Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ - ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Μαραζώνει η φτωχή αγροτιά

Οι αγρότες και οι εργαζόμενοι των δύο νησιών αντιμετωπίζουν, καθημερινά, τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Το λιμάνι της Λήμνου
Το λιμάνι της Λήμνου
Η μείωση της αγροτικής παραγωγής, ο μαρασμός της φτωχής αγροτιάς, οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, η απομόνωση απ' την υπόλοιπη χώρα λόγω της «απελευθέρωσης» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τα προβλήματα Παιδείας και Υγείας δεν είναι «απλές» εκφράσεις για τους 15.000 κατοίκους της Λήμνου και τους κατοίκους του Αϊ Στράτη. Είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουν καθημερινά.

Οι συνθήκες στην αγροτοκτηνοτροφία, στην αμπελοκαλλιέργεια και στην αλιεία - τις κύριες ασχολίες των κατοίκων - χρόνο με το χρόνο χειροτερεύουν. Με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από τη μια, και με τη στάση των συμβιβασμένων στο μεγάλο κεφάλαιο, πλειοψηφίες των ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), από την άλλη, οι αγρότες της Λήμνου βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η παραγωγή μειώνεται (στη Λήμνο παράγεται το τυρί ονομασίας «Καλαθάκι» και από τα σταφύλια τα κρασιά «Μοσχάτο Αλεξανδρείας» και «Καλαμπάκι») και η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Από το Σεπτέμβρη του 2003 έως το Σεπτέμβρη του 2004 παρήχθησαν 3.000 τόνοι σταφύλια και η τιμή που δόθηκε ήταν 35 λεπτά το κιλό.
  • Το διάστημα Σεπτέμβρης 2004 - Σεπτέμβρης 2005 παρήχθησαν μόλις 2.500 τόνοι και η τιμή ήταν 25 λεπτά ανά κιλό.
  • Το διάστημα Σεπτέμβρης 2006 - Σεπτέμβρης 2007 παρήχθησαν 3.000 τόνοι και η τιμή ήταν 28 λεπτά ανά κιλό. Οι τιμές αντιστοιχούσαν στις τιμές του 1985.
  • Το διάστημα Σεπτέμβρης 2007 - Σεπτέμβρης 2008 παρήχθησαν 2.500 τόνοι και η τιμή είναι 43 λεπτά ανά κιλό.
Πολλαπλές οι ζημιές της αγροτικής οικογένειας

Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και των αγροτών. Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και των αγροτών. Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Η ζημιά της αγροτικής οικογένειας πολλαπλασιάζεται με την τεράστια άνοδο της τιμής λιπασμάτων, καυσίμων, γεωργικών μηχανημάτων, τα μεροκάματα που ξοδεύει ένας παραγωγός για να καρπίσει ένα αμπέλι, τη χρονοβόρα και λειψή καταβολή των επιδοτήσεων, το γεγονός ότι μετά από ένα χρόνο γίνεται η καταβολή του ποσού από την ΕΑΣ και τους ιδιώτες στους παραγωγούς.

Αξίζει να συμπληρώσουμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερχρέωσαν τις αγροτικές ενώσεις, με την αντιαγροτική πολιτική τους και αρνούνται να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΕΑΣ. Την ίδια στιγμή, χαρίζουν με διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, δισεκατομμύρια στους ιδιώτες για να δημιουργήσουν οινοποιεία (ήδη λειτουργούν 7 ιδιωτικά οινοποιεία).

Ο αμπελοκαλλιεργητικός Σύλλογος, με ευθύνη των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, αδρανοποιήθηκε, ενώ την ίδια ώρα η ΑΤΕ βάζει ληστρικά επιτόκια και αποικιοκρατικούς όρους για τη χρηματοδότηση της ΕΑΣ, όπως μείωση του προσωπικού, πώληση κτιρίων και αποθηκών που ανήκουν στην ΕΑΣ, μη εξαγγελία τιμών.

Η ΠΑΣΥ και το σωματείο των εργαζομένων στην ΕΑΣ που δρα μέσα απ' τις γραμμές του ΠΑΜΕ αντιστάθηκαν και αντιστέκονται δυναμικά στο ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της Ενωσης. Να σημειώσουμε ότι μόνο τα τελευταία χρόνια ξεπουλήθηκε το σφαγείο της ΕΑΣ σε ιδιώτη, το εκκοκιστηρίο και οι αποθήκες στα χωριά σε ιδιώτες, ενοικιάστηκε σε ιδιώτη το τυροκομείο για 20 χρόνια και σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι για το οινοποιείο (ό,τι απέμεινε στην ΕΑΣ) ενδιαφέρεται επιχειρηματίας του κλάδου και οι 50 εργαζόμενοι είναι στον αέρα.

Λιγοστεύουν οι κτηνοτρόφοι

Ο Αϊ - Στράτης
Ο Αϊ - Στράτης
Οσον αφορά την κτηνοτροφία στο νησί υπάρχουν 60.000 αιγοπρόβατα, 2.000 αγελάδες και μοσχάρια. Από την αρχή του 2008 πουλήθηκαν έξω από το νησί 42.000 ζωντανά αμνοερίφια. Εχουν σφαχτεί από το ιδιωτικό σφαγείο 10.000 και από άλλους ιδιώτες 10.000.

Αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ είναι η δραματική μείωση των κτηνοτρόφων στο νησί, ιδιαίτερα των νέων. Ταυτόχρονα, συγκεντρώνονται τα κοπάδια των κτηνοτρόφων σε λίγα χέρια. Ενδεικτικά: Φέτος το πρόβειο γάλα πουλήθηκε 90 λεπτά ανά κιλό και το κατσικίσιο 50 λεπτά ανά κιλό, ενώ πέρυσι πουλήθηκε στα 75 λεπτά και 35 λεπτά αντίστοιχα. Αύξηση μόλις 15 λεπτά ανά κιλό.

Ενα ακόμα ζήτημα της αγροτοκτηνοτροφίας είναι το πρόβλημα του μεγάλου πληθυσμό των αγριοκούνελων και οι καταστροφές που προκαλούν στις καλλιέργειες και σε όλη τη φυτική παραγωγή του νησιού. Για το θέμα αυτό τα μέτρα είτε έχουν αποτύχει παταγωδώς είτε έχουν αποδειχθεί υποσχέσεις.

Μόνο με τις κινητοποιήσεις του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και της ΠΑΣΥ Λήμνου δόθηκαν ορισμένες αυξήσεις στο γάλα και κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις για τα κουνέλια. Τα αιτήματα της ΠΑΣΥ για τιμή ασφαλείας στο γάλα 1,2 ευρώ και τιμή ασφαλείας για τα σταφύλια, τέτοια που να εξασφαλίζει το κόστος του παραγωγού και να του αφήνει ένα λογικό κέρδος, δεν έγιναν αποδεκτά.


Γ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ