Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα χρέη έφτασαν τα 100 δισ.

Τα προβλήματα του ΕΣΥ και οι ελλείψεις που παρατηρούνται οφείλονται στην ανεπαρκή χρηματοδότηση, τονίζει η ΕΙΝΑΠ

Αλματα κάνουν τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές εξαιτίας της πολιτικής περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) τα χρέη των νοσοκομείων έφτασαν πια τα 100 δισ. δραχμές, ενώ δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την εξόφληση των χρεών εντός 90 ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος 2469/97, με τον οποίο έγινε διαγραφή των χρεών μέχρι το 1996, που ανέρχονταν - τότε - σε 180 δισ. δραχμές.

Η σώρευση των χρεών άρχισε να εμφανίζεται στις αρχές του 1999 - τότε υπολογίζονταν σε 70 δισ. δραχμές - για να μεγαλώσουν στη συνέχεια. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν καθώς η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών τους έχει εναποτεθεί στα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, όπως έχει υποστηρίζει επανειλημμένα ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας, 46 νοσοκομεία θα ήταν πλεονασματικά αν είχαν εισπράξει τα νοσήλια των Ταμείων - τα οποία, βέβαια, Ταμεία δεν μπορούν πληρώσουν.

Ακόμα η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποδείχνει και πόσο μετέωρη ήταν η ρύθμιση της κυβέρνησης, με την οποία τα νοσοκομεία θα μπορούν να εισπράξουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέρος από την επιχορήγηση των Ταμείων σε περίπτωση που τα Ταμεία δεν εξοφλούν τα χρέη τους προς τα νοσοκομεία.

Ετσι λοιπόν, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΦΕΕ, υπάρχουν νοσοκομεία που παρουσιάζουν καθυστέρηση στις πληρωμές μέχρι και 536 μέρες.

Η ΕΙΝΑΠ

Την πραγματική αιτία των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία εντοπίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην οποία επισημαίνει: «Τα προβλήματα του ΕΣΥ και οι ελλείψεις που παρατηρούνται οφείλονται κυρίως στην έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης και στον περιορισμό των προσλήψεων με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά η παρεχόμενη περίθαλψη με τους αγώνες και τη στάση των λειτουργών της υγείας δεν μπορεί ούτε να υποτιμάται αλλά ούτε και να παραμορφώνεται εν ονόματι των όποιων σκοπιμοτήτων».

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη και στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρεται και στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «η διεξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω της προεκλογικής περιόδου δε δικαιολογεί επιχειρήματα και εικόνες που ουσιαστικά υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο ΕΣΥ και στους λειτουργούς του, αλλά και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Εχουμε το φθηνότερο και πιο ανοιχτό στην προσέγγισή του σύστημα περίθαλψης στην Ευρώπη, πράγμα που διασφαλίζει την έννοια του Κράτους Πρόνοιας και της Κοινωνίας της Αλληλεγγύης», υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ και καλεί όλα τα κόμματα να καταθέσουν την άποψή τους και τις προτάσεις τους για την ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ