Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Συνεχίζονται οι αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης

Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των Σπ. Φυτράκη και Φ. Κωττέα, συνηγόρων υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, και την έναρξη της αγόρευσης της Δ. Βαγιανού, συνηγόρου υπεράσπισης της Αγγ. Σωτηροπούλου, ολοκληρώθηκε η χθεσινή ημέρα της δίκης της «17 Ν».

Ο Σπ. Φυτράκης, αγορεύοντας για δεύτερη μέρα, αμφισβήτησε την ομολογία του κατηγορουμένου Π. Σερίφη, που είναι και η μόνη που εμπλέκει στην υπόθεση τον πελάτη του, και ζήτησε να μην ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο. Αναφέρθηκε στην ιδεολογία και την πολιτική διαδρομή του Γ. Σερίφη, ζητώντας και πάλι τη σαφή, κατηγορηματική αθώωσή του. Αναφορικά με τον δεύτερο εντολέα του, τον Ν. Παπαναστασίου, ο Σπ. Φυτράκης ζήτησε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών και σε διαφορετική περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών της μακράς μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και των μη ταπεινών ελατηρίων.

Ο Φ. Κωττέας χαρακτήρισε πολιτική τη δίωξη του Γ. Σερίφη, σημειώνοντας πως αυτή έγινε για να εμφανιστεί κάποιος ως συνιδρυτής της «17 Ν». Στηρίζοντας αυτό το σκεπτικό, ο συνήγορος ανέφερε διάφορα παράδειγμα για να δείξει ότι ο πελάτης του είναι θύμα αστυνομικής σκευωρίας. Ενα εξ αυτών είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» στις 6/7/2002 - πριν ακόμα υπάρξουν οι περιβόητες καταθέσεις του Σ. Ξηρού και 20 ημέρες πριν την ομολογία του Παύλου Σερίφη - που ονοματίζει τον Γ. Σερίφη ως συνιδρυτή της «17 Ν».

Η Δάφνη Βαγιανού σημείωσε πως τα μόνα στοιχεία που εμφανίζονται σε βάρος της Αγγ. Σωτηροπούλου είναι το παλαμικό της αποτύπωμα, που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Δαμάρεως και δύο καταθέσεις μαρτύρων, που, όμως, δεν αναφέρονται σε αναγνώριση της κατηγορούμενης σε συγκεκριμένες πράξεις της οργάνωσης. Ειδικά για το αποτύπωμα, η συνήγορος ανέφερε πως ακόμη και να δεχτεί κανείς πως η κατηγορουμένη γνώριζε για τη «17 Ν», αυτό δεν αποδεικνύει αυτόματα και τη συμμετοχή της σ' αυτήν. Είπε ακόμη ότι η πελάτης της διώκεται, γιατί υπήρξε σύζυγος του Σ. Ξηρού και στη συνέχεια σύντροφος και σύζυγος του Δ. Κουφοντίνα, αλλά και γιατί από τον εισαγγελέα Χρ. Λάμπρου θεωρείται έξυπνη και έμπιστη. Πρόσθεσε δε ότι αυτή η λογική οδηγεί σε τροποποίηση στην πράξη του ισχύοντος Ποινικού Δικαίου, εγκαθιδρύοντας τη συλλογική ποινική ευθύνη από την ατομική που ισχύει.

Ο Β. Τζωρτζάτος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, από χθες ξεκίνησε 10ήμερη απεργία πείνας, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους 7 συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ