Τρίτη 18 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Ευρύτερος πόλος συσπείρωσης ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα οι εργασίες του

Με τη διαπίστωση ότι το κίνημα ειρήνης μπορεί σήμερα από καλύτερες θέσεις ν' αναμετρηθεί με τις δυνάμεις του πολέμου και της οπισθοδρόμησης, με τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού, έκλεισε τις εργασίες του το 14ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ που έλαβε χώρα την Παρασκευή και το Σάββατο στο δημαρχείο της Νίκαιας. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου μεταφέρθηκε πλούσια εμπειρία από τους περίπου 500 εκπροσώπους των 117 Επιτροπών Ειρήνης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, καθώς πλούσια είναι και η δράση της ΕΕΔΥΕ την τελευταία τετραετία, από το 13ο Συνέδριο, το 1999, μέχρι σήμερα.

Η Ολυμπιάδα Ειρήνης

Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν με την ομόφωνη ψήφιση της εισήγησης της Γραμματείας και της απόφασης με το πρόγραμμα δράσης της ΕΕΔΥΕ για το επόμενο διάστημα και στη συνέχεια έγινε η εκλογή του νέου Εθνικού Συμβουλίου και της νέας Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Σημαντικό σταθμό στη δράση της ΕΕΔΥΕ για τους επόμενους μήνες είναι η Ολυμπιάδα Ειρήνης, που διοργανώνεται από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Η Ολυμπιάδα Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 10 του Γενάρη με λαμπαδηδρομία από τους Δελφούς στην Αθήνα μέσω Ολυμπίας και θα κορυφωθεί στις 9 του Μάη 2004 με τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Τη νέα Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, που τις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα, αποτελούν οι παρακάτω: Αντώνης Αντανασιώτης, Θανάσης Γεράνιος, Νίκος Ζιώκας, Δημήτρης Καλτσώνης, Στρατής Κουνιάς, Παναγιώτης Μακρής, Ευάγγελος Μαχαίρας, Ανδριανός Μπούκουρης, Βέρα Νικολαΐδου, Στάθης Παπακωνσταντίνου, Αγάπιος Παπανεοφύτου, Θανάσης Παφίλης, Γρηγόρης Πετρόπουλος, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Θανάσης Φίλιας, Νίκος Φωτιάδης.

Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις

Στο κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου, που έκανε ο γγ της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις μπροστά στις οποίες βρίσκεται το κίνημα ειρήνης. Η μεγαλύτερη πρόκληση, τόνισε, είναι να μετατραπεί σε δράση κατά του ιμπεριαλισμού η καθολική αντίθεση του λαού στον πόλεμο. Δεύτερη πρόκληση, να συναντηθεί το φιλειρηνικό κίνημα στους δρόμους με τα άλλα κοινωνικά κινήματα σε μια γενικευμένη αμφισβήτηση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Τρίτη μεγάλη πρόκληση, να μπει στο στόχαστρο ο ιμπεριαλισμός με όποια μορφή και όποιο τρόπο εκφράζεται. Τέταρτη πρόκληση είναι το ελληνικό κίνημα ειρήνης να βοηθήσει στη δημιουργία ενός μεγάλου παγκόσμιου λαϊκού ποταμιού για την αναχαίτιση και ανατροπή της βαρβαρότητας του ιμπεριαλισμού. Στα πλαίσια αυτά, τόνισε ο Θ. Παφίλης, χρειάζονται δυνατές Επιτροπές Ειρήνης με συνεχή παρουσία που δε θα λειτουργούν ευκαιριακά όταν γίνονται βομβαρδισμοί, αλλά που θα κάνουν «προληπτικό πόλεμο» κατά των ιμπεριαλιστών.

Θαρραλέο άνοιγμα στο λαό

Η μεγάλη πρόκληση, τονίζεται στην απόφαση του Συνεδρίου, που αντιμετωπίζει σήμερα το κίνημα ειρήνης είναι να καταφέρει τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και αντίδραση που αναπτύσσονται στο λαό ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να τις οδηγήσει σε οργανωμένη αντίσταση και λαϊκή αντεπίθεση. Η πρωτοπόρα δράση της ΕΕΔΥΕ και των κατά τόπους Επιτροπών Ειρήνης, σημειώνεται, πρέπει να εκφραστεί με ένα μεγάλο και θαρραλέο άνοιγμα στο λαό. Για ένα μαχητικό, μαζικό, πλατύ κίνημα ειρήνης, με σαφή αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, που θα ενημερώνει, θα αποκαλύπτει και θα κινητοποιεί το λαό. Στόχος που μπαίνει είναι: «Να δυναμώσουμε τις Επιτροπές Ειρήνης, να εντάξουμε μαζικά τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο φιλειρηνικό κίνημα και ιδιαίτερα τους νέους. Να στήσουμε παντού νέες Επιτροπές Ειρήνης». Επίσης τονίζεται: «Η ΕΕΔΥΕ πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πόλου συσπείρωσης κινημάτων και μαζικών οργανώσεων με σαφή αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο».

Ο «Ρ» τις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσει αναλυτικότερα τα υλικά του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 22ο Συνέδριο(2022-11-26 00:00:00.0)
Το κίνημα ειρήνης στο προσκήνιο(2007-04-17 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα το Συνέδριο του ΠΣΕ(2004-05-06 00:00:00.0)
Κίνημα ειρήνης μαζικό, μαχητικό ενάντια στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό(2003-11-15 00:00:00.0)
Ενάντια στην ιμπεριαλιστική τάξη(2000-05-28 00:00:00.0)
Νέα ώθηση στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο(1999-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ