειώνει με τις βουλευτικές έδρες δεν έχει καμία αξία. Δε θα έχει την απαιτούμενη φερεγγυότητα. Η συνεργασία χρειάζεται, όχι μόνον για την Κυριακή το βράδυ, αλλά και για τη Δευτέρα το πρωί, για τις επόμενες μέρες, τα επόμενα χρόνια. Αν πρόκειται την άλλη μέρα στη νέα Βουλή, ο καθένας να τραβάει το δικό του δρόμο και να αρχίσουν οι τσακωμοί και οι αποχωρήσεις, τότε τι νόημα έχει η συνεργασία; Μόνο για τις ψήφους;»

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στο κόμμα του ΣΥΝ, ο Δ. Κουτσούμπας είπε:

«Ο ΣΥΝ είναι κόμμα δεσμευμένο, με την ψήφο του και με το πρόγραμμά του, στις 4 ελευθερίες του Μάαστριχτ που είναι ελευθερίες για το μεγάλο κεφάλαιο. Στήριξε επιλογές ιδιωτικοποιήσεων, ελαστικοποίησης της εργασίας, στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, στήριξε αντιδραστικές αλλαγές στην ΤΑ. Εχει κάνει σημαντικές εκλογικές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στα άλλα μαζικά κινήματα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεργασίες που επεκτάθηκαν και σε κοινές θέσεις. Δε φθάνει να σηκώνει ένα κόμμα προεκλογικά τον τόνο, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως μετράει τι έκανε, ποια ήταν η πρακτική του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Να το ξεκαθαρίσουμε μια ακόμα φορά. Δεν πρόκειται για κάποια ενδοοικογενειακή υπόθεση, ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΝ, η κριτική που του ασκούμε, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν, κάτι δηλαδή, σαν "βεντέτα". Βασικός στόχος του ΣΥΝ είναι το ΚΚΕ και η πολιτική του, οι ιδέες του. Εμφανίζεται σαν δύναμη δήθεν αντικαπιταλιστική, αλλά οι θέσεις του οδηγούν πάλι σε έναν καπιταλισμό και μάλιστα ουτοπικό, αφού τον θέλουν δήθεν ανθρωπινότερο, ενώ ξέρουν πολύ καλά ότι "ανθρώπινος καπιταλισμός" όχι μόνο δεν πρόκειται να υπάρξει, αλλά πολύ χειρότερα, είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας. Είναι γνωστό ότι είναι υπέρ του Ευρωστρατού, ακριβώς γιατί οραματίζονται ως αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλιστικό πόλο των ΗΠΑ, έναν άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, αυτόν της ΕΕ με το γαλλογερμανικό άξονα! Οι θέσεις του κάνουν ζημιά σε έναν κόσμο που αγανακτεί με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του, γιατί θέλει να τους στέλνει από άλλο δρόμο ξανά στο ΠΑΣΟΚ, στις αυταπάτες της διαχείρισης. Δεν τα λέμε αυτά για να τους αδικήσουμε, όπως συχνά-πυκνά παραπονιούνται.

Απόδειξη είναι ότι στο πρόσφατο Συνέδριό τους, ενώ στις θέσεις και στις ομιλίες, περί διαγραμμάτων τα λένε όλα, όταν έφτασε η στιγμή της ψηφοφορίας, απέρριψαν μετά βδελυγμίας 3 τροπολογίες, που προτάθηκαν από συνέδρους τους και που κάπως ξεκαθάριζαν τα ζητήματα σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα, το "να μη γίνει καμιά κεντροαριστερή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ πριν ή μετά τις εκλογές", "να μη συνταχθούν στην ΕΕ με το γαλλογερμανικό άξονα", "να μη συμφωνήσουν με τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ", κλπ. Ολες αυτές οι τροπολογίες απορρίφθηκαν. Λοιπόν; Ποιος τους κατηγορεί άδικα;

Οι ίδιοι αντιπαραβάλλουν στην πολιτική του ΚΚΕ για το Μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων, μια δήθεν συμμαχία κάποιων δυνάμεων με τις οποίες έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν επανειλημμένα, όπως είναι ο ίδιος ο ΣΥΝ, η ΑΚΟΑ του Μπανιά, κάποια πρώην στελέχη του ΚΚΕ, κάποιες κινήσεις τροτσκιστών, όσοι δηλαδή συνωστίζονται στο λεγόμενο "Χώρο Διαλόγου" και με τους οποίους ετοιμάζουν κοινή διακήρυξη που απ' ό,τι λένε θα τη δημοσιοποιήσουν τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθειά τους να καλύψουν ότι το χορό σε όλη αυτή την ιστορία τον σέρνει η ίδια η ηγεσία του ΣΥΝ, δίνοντας και τα όρια του εγχειρήματός τους!»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ