Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ 2004
Σε ιδιώτες ο χώρος του ιπποδρόμου

Στην κοινοπραξία που θα αναλάβει να κατασκευάσει τους δύο ιπποδρόμους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, καθώς και τη διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος, όλα δείχνουν πως θα παραχωρηθεί και ο χώρος του σημερινού Ιπποδρόμου στο Φάληρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης και της ΟΕΟΑ, ότι δηλαδή η κοινοπραξία απλώς θα αναλάβει να κατασκευάσει το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η σύμβαση που έχουν υπογράψει από τον περασμένο μήνα, ΟΔΙΕ και ΟΕΟΑ, αναφέρει επί λέξει: «Ο ΟΔΙΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για τη συνδυασμένη παραχώρηση α) της κατασκευής, λειτουργίας και χρηματοδότησης του Ιπποδρόμου, του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο και του Ιπποδρόμου στο Νόμο Θεσσαλονίκης, β) της λειτουργίας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, και γ) της αξιοποίησης του χώρου του σημερινού Ιπποδρόμου Φαλήρου».

Στην πραγματικότητα, ο ΟΔΙΕ στην προκήρυξή του προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συνδυασμένη παραχώρηση «της κατασκευής, λειτουργίας και χρηματοδότησης ενός νέου Ιπποδρόμου και του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, της κατασκευής, λειτουργίας και χρηματοδότησης ενός νέου Ιπποδρόμου στο νομό Θεσσαλονίκης, της λειτουργίας και χρηματοδότησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος και της πιθανής αξιοποίησης του χώρου του σημερινού Ιπποδρόμου Φαλήρου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

Οπως φαίνεται από τα δύο κείμενα, το αντικείμενο παραχώρησης είναι διαφορετικό στην προκήρυξη του διαγωνισμού απ' ό,τι στη σύμβαση μεταξύ ΟΕΟΑ και ΟΔΙΕ. Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση αφ' ενός, μεν, αποφάσισε οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Φαληρικού ιπποδρόμου να είναι λυόμενες, αφ' ετέρου, δε, με τον πρόσφατο νόμο 2819/2000 φρόντισε να απαλλάξει τις λυόμενες εγκαταστάσεις από δεσμευτικούς όρους δόμησης. Ετσι, ετοίμασε το έδαφος ώστε η κοινοπραξία που θα αναλάβει τα έργα να μη δεσμεύεται από όρους και περιορισμούς δόμησης στο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», μετά τις εκλογές αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι καταστροφικές για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής αποφάσεις και να επισπευστούν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου. Μάλιστα, αρκετοί ισχυρίζονται πως είναι ήδη γνωστός ο ανάδοχος του έργου, σε περίπτωση που επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ...

Ασφαλιστικά μέτρα

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε χτες νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρίας «Christina Ink» κατά του ΟΔΙΕ και της ΟΕΟΑ, με την οποία ζητά να μην προχωρήσει η ανάθεση του έργου του Ολυμπιακού Κέντρου Πολλαπλών Χρήσεων Φαλήρου στις πέντε εταιρίες, που έχουν προεπιλεγεί και για την κατασκευή των δύο νέων ιπποδρόμων καθώς και του Ιππικού Κέντρου. Οπως υποστηρίζει, η προεπιλογή έγινε κατά παράνομο τρόπο, γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν περιλαμβανόταν στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Η εταιρία ζητά, ακόμα, να μην αποδοθούν τα τεύχη δημοπράτησης της κατασκευής του έργου στις πέντε προεπιλεγείσες εταιρίες μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της κύριας αγωγής της, που συζητήθηκε στις 9-3-2000.

Στην αίτησή της η «Christina Ink» αναφέρει ότι η σύμβαση του παραπάνω έργου υπογράφτηκε την 1-2-2000 μεταξύ του ΟΔΙΕ και της Ολυμπιακής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για τα τρία ιπποδρομιακά κέντρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη γινόταν απλώς λόγος για «πιθανή ανάπτυξη του υφισταμένου φαληρικού Ιπποδρόμου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Επαναλαμβάνει, επίσης, η εταιρία την άποψή της περί αδιαφάνειας των διαδικασιών, επειδή, όπως ισχυρίζεται, μεταξύ των εταιριών που έχουν προεπιλεγεί συμμετέχει εταιρία του Σωκρ. Κόκκαλη, της οποίας ο νομικός σύμβουλος Τρύφ. Κουταλίδης είναι ταυτόχρονα και χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΔΙΕ.


Κ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ