Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΚΑΝΑ
Εφαλτήριο κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων!

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο συζητήθηκε χτες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του υπουργείουΥγείας, με την οποία ζητά την ακύρωση της ισχύουσας απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας

Σε μια πρωτοφανή, για τα δικαστικά δεδομένα, κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προχώρησε χτες το υπουργείο Υγείας. Μέσω της αίτησης αυτής, η οποία συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζήτησε την ακύρωση της ισχύουσας απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σχετικά με την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπογράψει με τους εργαζόμενους. Ο εκπρόσωπος, μάλιστα, του υπουργείου υποστήριξε πως για «τη διευθέτηση αυτού του θέματος επίκειται νομοθετική ρύθμιση».

Οι εκπρόσωποι, τόσο των εργαζόμενων όσο και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), αλλά και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) αντέκρουσαν το παραπάνω αίτημα, υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματικό και σκοπό έχει, μέσα από την έκδοση μιας δικαστικής απόφασης, να υπονομεύσει τη διεκδίκηση εκ μέρους των εργαζομένων της εφαρμογής Συλλογικής Σύμβασης. Οι ίδιοι δεν απέκλεισαν επίσης τον κίνδυνο να τορπιλίσει αυτή η εξέλιξη μελλοντικά το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Παράλληλα, υποστήριξαν πως ο ΟΚΑΝΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και για πρώτη φορά παρατηρείται αυτού του είδους παρέμβαση από το Δημόσιο σε ΝΠΙΔ.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από το Ειρηνοδικείο, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα κρίνει νόμιμες τις οικονομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, που απορρέουν από τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, αποφασίζοντας να συμπλεύσει με κυβερνητικές επιλογές, θα επιβαρυνθεί και με την καταβολή των νόμιμων τόκων πέρα από από τις οφειλές που θα υποχρεωθεί να καταβάλει στους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστική είναι η άποψη που διατύπωσε στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Λέων. Αυδής, πως «το Σύνταγμα (άρθρο 20) κρίνει άμεσα εκτελεστές τις αποφάσεις του ΟΜΕΔ». Συνεπώς, το αίτημα του υπουργείου είναι αντισυνταγματικό και παράλληλα σέρνει, από μόνο του και χωρίς να είναι το ίδιο εργοδότης, τη διοίκηση και τους εργαζόμενους στα δικαστήρια ενώ, καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε αυτή την πρόθεση.

Την ίδια στιγμή που διαδραματίζονταν αυτά στα δικαστήρια της Ευελπίδων, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ) Κύπρου, πραγματοποιούσαν ημερίδα με θέμα «Ο εθελοντισμός στην υπηρεσία πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών». Στόχος της ημερίδας ήταν να ενισχυθεί η ιδέα του εθελοντισμού και οι εθελοντές με συντονισμένη καθοδήγηση, να προσφέρουν αποτελεσματικά, πλαισιώνοντας τα Κέντρα Πρωτογενούς Πρόληψης και τα Προγράμματα Θεραπείας της χώρας.

Και το ερώτημα που προκαλείται είναι μήπως η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ θέλει να μετατρέψει και τους εργαζόμενους σε εθελοντές ή μήπως μέσα από τον εθελοντισμό βρήκε, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, τη λύση για δήθεν προγράμματα κατά των ναρκωτικών χωρίς τις απαιτούμενες δαπάνες; Για σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για αξιοπρεπείς συμβάσεις στα φροντιστήρια(2009-11-05 00:00:00.0)
Με απόφασή του αφαιρούνται κατακτήσεις από σύμβαση(2002-11-20 00:00:00.0)
Χωρίς αυξήσεις ιδιωτικοί υπάλληλοι και εμποροϋπάλληλοι(2002-06-27 00:00:00.0)
Αντίθεση σε σεμινάριο του ΟΜΕΔ(2001-05-12 00:00:00.0)
Κυβέρνηση ...εξαρτημένη από τη λιτότητα(2000-02-26 00:00:00.0)
Νέα επίσχεση εργασίας(2000-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ