...Τα μηνύματα του έργου «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες», που ανεβάζει η «Πολιτιστική Παρέμβαση» στο θέατρο «Λαμπέτη»
Ο Γιάννης Βούρος |
Η «Πολιτιστική Παρέμβαση», ο φορέας που με συνέπεια στηρίζει τα τελευταία χρόνια κάθε μορφή προοδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ενώ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέατρο για παιδιά, προτείνοντας την ποίηση, την κριτική και τον αγώνα για δικαιοσύνη και ισότητα, επέλεξε φέτος και θα παρουσιάσει στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Λαμπέτη», από τις 19 Οκτώβρη (και κάθε Κυριακή 11 π.μ. και 3 μ.μ.), ένα γοητευτικό έργο που φέρει την υπογραφή του ποιητή των παραμυθιών, του Ευγένιου Τριβιζά, «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες».
Συνυπάρχοντας πλέον η πείρα και ο δυναμισμός, ο ενθουσιασμός και η ωριμότητα, η εγκυρότητα και η νεανική ανησυχία, η «Πολιτιστική Παρέμβαση» συνεχίζει πιο αποφασιστικά τον αγώνα της για ένα ποιοτικό και ταυτόχρονα λαϊκό θέατρο για παιδιά. Γιατί, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της «Πολιτιστικής Παρέμβασης», Σταύρος Παπαθανασίου, «στόχος δεν είναι μόνο να δημιουργηθούν καλοί αυριανοί θεατές, αλλά να βοηθήσουμε τα παιδιά μέσα από το θέατρο, να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους. Να αναπτυχθεί η φαντασία τους, να αναπτυχθεί ο μηχανισμός της σκέψης τους για να μπορέσουν να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Το θέατρο είναι ένας βασικός παιδαγωγικός μοχλός, είναι μια διαδικασία που πέρα από την ψυχαγωγία, έχει και βασικό παιδαγωγικό χαρακτήρα. Μπορεί να δώσει κατευθύνσεις, να καλλιεργήσει αξίες, να δώσει, ειδικά στα νέα παιδιά, στηρίγματα, αξίες, ιδανικά, σε ανθρωπιστική κατεύθυνση με πλούσιο ψυχισμό, με πλούσιο συναισθηματικό υλικό, για να μπορέσει να αποκτήσει το παιδί εικόνες, παραστάσεις και να ελέγχει την πραγματικότητα που ζει, να μπορέσει να αντισταθεί και να παλέψει για να αλλάξει όσα προσβάλλουν την προσωπικότητά του, όσα καταργούν το όνειρο, όσα επιβουλεύονται το δικαίωμά του στη ζωή».
Ο Ευγένιος Τριβιζάς |
«Παιδικό θέατρο λέει κάποιος», συμπληρώνει ο Γιάννης Βούρος. «Παιδικό θέατρο; Τι σημαίνει παιδικό θέατρο και τι διαχωρισμός είναι αυτός, με αυτό που αποκαλούμε γενικά θέατρο; Ποιος ή τι είναι αυτό που καθορίζει τις διαχωριστικές γραμμές με αυτό που χαρακτηρίζεται θέατρο για μεγάλους; Θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε σε ολόκληρη βιβλιογραφία και θέσεις εκατοντάδων ειδικών αναλυτών προκειμένου να υποστηρίξουμε την άποψη περί θεματολογίας, αισθητικής, σκηνοθετικών τάσεων και νεοτεριστικών προτάσεων που κάθε χρόνο εισάγονται στη θεατρική σκηνή του τόπου, αλλά και παγκοσμίως, προκειμένου να καθορίσουμε το θεατρικό τοπίο. Εμείς θα σταθούμε σ' αυτά που λίγο - πολύ έχουν λεχθεί από πολλούς. Προετοιμάζουμε τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες, ένθερμους υποστηρικτές του πολιτισμού, του ωραίου, του καλού, του υψηλά ιστάμενου από πλευράς αισθητικής και θεματολογίας θεάτρου. Απευθυνόμαστε στους αυριανούς υγιώς σκεπτόμενους θεατές. Αυτούς που θα αποτελέσουν τη βάση για μια διαφορετική, καλύτερη κοινωνία. Κάνουμε θέατρο. Και το έργο του δοκιμασμένου συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά μάς βοηθά να πλησιάσουμε το στόχο μας. Αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισονομία, η φιλία, η αγάπη, ο αλτρουισμός ζωγραφίζονται μπροστά στα μάτια μας με τα πιο ζωντανά χρώματα, καθώς οι ήρωες του έργου παθαίνουν, μαθαίνουν και εξελίσσονται σκηνή με σκηνή. Αξίες "αστεράκια" που λάμπουν πάνω στη σκηνή και συν τω χρόνω θα μετατραπούν σε φάρους φωτεινούς για να καθοδηγούν τις πορείες των αυριανών εφήβων και αργότερα υπεύθυνων πολιτών αυτής της χώρας, που γέννησε τον πολιτισμό».
«Ο Ευγένιος Τριβιζάς, όπως αναδύεται μέσα από τα 90 περίπου έργα του, είναι ένας προικισμένος ποιητής παραμυθιών και θεατρικών έργων που απευθύνονται σε παιδιά - σε μικρά και "μεγάλα", σε αποδέκτες που ηλικιακά είναι παιδιά και σε αποδέκτες που συναισθηματικά μπορεί να νιώσουν παιδιά» (Γ. Μπαμπινιώτης).
«Ευγένιος Τριβιζάς - ο ποιητής παραμυθιών. Εκείνο όμως που εκπλήσσει είναι η θεατρική τεχνική που από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε τη γραφή του Ευγένιου Τριβιζά. Υπάρχει μια άνεση στη δημιουργία θεατρικού ρυθμού. Μια οικονομία σπάνια στους διαλόγους και στη δοσολογία των καταστάσεων, μια σοφία στην εναλλαγή και τις εντάσεις, μια σκηνική ευφράδεια συνδυασμένη με ώριμη στρατηγική και τακτική» (Κ. Γεωργουσόπουλος).