Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αυταρχικός κατήφορος

Ιδιώνυμον για τις καταλήψεις, αλλά ιδιώνυμον και για τα μπλόκα! Αυτό θα είναι το επόμενο «άλμα» της κυβέρνησης στον ολισθηρό αυταρχικό της κατήφορο. Το ανήγγειλε, με κάθε επισημότητα ο εισηγητής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και υπουργός της Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος. «Το επόμενο βήμα - είπε - θα είναι η ελευθερία διακίνησης των πολιτών»!

Μια φράση με πολλά νοήματα. Διότι, ως γνωστόν, μπλόκα δεν κάνουν μόνο οι μαθητές, ούτε η «ελεύθερη διακίνηση των πολιτών», όπως την εννοεί ο Γιαννόπουλος, εμποδίζεται μόνο από τα μπλόκα. Εμποδίζεται και από τις συγκεντρώσεις, όπως και από τις πορείες, η απαγόρευση των οποίων είναι γνωστό ότι μελετάται εδώ και χρόνια από τα κυβερνητικά επιτελεία, ενώ η πρόβα έγινε ήδη με την απαγόρευση της πορείας κατά την επίσκεψη Κλίντον.

Να περιμένουμε, λοιπόν, και δυο και τρεις και πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Η κυβέρνηση του «εκσυγχρονιστικού» γύψου φαίνεται αποφασισμένη να βουτήξει ως τον πάτο του αυταρχικού της κατήφορου. Να ένας λόγος επιπλέον για να της κοπεί από την αρχή ο βήχας, για να χρεοκοπήσουν και να σπάσουν στην πράξη τα φασιστικής έμπνευσης μέτρα, με τα οποία προσπαθεί να αναχαιτίσει τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Η συντεταγμένη δικτατορία...

Μπορεί, να την παρουσιάζει, μ' έναν τρόπο ιδιαίτερα εξωραϊσμένο. Μπορεί, να «κλέβει» στις έννοιες των λέξεων, αλλά η ουσία της λογικής του γίνεται κατανοητή. Στο χθεσινό σημείωμα του Ι. Κ. Πρετεντέρη, στο «Βήμα», αναφερόμαστε, όπου, ανάμεσα σ' άλλα, σημειώνει: «Το γράφω από πέρυσι. Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος Αρσένη, αν είναι καλός ή κακός. Το ζήτημα είναι η συντεταγμένη πολιτεία. Και είναι το ίδιο ακριβώς ζήτημα που τίθεται με τις καταλήψεις των σχολείων ή με την απόπειρα παρεμπόδισης της επίσκεψης Κλίντον. Ευτυχώς, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η δημοκρατική τάξη τελικώς, υπερίσχυσε».

Ετσι, τη θέλει τη «συντεταγμένη πολιτεία» ο κ. Π. Κάποιους ν' αποφασίζουν και κάποιους αδιαμαρτύρητα να υποτάσσονται. Ανεξάρτητα, από το περιεχόμενο των αποφάσεων. Ανεξάρτητα, από το αν ωφελούνται ή ζημιώνουν. Στην περίπτωση αυτή, όμως, τι διαφορά έχει η «πολιτεία» αυτή από μια δικτατορία; Και σε τι χρειάζονται τότε, τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες;

Οχι, δε νομίζουμε, πως τα ξέχασε όλ' αυτά ο αρθρογράφος. Προφανώς, όμως, τα συμπεριλαμβάνει στην κατηγορία των αναχρονιστικών αντιλήψεων και θεσμών, που απέμειναν από την εποχή του «ψυχρού πολέμου». Και σαν τέτοια, τα θεωρεί ξεγραμμένα και, πάντως, αμελητέα...

Τα «καρφιά» των ΜΜΕ

Η επιχείρηση καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων χρειάζεται και έχει και τα «καρφιά» της σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μόνο που άλλοι το δηλώνουν και μάλιστα στον τίτλο τους και άλλοι όχι. Το επώνυμο, λοιπόν, «Καρφί», τα έδωσε όλα χτες, κατά την πρωινή του εκπομπή στον «Φλας», προσπαθώντας να υπαγορεύσει το... ρεπορτάζ, ακόμα και στον συντάκτη που προσπαθούσε να καλύψει αξιοπρεπώς τη συνέλευση σε κάποιο πολυκλαδικό. Οτι, δηλαδή, η συνέλευση δεν είναι δημοκρατική, ότι οι διαφωνούντες με την κατάληψη μαθητές δεν μπορούν να εκφραστούν χωρίς να φάνε καρπαζιές από τους καταληψίες κλπ. κλπ.!

Μάταια ο συντάκτης προσπαθούσε να δώσει την πραγματική εικόνα, το «καρφί» επέμενε. Βλέπετε το σχολείο περί ού ο λόγος, είναι το πρώην σχολείο του Γαβρίλου και - επομένως, κατά το «Καρφί» - «δείκτης» για τη γενικότερη στάση του ΚΚΕ..!

Προβοκατόρικα τρικάκια

Τα γνωστά και μη εξαιρετέα (Τσουκατο)επιτελεία της μαύρης προπαγάνδας ξαναχτύπησαν, γεμίζοντας το κέντρο της Αθήνας, με χιλιάδες προβοκατόρικα τρικάκια, συνέχεια της άθλιας προπαγάνδας, στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της, μετά την επίσκεψη Κλίντον, προκειμένου να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι την ευθύνη των επεισοδίων που ακολούθησαν τη διαδήλωση της 19ης Νοέμβρη τη φέρει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Τα τρικάκια, λοιπόν, μάς πληροφορούν ότι μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τη μέρα της διαδήλωσης, «αδιαφόρησαν για την αστική νομιμότητα», «χτύπησαν τον καπιταλισμό», «αρνήθηκαν να τους πνίξουν τα δακρυγόνα και μετά να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία», ενώ τις επόμενες μέρες «ήρθαν σε ανοιχτή ρήξη με τους καθοδηγητές στις ΚΟΒ και στις σχολές για τα σενάρια περί προβοκατόρων και πρακτόρων» και, εξαιτίας αυτής της στάσης τους, διεγράφησαν!!! Κι από κάτω η υπογραφή: «Διεγραμμένα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». Βλέπετε, το είδος της «καταγγελίας» είναι τέτοιο, που χρειαζόταν το ειδικό βάρος μιας ανάλογης υπογραφής.

Προφανώς, τα προαναφερόμενα επιτελεία δε σκέφτηκαν ότι αν υπήρχαν πράγματι «διεγραμμένα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ», θα είχαν γίνει πρωτοσέλιδα σε ορισμένες, τουλάχιστον, εφημερίδες. Η συνήθειά τους, όμως, να δουλεύουν στο σκοτάδι των «μηχανισμών» και της προβοκάτσιας τους πρόδωσε.

Σιγά, μη σπρώχνεστε...

Οπως πάντα, έτσι και τώρα, αναγκαίο συμπλήρωμα του αυταρχισμού αποδείχτηκε ο αντικομμουνισμός. Πρώτος στο χορό ο Γιαννόπουλος, ο οποίος βγήκε, σε κατάσταση αμόκ, να καταγγείλει την ΟΛΜΕ ως κομμουνιστοκρατούμενη(!), τους διευθυντές «επηρεαζόμενους από το ΚΚΕ ή παρά τω ΚΚΕ» και τους μαθητές «Γαβρίλους του ΚΚΕ που δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, ούτε να λένε στην κυβέρνηση πώς θα κάνει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση»..! Από κοντά και ο υπουργός Παιδείας -ο εξαφανισμένος μέχρι τώρα και επανεμφανισθείς μαζί με τη φασιστικής έμπνευσης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου -Γερ. Αρσένης, να «δείχνει» το ΚΚΕ ως «σαφή υποκινητή» των καταλήψεων. Ασυγκράτητος ο Πάγκαλος υπερακοντίζει, καταγγέλλοντας το ΚΚΕ για «πραξικόπημα» στα σχολεία..!

Ολοι μαζί παιδιά! Τυφλωμένοι από τον αντικομμουνισμό, στο τέλος θα καταφέρετε να αναγάγετε το ΚΚΕ, τουλάχιστον σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Περί... ισονομίας

«Παγανιά» στα σχολεία βγήκαν οι εισαγγελείς, μαζί με αστυνομικούς και τανάλιες, για να σπάσουν τα λουκέτα, να πατάξουν την παρανομία και να πιάσουν τα «θηρία»!

Ετσι τρέχουν κι όταν οι εργοδότες έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους επί μήνες και χρόνια... Ετσι τρέχουν και όταν σκοτώνονται οι εργάτες στα κάτεργα της εργοδοσίας... Ετσι τρέχουν και όταν οι τόποι δουλιάς μετατρέπονται σε «γκέτο» ασυδοσίας και αυθαιρεσίας... Ετσι τρέχουν και όταν οι μεγάλες «τσέπες» αυτού του τόπου φεσώνουν την εφορία από την κορυφή ως τα νύχια...

Αυτάρεσκα, ωστόσο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δηλώνει μπροστά στις κάμερες για τους «παρανομούντες» μαθητές ότι «θα απωθηθούν»(!), σαν να είχε να κάνει με δυνάμεις εισβολείς!

Πρωταγωνιστής στις γιορτές μίσους

Η συμμετοχή 8 βουλευτών της ΝΔ στις γιορτές μίσους στο Μακρυγιάννη είναι ολοφάνερο ότι δεν έγινε με πρωτοβουλία των συγκεκριμένων προσώπων και ούτε είχε σαν σκοπό, μόνο, την ψηφοθηρία στο χώρο των ακροδεξιών. Εγινε με τις ευλογίες της ηγεσίας -απόδειξη πως: ποτέ δεν ανακλήθηκαν στην τάξη ούτε βέβαια διαγράφηκαν- η οποία, σε κάθε ευκαιρία, αρέσκεται να υπενθυμίζει ότι τιμά «τις ρίζες της». Επιπλέον, ο τρόμος μπροστά στην επικείμενη εκλογική μάχη την έχει οδηγήσει σε «γενναία» ανοίγματα στο χουντοβασιλικό συνονθύλευμα. Δικό της πρόβλημα, βέβαια, ότι δίνει τα καλύτερα προσχήματα στο ΠΑΣΟΚ να επιβεβαιώνει τη θεωρία του περί «ακροδεξιάς στροφής». Ομως, δεν μπορεί υποκριτικά ο Κ. Καραμανλής να κόπτεται περί της κατάργησης των «διαχωριστικών γραμμών» και την ίδια στιγμή να πρωταγωνιστεί στις εμφυλιοπολεμικές κραυγές των φαντασμάτων του παρελθόντος.

Το ... φόβητρο

ΤΕΛΙΚΑ το θέατρο που παίζεται με την υπόθεση της Συνόδου του Ελσίνκι και την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο! Οχι μόνο έχουμε την ελληνική κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει...

Οχι μόνο έχουμε τον Σημίτη να... τρομοκρατεί τους Ευρωπαίους ότι θα ασκήσει «βέτο», αν δεν ικανοποιήσουν τους όρους που θα θέσει (ξέρετε τώρα πόσο τον υπολογίζουν τον Σημίτη στην Ευρώπη, το είδατε και στην επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία...).

Αλλά, μας προέκυψε κι ένας Ετσεβίτ να λέει ότι φοβάται πως η Ελλάδα την τελευταία στιγμή θα ασκήσει το «βέτο» και θα χαλάσει την πορεία εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας!

Εν ολίγοις, έτσι για να καταλαβαίνουμε τι γίνεται δηλαδή, έχουμε μια ειλημμένη απόφαση και όλους τους ενδιαφερόμενους να κάνουν τους δύσκολους στην εφαρμογή της.

Ακόμα κι αν υπάρχουν ενδεχόμενα διαπραγμάτευσης ως προς το χρόνο για την απόκτηση από την Τουρκία του τίτλου της υποψήφιας χώρας (σε αυτή τη Σύνοδο θα γίνει, στην επόμενη Σύνοδο θα γίνει...) το θέμα κάθε άλλο παρά αλλάζει. Οπότε καλά θα κάνουν να βγουν να μιλήσουν ειλικρινά.

ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ τώρα! Ο Γιαννόπουλος θα μπορούσε να το έχει πει πιο καθαρά. Οχι, δηλαδή, ότι θα συλλαμβάνονται οι μαθητές που παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και την «εύρυθμη λειτουργία των σχολείων», αλλά ότι έχει στόχο να συλλαμβάνονται όσοι «παρακωλύουν» την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.

Φαίνεται ότι δεν... ικανοποιήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης από την εξέγερση στις φυλακές του Βόλου και τώρα θέλει να αρχίσει να δημιουργεί εξεγέρσεις και στην παιδεία. Μόνο που οι μαθητές δεν έχουν δείξει να πτοούνται από την τρομοκρατία. Τι τους κάνει να πιστεύουν ότι τώρα θα τα καταφέρουν;

Αντε να δούμε πού θα το φτάσουν στο τέλος. Μαθητές θα συλλαμβάνουν, γονείς θα συλλαμβάνουν, καθηγητές θα συλλαμβάνουν. Ποιος θα μείνει τελικά στην... Παιδεία;

Δε θα τους περάσει

Δε θα τους περάσει

Τη σκέψη

σκλάβα θέλουνε

και την ψυχή

δεμένη

και την ορμή μας

μόνιμα

άχρηστη,

ναρκωμένη.

Να σκύβει

κάτω θέλουνε

ο κόσμος

το κεφάλι

και θωρεί

αδιάφορος

τη σήψη

και το χάλι.

Ραγιάδες

θέλουν να 'χουνε,

μα δε

θα τους περάσει,

στο χτένι

ο κόμπος έφτασε

κι ο κόσμος

θα ξεσπάσει!

Ο Οίστρος

Στο πλάϊ των παιδιών η μόνη θέση

«Μετά τους εισαγγελείς, οι γονείς»(!) προαναγγέλλει από την πρώτη του σελίδα το χτεσινό «Βήμα», αποκαλύπτοντας έναν από τους πιο ανομολόγητους και πλέον ελεεινούς στόχους της κυβερνητικής τρομοκίνησης, αφού, όπως προσθέτει, «ουδείς γονέας θα επιθυμούσε να δει το παιδί του "πίσω από τα κάγκελα", μετά τα μέτρα της κυβέρνησης...».

Μ' άλλα λόγια, η κυβέρνηση -εκτός των άλλων- αποσκοπεί στη μεταφορά της σύγκρουσης, που αφορά την ίδια και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία ευρύτερα! Επιδιώκει να στρέψει τους γονείς ενάντια στα παιδιά, τοποθετώντας το πιστόλι και στο δικό τους ή κυρίως στο δικό τους κρόταφο. Επιχειρεί να μεταβάλει την ελληνική οικογένεια σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα, επισείοντας πάνω από το κεφάλι της τον μπαμπούλα της σύλληψης, του Αυτόφωρου, ακόμα και της φυλάκισης των ίδιων των παιδιών της! Να τοποθετήσει τους γονείς δίπλα στον εισαγγελέα και στον ΜΑΤατζή στις εισόδους των σχολείων, τις οποίες θέλει να μετατρέψει σε πεδία, ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, ανάμεσα σε γονείς και καθηγητές, ανάμεσα σε όλους, ώστε να περάσουν πιο εύκολα οι χειροπέδες στην παιδεία.

Ομως η θέση των γονέων είναι δίπλα στα παιδιά τους, δίπλα σε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση της παιδείας και της παρεχόμενης μόρφωσης και όχι δίπλα στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης. Αυτό έδειξε και η περσινή πείρα, αυτή την απάντηση θα πάρει και φέτος η κυβέρνηση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org