Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ»
Ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση οι Ελληνες»

Οι Ελληνες είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι, που η πλειοψηφία τους είναι «κατά» της «παγκοσμιοποίησης», έχουν τη μεγαλύτερη «εμπιστοσύνη» μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στα κινήματα που εναντιώνονται, ανησυχούν περισσότερο για την «επιρροή των ΗΠΑ» και δεν εμπιστεύονται καθόλου το κράτος τους ότι μπορεί να συμβάλει στη στροφή της «παγκοσμιοποίησης» προς «καλύτερη κατεύθυνση». Οι Ευρωπαίοι, στο σύνολό τους, είναι υπέρ της «παγκοσμιοποίησης» κατά 63%, δεν πιστεύουν στις δυνατότητες αντίστασης των κινημάτων «αντι-γκλόμπαλ» κατά 59%, ανησυχούν για την επιρροή των ΗΠΑ κατά 69% και έχουν εμπιστοσύνη στα «κινήματα καταναλωτών», παρά στην ίδια την ΕΕ για μια «άλλη» παγκοσμιοποίηση.

Πρόκειται για επίσημα στοιχεία του «ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ», της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Κομισιόν, μετά από έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβρη του 2003 και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, για άλλη μια φορά, οι Ελληνες διαφέρουν αισθητά, σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, από τους άλλους Ευρωπαίους. Στα μόνα δύο θέματα όπου υπάρχει σύμπνοια μεταξύ των Ευρωπαίων είναι στο ζήτημα «ποιος» επωφελείται πιο πολύ από την παγκοσμιοποίηση, όπου όλοι συμφωνούν για τα οφέλη των ΗΠΑ (76% πανευρωπαϊκά) και των πολυεθνικών (87% πανευρωπαϊκά).

Ελληνική πρωτιά κατά της «παγκοσμιοποίησης»

Οι Ελληνες είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι, που, κατά πλειοψηφία, αντιδρούν στην «παγκοσμιοποίηση», αφού το 51% δηλώνει «κατά», το 47% «υπέρ» και το 2% «δεν απαντά». Αμέσως μετά, ακολουθούν οι Ισπανοί (51% υπέρ, 30% κατά και 20% δεν εκφράζει γνώμη) και οι Αυστριακοί (52%, 40%, 9%). Οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι Ολλανδοί (78% υπέρ, 17% κατά, 5% δεν εκφράζει γνώμη) και οι Ιρλανδοί (71%, 22%, 7%). Στο σύνολο της ΕΕ, το 63% είναι υπέρ της «παγκοσμιοποίησης», το 29% κατά και το 8% δεν εκφράζεται. Στην ερώτηση κατά πόσον τα κινήματα «κατά της παγκοσμιοποίησης» προτείνουν «κάτι το συγκεκριμένο», οι Ελληνες τρέφουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ΕΕ, αφού 55% απαντά «ναι», 41% «όχι» και το 3% δεν εκφράζεται. Το ίδιο ποσοστό εμπιστοσύνης εκφράζεται και στην Αυστρία (55%, 32%, 14%) και ακολουθούν οι Πορτογάλοι και οι Γάλλοι με 47% «ναι», 43% και 49%, αντιστοίχως, «όχι» και 10% και 4% χωρίς απάντηση. Στο αν τα κινήματα «κατά της παγκοσμιοποίησης» καταφέρουν να «φρενάρουν τη διαδικασία», οι πιο αισιόδοξοι είναι οι Πορτογάλοι (59% ναι, 30% όχι), οι Ιρλανδοί (49% ναι, 46% όχι) και οι Ελληνες (49% ναι, 48% όχι).

Ισχυρές αντιρρήσεις εκφράζουν οι Ελληνες και σε επιμέρους δείκτες. Οι Ελληνες, κατά 52%, πιστεύουν ότι η «παγκοσμιοποίηση» θα 'χει αρνητικές επιπτώσεις στην «οικονομική ανάπτυξη της χώρας», έναντι 41% των θετικών απόψεων και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εντός της ΕΕ. Ακολουθούν οι Γάλλοι (53% αρνητικό, 45% θετικό) και οι Βέλγοι (45% αρνητικό, 48% θετικό). Οσον αφορά στις επιπτώσεις ειδικά στην αγορά εργασίας, πιο αρνητικοί στην «παγκοσμιοποίηση» είναι οι Γάλλοι (71% αρνητικές, 27% θετικές) και αμέσως μετά οι Ελληνες (65% αρνητικές, 30% θετικές).

Οσον αφορά στις αντιαμερικανικές αντιδράσεις για το ρόλο των ΗΠΑ στην «παγκοσμιοποίηση», και πάλι την πρωτιά έχει η χώρα μας. Συγκεκριμένα, το 83% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «επωφελούνται» από την παγκοσμιοποίηση, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τους Γάλλους, ενώ το 94% των Ελλήνων δυσανασχετεί για την «επιρροή» των ΗΠΑ επί της διαδικασίας της «παγκοσμιοποίησης», και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ. Οι πιο ευνοϊκοί απέναντι στις ΗΠΑ είναι, βέβαια, οι (...) Βρετανοί, μαζί με Δανούς, Ολλανδούς και Σκανδιναβούς. Οι Ελληνες, μαζί με τους Γερμανούς, έχουν και την οξύτερη πολιτική κρίση για την «παγκοσμιοποίηση», αφού κατά 92% πιστεύουν ότι επωφελούνται οι πολυεθνικές, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ.


Β. ΓΚ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ