Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Εγκρίθηκε η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Εγκρίθηκε χτες από την Ιεραρχία η πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (σ.σ. πρόταση που κατέθεσε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος), μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, αφού πριν ξεκινήσει η μυστική ψηφοφορία αποχώρησαν εννέα μητροπολίτες.

Η πρόταση περιλαμβάνει δύο σημεία. Το πρώτο αναφέρει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδας σέβεται, αναγνωρίζει και τηρεί το διαμορφωθέν διά της Πράξεως του 1928 καθεστώς, ως τούτο ισχύει μέχρι σήμερα, με πλήρη σεβασμό στις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτου». Και το δεύτερο, ότι «ο κατάλογος των εκλογίμων θα αποστέλλεται προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο προς άσκησιν υπ' αυτού των δικαιωμάτων του, περί υποδείξεως υποψηφίων προς εγγραφήν μόνο διά τας Ιεράς Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, τηρουμένων των διατάξεων των άρθρων 17 - 22 του Καταστατικού Χάρτου».

Στην Ιεραρχία ψήφισαν 63 μητροπολίτες. Το πρώτο σημείο της πρότασης εγκρίθηκε με 51 ψήφους και το δεύτερο με 50. Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι μητροπολίτες: Θηβών, Νικοπόλεως, Ιωαννίνων, Μεγάρων, Περιστερίου, Ζακύνθου, Γουμενίσσης, Φιλίππων και Μυτιλήνης. Το «σκεπτικό» της αποχώρησής τους ήταν ότι δεν ήθελαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που υπονοεί ότι η πράξη του 1928 έχει τροποποιηθεί. Οπως είπε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, Θεόκλητος, τα κείμενα της Πράξης του '28 «είναι καταστατικές, υπαρκτικές Πράξεις, αυτούσια αποδεκτές». Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου θα σταλεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το «νέο» της πρότασης που κατατέθηκε στην Ιεραρχία, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, είπε: «Ο,τι είχε ειπωθεί μέχρι τώρα, ήταν άτυπες συζητήσεις. Τώρα οι συζητήσεις έγιναν με αποφάσεις και γραπτά». Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να μην προτίθεται να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς.

Ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας χτες σε ανακοίνωση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, επανέλαβε: «Αν δίναμε διοικητικές (όχι κανονικές) αρμοδιότητες στο Πατριαρχείο στις Νέες Χώρες, θα μοιράζαμε την Ελλάδα διοικητικά στα δύο».

Χτες, δημοσιοποιήθηκε η δημοσκόπηση της εταιρίας «Μέτρον Ανάλυσις» (σ.σ. το δείγμα αφορά 2.000 άτομα) σχετικά με το ποιος έχει δίκιο στην εκκλησιαστική διαμάχη. Από αυτήν προκύπτει ότι: Το 32,6% δεν έχει γνώμη, το 14,4% λέει πως ούτε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ούτε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος έχουν δίκιο, το 27,7% απαντά ο αρχιεπίσκοπος και το 17,5% ο Πατριάρχης και το 6,8% και οι δύο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ