Τρίτη 28 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ
Πρωτόγνωρο συλλαλητήριο κτηνοτρόφων

Ο Επαρχος  υποσχέθηκε την άρση της καραντίνας, αλλά δεν απάντησε στο αίτημα για αύξηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα

Με ένα πρωτόγνωρο σε μαζικότητα και δυναμισμό συλλαλητήριο, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λήμνου απαίτησαν χθες την άρση της καραντίνας των αιγοπροβάτων που, χωρίς ουσιαστικό λόγο, επιβλήθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στο νησί, με βάση τα όσα επιτάσσει ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, πλήθος αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μαύρες σημαίες έξω από το Επαρχείο και απέκλεισαν τη λεωφόρο Δημοκρατίας, τον κεντρικό δρόμο της Μύρινας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγροτοκτηνοτρόφους ο πρόεδρος της ΣΕΑ ΝίκοςΜπίνιας και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Λήμνου και μέλος της ΣΕΑ ΧρήστοςΣκαπέτης τόνισαν, μεταξύ άλλων, πως «αν δεν αρθεί η καραντίνα και δεν πυκνώσουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να φεύγουν τα ζώα, τότε ο αγώνας θα λάβει δυναμικότερη μορφή και θα αποκλειστούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στη Λήμνο». Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλεται η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, οδηγώντας στον αφανισμό τους αγροτοκτηνοτρόφους και την παραγωγή του νησιού. Στο ψήφισμα, εκτός των άλλων, τίθεται και ένα ακόμα σημαντικό για το νησί ζήτημα, που είναι η ονομασία προέλευσης του τοπικού τυριού «Καλαθάκι Λήμνου», την οποία η ΕΕ θέλει να «σβήσει απ' το χάρτη».

Κοντά στους αγροτοκτηνοτρόφους βρέθηκε ο ΓιάννηςΠλάντζος, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Λέσβο, και εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Επίσης, στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχε επιτροπή κτηνοτρόφων από τον Αγιο Ευστράτιο, αφού και το νησί αυτό αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν το Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου και η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ Λήμνου.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της ΣΕΑ συναντήθηκαν με τον Επαρχο, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους και ζήτησαν την άμεση ικανοποίησή τους. Κάτω από την πίεση της αγωνιστικής κινητοποίησης πήραν την απάντηση για άρση της καραντίνας, τόσο από τον Επαρχο, όσο και από μια Επιτροπή Κτηνιάτρων του υπουργείου Γεωργίας που βρισκόταν στο νησί. Ωστόσο, όμως, δεν πήραν απάντηση, για το αν θα πουληθεί η παραγωγή τους σε ικανοποιητικές τιμές και αν θα αυξηθούν οι απευθείας ακτοπλοϊκές συνδέσεις του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, για την καλύτερη διακίνηση των αιγοπροβάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου(2014-07-02 00:00:00.0)
Σύσκεψη της ΠΑΣΥ(2011-01-21 00:00:00.0)
Μαραζώνει η φτωχή αγροτιά(2008-11-02 00:00:00.0)
«Θέλουμε συγκοινωνίες προς όφελος του λαού»(2005-11-16 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την έλλειψη καυσίμων(2005-08-12 00:00:00.0)
Αναβρασμός στα νησιά για την ακτοπλοΐα(2002-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ