Πέμπτη 30 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οπισθοδρόμηση στις μεταμοσχεύσεις

Μειώθηκαν οι δότες το 1999 σε σχέση με το 1992, ενώ στις λίστες  αναμονής βρίσκονται 2.000 νεφροπαθείς

Παλιότερη μεταμόσχευση νεφρού στο Λαϊκό νοσοκομείο
Παλιότερη μεταμόσχευση νεφρού στο Λαϊκό νοσοκομείο
Σε οπισθοδρόμηση του ήδη ανεπαρκούς συστήματος δωρεάς οργάνων στη χώρα μας οδηγεί ο νέος νόμος (2737/1999) για τις μεταμοσχεύσεις, τον οποίο ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο νόμος όχι μόνο διαιωνίζει τα προβλήματα της έλλειψης εξειδικευμένων συντονιστών μεταμόσχευσης και της απουσίας δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, αλλά θέτει και φραγμούς στη δωρεά οργάνων από ζώντες δότες. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων για μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Πολλοί Ελληνες πολίτες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, πεθαίνουν από έλλειψη μοσχευμάτων έχοντας σα μόνη ελπίδα σωτηρίας τους τη μεταμόσχευση σε χώρες του εξωτερικού.

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, ενόψει του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 2 - 4 Απριλίου 2000 στην Αθήνα.

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της εταιρίας, οι δωρεές οργάνων στη χώρα μας φτάνουν μόλις το 10% του ποσοστού των άλλων χωρών της ΕΕ. Παράλληλα, στη χώρα μας χρειάζονται 300 μεταμοσχεύσεις νεφρού το χρόνο, αλλά οι πτωματικοί δότες για το 1999 ήταν μόνο 57, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το '91 - '92 που οι δότες ήταν 97, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται στις λίστες αναμονής 1.800 - 2.000 νεφροπαθείς.

«Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων δεν είναι επιστημονικό, αλλά θέμα οργανωτικότητας της πολιτείας και διαπαιδαγώγησης της κοινωνίας. Τα Κέντρα Μεταμοσχεύσεων που υπάρχουν στη χώρα μας έχουν να παρουσιάσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Είναι εγκληματικό η πολιτεία να μην έχει φροντίσει γι' αυτό το θέμα και να αφήνει χιλιάδες ανθρώπους στην τύχη τους και την ίδια στιγμή να ψηφίζει έναν τέτοιο νόμο», υπογράμμισε χτες ο Αλκης Κωστάκης πρόεδρος του Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Λαϊκού νοσοκομείου.

Οσον αφορά το νέο νόμο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας επισήμαναν, ότι χαρακτηρίζεται από λεκτικές ασάφειες και αντιεπιστημονικούς όρους, ενώ ψηφίστηκε χωρίς τη συνδρομή του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών και των εργαζομένων στα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας.

Με το νόμο θεσπίζεται η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα επιτηρεί τα δημόσια Κέντρα Μεταμοσχεύσεων που λειτουργούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και ο οποίος επανδρώνεται χωρίς την παρουσία των επιστημόνων που επί χρόνια ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις.

Τέλος, καθορίζεται μια σειρά ιατρικές πράξεις στους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (αποσύνδεση της τεχνητής υποστήριξης του εγκεφαλικά νεκρού ασθενή), η παράβαση των οποίων επισύρει σύμφωνα με το νόμο ποινικές κυρώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ