Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους πονάει

Tου Τίτου ΒΑΝΔΗ

Φαίνεται, ότι παρ' όλα τα γκάλοπ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνεται καθόλου σίγουρη. Αλλιώς δεν εξηγείται το νέο σκάνδαλο με το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Εχουν τις εφημερίδες, έχουν τα κανάλια, το ραδιόφωνο, ήταν ανάγκη να θυμίσουν στον κόσμο ακόμα μια φορά, ότι δεν έχουν καμία σχέση με δημοκρατία και με σεβασμό στους νόμους που οι ίδιοι ψηφίζουν; Ο κ. Παύλος Σούρλας δε θέλησε να ευνουχιστεί και παραιτήθηκε. Και λοιπόν; Χαρά στα λάχανα. Αν επιμείνει στην παραίτησή του, θα βρεθεί κάποιος άλλος. Εκατό άλλοι. Ενας οποιοσδήποτε από το επιτελείο των διανοουμένων, που υμνούν το θαυμάσιο αίσθημα δικαιοσύνης και ανθρωπιάς που χαρακτηρίζει τις πράξεις του Κλίντον και τα τεράστια οφέλη που έχουμε από την υποστήριξή του.

Υμνούν την κυβέρνηση που θα μας βάλει στην ΟΝΕ και υμνούν και τη ΝΔ που κι αυτή... θα μας έβαζε στην ΟΝΕ. Κι είναι η καημένη τόσα χρόνια απ' έξω. Και τώρα βουλιάζουν και τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί και δε θα προλάβει η καημένη η Νουδούλα να ευχαριστηθεί. Τι ωραία που θα ήταν αν καθόταν ήσυχος ο λαός. Θα μπορούσε να 'ναι η ζωή παραμυθένια. Εχουν δίκιο να μισούν το λαό που αντιστέκεται και φυσικά να μισούν και το Κόμμα που εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό. Ολοι μας καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί καταφεύγουν σε ψέματα που δεν πιστεύει κανείς;

Κοντά στα χίλια άλλα θέλουν να πιστέψουμε ότι ενδιαφέρονται για την αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

Ηδιαδήλωση κατά του Κλίντον μας μείωσε στα μάτια όλων των «καθώς πρέπει» κυριών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Χάσαμε πολύ από την αίγλη που είχαμε αποκτήσει εκείνη τη νύχτα που η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού ευχαρίστησε την αμερικανική κυβέρνηση για τα Ιμια. Ο κ. Γ. Καψής, πολύ σοβαρά, γράφει ότι το ΚΚΕ απέτυχε στη διαδήλωση γιατί δεν τα κατάφερε να σταματήσει τους βανδάλους που κάλυπτε και προστάτευε η Αστυνομία. Στην προσπάθειά του να αποδείξει, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ (λες και το 'χει το ΥΠΕΞ) την πίστη του στον Κλίντον, δεν αποκλείεται να μηνύσει το ΚΚΕ «γιατί επέτρεψε σε παρακρατικούς τραμπούκους να μπούνε στα γραφεία του της οδού Αχαρνών και να τραυματίσουν και υπερήλικες 86 χρόνων». Είναι εκπληκτικό το τι επιχειρήματα χρησιμοποιούν οι - για οποιονδήποτε λόγο - εχθροί του λαού για να μειώσουν, να γελοιοποιήσουν και να δυσφημίσουν κάθε λαϊκή εκδήλωση.

Τρανή απόδειξη όμως της αλήθειας είναι «Η Δίκη του Κλίντον» στο Σύνταγμα. Αυτή τούς πόνεσε πολύ. Τόσο πολύ που όλες τους οι επιθέσεις γίνανε πάμπολλα επιχειρήματα και τελικά διάλεξαν τη σιωπή. Το θάψιμο του γεγονότος. Ενός πολύ μεγάλου γεγονότος που είχε τέτοια απήχηση.

Οι ειδήσεις στον ξένο Τύπο ήταν: Στην Ελλάδα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Κλίντον. Εικονική ΔΙΚΗ για τη ΣΦΑΓΗ του γιουγκοσλαβικού λαού από τα αεροπλάνα και τα σύγχρονα ΟΠΛΑ των ΗΠΑ (ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΚΛΙΝΤΟΝ). ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. Τι να κάνουμε αν αυτό πονάει. Τα παιδιά του Κλίντον το αποσιώπησαν ή άλλα πιο φανατικά επιτέθηκαν στο σύνολο των ηθοποιών με επίκεντρο τον Κώστα Καζάκο. Ο Καζάκος τους πόνεσε πολύ. Πνευματικός άνθρωπος, επιτυχημένος ηθοποιός, επιτυχημένος παραγωγός, ιδιοκτήτης κεντρικού αθηναϊκού θεάτρου. Γιατί δεν το βουλώνει ρε παιδί μου. Με όλα αυτά τα αγαθά γιατί χαλάει την πιάτσα; Τους πονάει. Γιατί, φίλοι μου, μη νομίζετε ότι όλοι αυτοί οι πουλημένοι κονδυλοφόροι δε θα θέλανε να έχουν μία πλούσια και άνετη ζωή γράφοντας αυτά που πιστεύουν κι όχι αυτά που αναγκάζονται να γράψουν, για να μπορέσουν να κρατήσουν τ' αυτοκίνητα, τις βαλίτσες τους ή ακόμα κι ένα μισθό που να τους εξασφαλίζει μια άνετη ζωή. Μπορεί να ξεχνιούνται για καιρό, αλλά θα 'ρχονται πολλά βραδινά, που, βλέποντας στον καθρέφτη, θα νιώθουν ότι αυτοί που βλέπουν στον καθρέφτη είναι κάποιοι που δε θα ήθελαν να είναι. Επιστράτευσαν και ανθρώπους του θεάτρου για να κρίνουν την... παράσταση. Και τη βρήκαν κακή και γελάνε.

Μα δεν ντρέπονται; Τι περιμένουν να δουν πάνω σε μια εξέδρα στημένη στην Πλατεία Συντάγματος με έναν άνθρωπο όρθιο μπροστά από κάθε μικρόφωνο; Ηθοποιία; Δεν τα ξέρουν αυτά οι γλείφοντες άνθρωποι του θεάτρου (γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι όπως σε κάθε επάγγελμα). Δεν έχουν ακούσει για θέατρο του βουνού; Δεν έχουν ακούσει για παραστάσεις εξορίστων όπου παίζονταν έργα, χωρίς σκηνικά, χωρίς σκηνή, όπου οι άντρες παίζουν γυναικείους ρόλους ή όπου γυναίκα παίζει τον Ρήγα τον Βελεστινλή; Για τέτοιες παραστάσεις που βοήθησαν και το ηθικό των εξόριστων και τη χαρά τού να σκέφτονται.

Μακάρι να πήγαινε τουρνέ η «Δίκη του Κλίντον» σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας. Και δε χρειάζονται πάντα ηθοποιοί. Και με εργάτες θα ήταν πολύ ωραία (Ισως πιο ωραία).

Πονάει τους Κλιντον-γλείφτες. Κι ό,τι πονάει αυτούς είναι σίγουρα καλό για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ