Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προσβλέπουμε στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων

Εκδήλωση της ΚΟ Κοκκινιάς - Κορυδαλλού με τις γυναίκες της περιοχής

Το χτίσιμο του λαϊκού μετώπου που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ισχυροποίηση του εργατικού, λαϊκού κινήματος, που θα συμβάλει στην προοπτική να κάνει ο λαός ένα βήμα μπροστά, που θα συμβάλει στην αλλαγή της εξουσίας, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την καθοριστική συμμετοχή της γυναίκας. Της γυναίκας «των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τα χίλια βάσανα, χωρίς ελεύθερο χρόνο», που αγωνιά για το οικογενειακό εισόδημα, την ανεργία, την ποιότητα ζωής της οικογένειάς της, των παιδιών της, τον πόλεμο, τα ναρκωτικά. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν την Κυριακή το απόγευμα από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στις εκατοντάδες γυναίκες που συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς - Κορυδαλλού του ΚΚΕ στο δημαρχείο της Νίκαιας.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν, όπως ανέφερε, ανοίγοντας την εκδήλωση, η Νίκη Καζαντζίδου μέλος του Αχτιδικού Γραφείου Κοκκινιάς - Κορυδαλλού, «αν μπορούν οι γυναίκες να συμβάλουν στον εκλογικό στόχο του Κόμματος και πώς», αλλά και «αν οι γυναίκες θα ωφεληθούν από την ενίσχυση του ΚΚΕ και πώς». Η ίδια, συνεχίζοντας, σημείωσε ότι η γυναίκα αποτελεί θύμα άγριας εκμετάλλευσης καθώς βιώνει το καθεστώς της «άνισης αμοιβής για ίση εργασία». Αποκρύβουν, όπως ανέφερε, τις αιτίες που γεννούν τα γυναικεία προβλήματα που είναι η ίδια η καπιταλιστική κοινωνία και τόνισε: «Μόνο στο σοσιαλισμό θα λυθεί το γυναικεία πρόβλημα» και ανέφερε σαν παράδειγμα ότι «στην Οχτωβριανή Επανάσταση θεσπίστηκε η προστασία της μητρότητας».


Η Αλέκα Παπαρήγα, παίρνοντας το λόγο, έθεσε τις κομμουνίστριες και τους κομμουνιστές μπροστά στο καθήκον να συμβάλουν, ώστε να βγουν από το λαό στην επιφάνεια οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που θα ατσαλωθούν με το ΚΚΕ και θα αποτελέσουν τη μαζική πρωτοπορία που «θα βάλει το χέρι στην πλάτη του λαού και θα τον σπρώξει μπροστά». Και τέτοιες δυνάμεις πρέπει να αναζητηθούν και ανάμεσα στις γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων «με τα χίλια βάσανα που δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Εμείς σε αυτές τις γυναίκες προσβλέπουμε. Στις καταπιεσμένες, που θέλουν να δράσουν, αλλά διστάζουν».

Επισήμανε ότι, στις σημερινές καπιταλιστικές συνθήκες με τις απρόσμενες ανατροπές, που οι καπιταλιστές τώρα κάνουν επίθεση εφ' όλης της ύλης, περικόπτοντας κατακτήσεις και δικαιώματα, «οι γυναίκες που είναι πιο εκτεθειμένες αντικειμενικά στις δυσκολίες και την προπαγάνδα, γίνονται ένας από τους αδύναμους κρίκους». Και τις μετατρέπουν σε όργανο για να περάσουν αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Η ομιλήτρια ανέφερε ως παράδειγμα τη μερική απασχόληση, που την προωθούν μέσω των γυναικών, αλλά και των νέων. Ομως, όπως σημείωσε, μπορεί σήμερα μια άνεργη γυναίκα να αναγκαστεί να δουλέψει με μερική απασχόληση, ωστόσο, συγχρόνως μέσα από το κίνημα θα πρέπει να διεκδικεί μόνιμη σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη. «Ηδη στην Ευρωπαϊκή Ενωση - ανέφερε - προετοιμάζουν το έδαφος για δουλιά μέχρι τα 71 χρόνια».

«Εμείς - υπογράμμισε - αυτόν τον αδύναμο κρίκο πρέπει να σπάσουμε». Οι κομμουνίστριες είναι ανάγκη, παράλληλα με τη δράση, να ανοίξουν και τη συζήτηση στις γυναίκες. Να τις απεγκλωβίσουν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να καταλάβουν ότι τα δύο αυτά κόμματα αθροίζουν τα ποσοστά τους και η ψήφος σε αυτά σημαίνει πράσινο φως για την επιβολή ακόμα πιο έντονα αυτής της πολιτικής, της ταξικής, του πολέμου, του ιμπεριαλισμού. Της πολιτικής που είναι η αιτία για τα γυναικεία προβλήματα. Ακόμα, να αποκαλυφθεί ότι ο ΣΥΝ ενδιαφέρεται μόνο για την εκλογική πίτα του ΠΑΣΟΚ και όχι να μπει ο λαός στο προσκήνιο.

Η ψήφος, θα υπογραμμίσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι ένα όπλο και για τις γυναίκες και πρέπει να ενισχύσουν το ΚΚΕ. «Βέβαια εμείς - εξήγησε - δεν καθορίζουμε τη λογική μας από το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά από τα βάσανα του λαού. Εδώ θα είμαστε και μετά τις εκλογές και μάλιστα πιο πεισμωμένοι. Ομως η ψήφος στο ΚΚΕ θα δώσει μια ανάσα αισιοδοξίας, θα δώσει περισσότερη ώθηση στο κίνημα», συμπλήρωσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην πρεσβεία της Παλαιστίνης(2014-08-21 00:00:00.0)
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η του Μάρτη(2003-03-08 00:00:00.0)
Η ταξική προσέγγιση(1998-12-09 00:00:00.0)
Σήμερα η κηδεία της Τζένης Φάμπα(1998-05-28 00:00:00.0)
Πρωτοπόρα δράση στις γυναίκες της λαϊκής πλειοψηφίας(1998-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ